Ρομαντικό μυθιστόρημα

Νούμερο ένα στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού ήταν και θα είναι πάντα οι ρομαντικές ιστορίες. Ίντριγκες, πάθη, απαγορευμένοι έρωτες, καταδικασμένοι έρωτες είναι κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται το ρομαντικό μυθιστόρημα και αποτελούν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος κυρίως του γυναικείου αναγνωστικού κοινού. Ποιά είναι, λοιπόν, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη κατηγορία μυθιστορημάτων; Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας ρίξουμε μια ματιά στη λογοτεχνία των ερωτευμένων.

romance novel

Η δομή ενός ρομαντικού μυθιστορήματος είναι λίγο πολύ απλή. Ο πρωταγωνιστής (ή πρωταγωνίστρια) συναντά τον έρωτα της ζωής του και αποφασίζει να τον διεκδικήσει. Μέχρι να το καταφέρει θα περάσει μέσα από διάφορες περιπέτειες και εσωτερικές συγκρούσεις, ώστε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα επιμένουν να τον κρατούν μακριά από την αγαπημένη του. Επίσης, μέσα από τη σειρά των γεγονότων που θα επιλέξει να μας παρουσιάσει ο συγγραφέας, εν τέλει θα καταφέρει να κάνει σχέση με το έτερον ήμισυ και να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή μαζί του. Πιο συγκριμένα:

Οι βασικοί χαρακτήρες ενός ρομαντικού μυθιστορήματος:

Πρωταγωνιστής: Ένας άντρας ή μία γυναίκα (στο 90% των ιστοριών πρόκειται για γυναίκα), ο οποίος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την αγάπη. Ίσως να έχει πληγωθεί στο παρελθόν και να φοβάται να αγαπήσει ξανά, ίσως η παλιά του αγάπη να έχει πεθάνει και ο φόβος της απώλειας να τον εμποδίζει να ξαναγαπήσει, ίσως οι ανασφάλειές του να τον κρατούν μακριά από τη διεκδίκηση της ευτυχίας, ίσως…, ίσως…, ίσως… Τα σενάρια είναι πολλά και εκεί βέβαια βρίσκεται και η ουσία της ιστορίας. Το μυστικό μιας επιτυχημένης ιστορίας αγάπης είναι ένα: «Η αγάπη πρέπει να συνδέεται με ένα πρόβλημα (ή φόβο) που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής, το οποίο και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω των περιπετειών που θα αναφέρουμε στην ιστορία μας.»

Ανταγωνιστής: Πρόκειται για τον άνθρωπο που εμποδίζει τον πρωταγωνιστή να είναι με την γυναίκα που αγαπά. Μπορεί να είναι μια ζηλιάρα πρώην ερωμένη, ένας δυναμικός αντίζηλος που διεκδικεί ταυτόχρονα την ίδια γυναίκα, ένας εχθρός που θέλει να δει τον πρωταγωνιστή δυστυχισμένο και προσπαθεί να τον καταστρέψει. Και εδώ τα «σενάρια» μπορεί να είναι πολλά. Σε κάποια μυθιστορήματα, μάλιστα, ο ανταγωνιστής δεν εμφανίζεται ως «πρόσωπο» με σάρκα και οστά, αλλά ως μια «έννοια». Στον έρωτα μιας Εβραίας και ενός Γερμανού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου, ο «ανταγωνιστής» μας είναι η αφηρημένη έννοια του «απαγορευμένου», ενώ στον έρωτα δύο ατόμων διαφορετικής κοινωνικής τάξης ο ανταγωνιστής μπορεί να είναι το «κοινωνικό χάσμα» που τους χωρίζει ή ακόμα και το «χρήμα».

Μέντορας: Πρόκειται για το άτομο εκείνο που βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του πρωταγωνιστή και τον στηρίζει με τις συμβουλές του. Συχνά προσωποποιείται με τη μορφή κάποιου φιλικού προσώπου ή μέλους της οικογένειάς του. Είναι η ματιά του τρίτου ανθρώπου και χρησιμεύει για να ενθαρρύνει τον πρωταγωνιστή να κυνηγήσει το όνειρό του, να δει/σκεφτεί καθαρά τα όσα συμβαίνουν γύρω του και να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι ώστε να κερδίσει τον έρωτά του. Με λίγα λόγια… πρόκειται για τη φωνή της λογικής.

Τόπος και χρόνος

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το πού και το πότε διαδραματίζεται το ερωτικό ειδύλλιο που περιγράφουμε. Στα ρομαντικά μυθιστορήματα συνήθως επιλέγονται χρονικές περίοδοι που στιγματίστηκαν από σημαντικά ιστορικά γεγονότα (κυρίως δυσάρεστα). Η Μικρασιατική καταστροφή, ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, η Γερμανική κατοχή είναι κάποια παραδείγματα τέτοιων δυσάρεστων ιστορικών γεγονότων. Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο που εξελίσσεται η ιστορία δίνει μια τραγικότητα στη αφήγηση, αφού η αγάπη των πρωταγωνιστών επηρεάζεται επιπρόσθετα και από εξωτερικούς παράγοντες (πόλεμος, φτώχεια,..) και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους το αν θα καταφέρουν να είναι μαζί.

Αυτό που μόλις σας περιέγραψα είναι ουσιαστικά το «Ιστορικό Μυθιστόρημα» και είναι το πιο διαδεδομένο είδος μυθιστορήματος. Μια δυνατή ιστορία αγάπης χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα, όχι μόνο για να εκφράσει μια άποψη γύρω από τον έρωτα, αλλά και για να παρουσιάσει ιστορικά γεγονότα, μαζί με τον αντίκτυπο που είχαν σε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων.

Happy end… or not?

Κατά βάση ένα ρομαντικό μυθιστόρημα πρέπει να έχει αίσιο τέλος. Το ζευγάρι καταλήγει να είναι μαζί και δίνει όρκους αιώνιας αγάπης. Αν πάλι κάποιος επιθυμεί η ιστορία του να έχει θλιβερό τέλος – ως μια ένδειξη πρωτοτυπίας – μπορεί κάλλιστα να το τολμήσει. Άλλωστε δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στη λογοτεχνία. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι – ανεξάρτητα από το τέλος που επιλέξαμε – το πρόβλημα που παρουσιάσαμε στην αρχή της ιστορίας, θα πρέπει μέχρι το τέλος της να έχει ξεπεραστεί. Ο πρωταγωνιστής μας πρέπει να ξεπεράσει το πρόβλημα ή το φόβο που τον εμπόδιζε να αγαπήσει κι έτσι το τέλος της ιστορίας μας να τον βρει σοφότερο από πριν και γεμάτο εμπειρίες.

Book-of-Love-heart-feelings-heart-wallpapers-love-wallpapers-valentine-wallpapers-valentines-day-14-february-couples-darling-boyfriend-girlfriend-beloved-partners-husband-wife-married_big

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως – ακόμη κι αν δεν επιλέξουμε να ασχοληθούμε με το ρομαντικό μυθιστόρημα – καλό θα ήταν η ιστορία που θα περιγράψουμε να περιέχει κάποια ρομαντικά στοιχεία. Άλλωστε, άμα παρατηρήσετε σε όλα τα μυθιστορήματα που έχετε ήδη διαβάσει, το ρομαντικό στοιχείο ήταν κατά κάποιο τρόπο παρόν σχεδόν σε όλα. Κι αυτό γιατί ο έρωτας προκαλεί δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη. Δίνει μια διαφορετική νότα στην ιστορία, πιο χαλαρή και ενδιαφέρουσα, ώστε να τον ξεκουράζει  από άλλα πολύπλοκα και ενδεχομένως δύσκολα σημεία της πλοκής. Ακόμα και οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων επιλέγουν, παράλληλα με την εξιχνίαση του εκάστοτε εγκλήματος, να ταλαιπωρούν τον ντετέκτιβ-πρωταγωνιστή τους και μια ιστορία αγάπης, παρόλο που δεν παίζει κανέναν πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

Ελπίζω το σύντομο αφιέρωμά μου στη ρομαντική λογοτεχνία να μην σας κούρασε και να σας έλυσε κάποιες απορίες σχετικά με το συγκεκριμένη κατηγορία μυθιστορημάτων. Εύχομαι να περάσετε όλοι σας ευχάριστα απόψε την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και από αύριο να επιστρέψετε με περισσότερη έμπνευση στο βιβλίο που γράφετε.

Φιλικά,

Μιχελακάκη Μαρία

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s