Συγγραφείς που θέλω να γνωρίσω tag

Ίσως να ακουστεί κλισέ, αλλά ναι, περίμενα αρκετό μέχρι να λάβω ένα τέτοιο tag, ώσπου πριν από λίγες βδομάδες επιτέλους το έλαβα! Κι όχι από ένα, αλλά από δύο blog. Η πρώτη πρόσκληση ήρθε από την Κατερίνα (ένα πανέμορφο blog που φιλοξενεί κριτικές βιβλίων, ταινιών, σειρών, αλλά και Ιαπωνικών manga) και η δεύτερη από την Χαρά Κ. (επίσης blog με σχολιασμούς κάθε μορφής έργων τέχνης). Οφείλω να παραδεχτώ πως άργησα πάρα πολύ να ξεκλέψω λίγο χρόνο ώστε να γράψω δυο λόγια παρουσιάζοντάς τους συγγραφείς που προσωπικά θα ήθελα κάπου-κάπως-κάποτε να συναντήσω, όμως τώρα νομίζω πως είμαι έτοιμη να σας τους παρουσιάσω:

Julio Cortázar

julio-cortazarΘα ήθελα να γνωρίσω… τον συγγραφέα του «Κουτσό», μήπως και μάθαινα… πώς είναι να σπας τους κανόνες, φτιάχνοντας δικούς σου!

Αν μου δινόταν ποτέ η ανέλπιστη ευκαιρία μιας υπερφυσικής επαφής με τον άλλο κόσμο, τότε σίγουρα ένας από τους πολλούς αποθανόντες που θα ήθελα να συναντήσω, θα ήταν φυσικά και ο αργεντινός συγγραφέας Χούλιο Κορτάσαρ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του (πέθανε σε ηλικία 70 ετών χτυπημένος από τη λευχαιμία), έγραψε αναρίθμητα διηγήματα και τέσσερα μυθιστορήματα. Κατ’ εμέ υπήρξε ένας από τους πιο «psycho» συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με ένα ξεχωριστό τρόπο γραφής που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε, γεγονός που τον καθιέρωσε στο παγκόσμιο συγγραφικό στερέωμα το 1988, όταν και έγραψε την «πιο επαναστατική επίθεση ενάντια στο παραδοσιακό μυθιστόρημα», ή αλλιώς: «Το Κουτσό». Πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο που αποτελείται από 155 κεφάλαια και κρύβει μέσα του… δύο μυθιστορήματα! Ένα που διαβάζεται κανονικά (ξεκινώντας από το κεφ. 1 και τελειώνοντας στο κεφ. 56) κι ένα δεύτερο που διαβάζεται με τη βοήθεια ενός… χάρτη. Μια σημείωση, δηλαδή, από τον ίδιο τον Κορτάσαρ, ο οποίος εξηγεί πως, για να διαβαστεί το δεύτερο βιβλίο του, ο αναγνώστης πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το κεφ. 73 ύστερα να διαβάσει το κεφ. 2, το κεφ. 1., ύστερα το κεφ. 116…. και πάει λέγοντας. Όταν το διάβασα πριν χρόνια στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για τις εξετάσεις επάρκειας των Ισπανικών, δεν είχα δώσει τόσο μεγάλη σημασία στη δομή του, όμως τώρα που παλεύω γράφοντας το πρωτόλειο μυθιστόρημά μου, φέρνω συχνά στο μυαλό μου «Το Κουτσό» και αναλογίζομαι πόσο απύθμενο ταλέντο μπορεί να είχε ο συγκεκριμένος συγγραφέας, ώστε να καταφέρει να «σπάσει» κάθε κανόνα δομής, δημιουργώντας τελικά ένα παζλ κεφαλαίων το οποίο, αν το συναρμολογήσεις με τον ένα τρόπο βγάζει μια άρτια ιστορία και, αν το συναρμολογήσεις αλλιώς, πάλι θα σου βγάλει μία ακόμα άρτια ιστορία. Όπως θα καταλάβατε λοιπόν, αν ποτέ συναντιόμουν μαζί του, θα συζητούσαμε όλα τα παραπάνω.

 J. K. Rowling

J._K._Rowling_2010Θέλω να γνωρίσω… την συγγραφέα του «Χάρυ Πότερ», για να μάθω… πως είναι να ξεφεύγεις από τα προβλήματά σου βρίσκοντας παρηγοριά σε φανταστικούς κόσμους.

Το 1993 η Τζοάν Ρόουλινγκ (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) παίρνει διαζύγιο και μαζί με την ενός έτους κόρη της, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Κάπου μεταξύ της απελπισίας, της απόγνωσης και της προσωπικής πάλης ενάντια στην κατάθλιψη, το μυαλό της καταφέρνει να εμπνευστεί την ιδέα του μαθητευόμενου μάγου. Και σε ένα τραπεζάκι στο καφέ της γειτονιάς της, σιγά σιγά η ιστορία του Χάρρυ Πότερ παίρνει μορφή, καταφέρνοντας το 2008 να την κατατάξει στην 144η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ πως η σωτηρία που της πρόσφερε ο Χάρυ Πότερ δεν ήταν τόσο η οικονομική, όσο η παρηγοριά που της έδινε στις δύσκολες μέρες που περνούσε, ώστε να καταφέρει να μην τρελαθεί. Το μυαλό ενός ανθρώπου έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να κάνει τα πάντα για να μας αποτρέψει από την καταστροφή. Πιθανολογώ, λοιπόν, πως το μυαλό της Ρόουλινγκ κάτι ανάλογο έκανε. Άρχισε να δημιουργεί φανταστικές ιστορίες ώστε να αποστασιοποιείται από τα προβλήματα και την απελπισία της κι έτσι σιγά σιγά βρήκε τελικά το θάρρος να ορθοποδήσει. Αν ποτέ την συναντούσα δεν θα ήθελα να συζητήσουμε πολλά, μόνο να της πω ένα μεγάλο μπράβο που ακόμα και στα δύσκολα δεν λύγησε, αλλά βγήκε νικήτρια και μάλιστα έχοντας έναν λογοτεχνικό θησαυρό στα χέρια της.

Roberto Saviano

roberto-savianoΘέλω να γνωρίσω… τον συγγραφέα του βιβλίου «Γόμορρα», για να μάθω… αν άξιζε να θυσιάσει τόσα πολλά, προκειμένου να εκδώσει το εν λόγω βιβλίο.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, εκδίδει το 2006 (σε ηλικία μόλις 27 ετών) το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Γόμορρα». Μέσα σε αυτό αποκαλύπτει με εκπληκτικές λεπτομέρειες τις εγκληματικές δραστηριότητες της Καμόρα, προκαλώντας έτσι το μένος της Ναπολιτάνικης Μαφίας, που τον απειλεί πλέον δημόσια για τη ζωή του. Το 2008 και καθώς οι απειλές της Καμόρα σοβαρεύουν επικίνδυνα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας αναγκάζεται να τον θέσει υπό συνεχή αστυνομική προστασία. Έκτοτε ο Σαβιάνο ζει σε μυστική τοποθεσία με ένοπλη συνοδεία και σπάνια εμφανίζεται δημόσια. «Νιώθω σα βετεράνος του πολέμου», είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια συνέντευξή του. «Δεν ξέρω πια τί θα πει πάω μια βόλτα, δεν μπορώ να μπω σε ένα τραίνο, στο μετρό ή σε ένα εστιατόριο, χωρίς να το έχω συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τους καραμπινιέρους που προστατεύουν την σωματική ακεραιότητά μου». Σε αυτή την άτυπη εξορία εκδίδει τέσσερα ακόμη βιβλία-κόλαφο για την Ιταλική Μαφία, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί το αναγνωστικό του κοινό με νέες πληροφορίες, νέα ονόματα, νέα επεισόδια και νέες δράσεις της Ιταλικής Μαφίας. Άραγε, άξιζε τελικά να θυσιάσει τόσα πολλά για να εκδώσει τα βιβλία του; Κάτι τέτοιο, λοιπόν, θα ήθελα να συζητήσω μαζί του, αν ποτέ κατάφερνα να τον συναντήσω.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, αυτό το σύντομο ποστ, έρχεται η σειρά μου να κάνω tag άλλα τρία ιστολόγια, ώστε οι blogger τους να μας αποκαλύψουν κι εκείνοι ποιούς συγγραφείς θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά. Η πρόσκληση, λοιπόν, απευθύνεται:

Στην Μαρία Δαμιανάκου, συγγραφέα και blogger στο ιστολόγιο: “The Blog of My Books”,

Στην Ασημίνα Μακρή, επίσης συγγραφέα και blogger στο ιστολόγιο: «Συγγραφέας Ασημίνα Μακρή»

και τέλος,

Στην Μελαχροινή (melita), blogger στο ιστολόγιο: “Παραμυθένια Όνειρα

© Μιχελακάκη Μαρία

Πηγές Πληροφοριών:

Photo credits:

 

Τα ιστολόγια που ήδη έχουν απαντήσει στο tag «Συγγραφείς που θέλω να συναντήσω»:

  1. A world of my own
  2. Η φαντασία είναι το παν…
  3. Garden of Stories
  4. CherryBookish’s Blog
  5. Bookland
  6. Wicked Vibes Bring The Joy
  7. Over The Place
  8. Life is Art

… κι άλλα πολλά φαντάζομαι! (Κι όσο συνεχίζω να τα βρίσκω θα τα προσθέτω.)

14 σκέψεις σχετικά με το “Συγγραφείς που θέλω να γνωρίσω tag

  1. Ο/Η AsiminaMakri λέει:

    Όπως πάντα εκπληκτικό post! Έχεις έναν μαγικό τρόπο να μου αποσπάς την προσοχή με όσα γράφεις… Να μου δίνεις ιδέες και γνώση και να περιμένω πως και πως το επόμενο κείμενό σου! Άλλη μια φορά Μπράβο σου και ένα μεγάλο ευχαριστώ που συμπεριέλαβες το όνομά μου στους παραπάνω συγγραφείς! Συνέχισε ότι κάνεις – το κάνεις τέλεια!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Αχ, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια!!! Κάπου είχα διαβάσει ότι το να γράφουμε σε blog είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασκήσουμε το συγγραφικό μας ταλέντο και τελικά αυτός που το έγραψε δεν είχε άδικο! 🙂 Περιμένω με ανυπομονησία και το δικό σου ποστ για το συγκεκριμένο tag!
      Φιλάκια πολλά πολλά!! 🙂

      Μου αρέσει!

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Ελενάκι, δεν είναι παράλογο που δεν τον έχεις ακουστά, είναι πολύ ιδιαίτερος και δύσκολος ο τρόπος γραφής του, οπότε και δεν τα προτιμούν πολύ τα βιβλία του και γι’ αυτό δεν είναι γνωστά. (Για εμάς, να φανταστείς, ήταν ο φόβος και ο τρόμος μην πέσει κείμενο του στις εξετάσεις!)
      Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!!! 🙂
      Φιλιά,
      Μαρία

      Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Τελικά λίγο πολύ όλοι «ψήθηκαν» με το Κουτσό και εμένα τώρα το μόνο μου άγχος είναι μη σας πάρω στο λαιμό μου! 🙂 Είναι δύσκολη η γραφή του Κορτάσαρ γι’ αυτό τσέκαρε πρώτα στο ίντερνετ κάποια αποσπάσματα του πριν μπεις στη διαδικασία να το αγοράσεις, μην το μετανιώσεις μετά και το’χω τύψεις. χαχα. Υπάρχει και σε ebook στα Ισπανικά πάντως αν ενδιαφέρεσαι 🙂

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Eleni ouz λέει:

    Πόσο ενδιαφέρον Post! Συμφωνώ απόλυτα για τον Roberto Saviano. Θα είχε πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον να κάνεις μια συζήτηση μαζί του.
    Όσο για τον Julio Cortázar ομολογώ πως δεν τον ήξερα αλλά σίγουρα θα τον ψάξω μετά από αυτό.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταφέρνει και ζει έτσι κρυμμένος. Ήθελε να γράψει κάτι επαναστατικό, κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο, αλλά πραγματικά… άξιζε να πληρώσει τέτοιο τίμημα; Όσο για τον Cortázar είναι εκπληκτικά δύσκολος ο τρόπος γραφής του, οπότε αν είναι διάβασε πρώτα αποσπάσματα από τα βιβλία του που θα βρεις στο ίντερνετ πριν αγοράσεις κάποιο βιβλίο του. (Είναι που φοβάμαι μη σε πάρω στο λαιμό μου 😛 χιχι)
      Χίλια ευχαριστώ που επισκέφτηκες το blog μου! Τώρα έριχνα μια ματιά στο δικό σου και ετοιμάζομαι να σου αφήσω σχόλιο για τα βιβλία της Christina Lauren που έχεις στις κριτικές σου!

      Φιλικά,
      Μαριάννα

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε