NaNoWriMo: 30 ημέρες – ένα μυθιστόρημα

Ποιός μπορεί να γράψει ένα μυθιστόρημα μέσα σε 30 ημέρες; 50.000 λέξεις μέσα σε έναν μήνα ή αλλιώς 1.667 λέξεις ανά ημέρα; Κάθε χρόνο περισσότεροι από 500.000 συγγραφείς ανά τον κόσμο τολμούν να ολοκληρώσουν το μυθιστόρημά τους μέσα στο μήνα Νοέμβριο, μήνας που θεωρείται πλέον επίσημα αφιερωμένος στην συγγραφή.

nanowrimoΤί είναι το NaNoWriMo;

Το National Novel Writing Month (NaNoWriMo) είναι ένα διαδικτυακό project δημιουργική γραφής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από την 1η μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την παγκόσμια δημιουργικότητα, προκαλώντας άτομα που ασχολούνται με τη συγγραφή να ολοκληρώσουν ένα μυθιστόρημα 50.000 (ή παραπάνω) λέξεων μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία. Το NaNoWriMo ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1999 με 21 μόνο συμμετέχοντες, για να φτάσει το 2013 να αριθμεί πάνω από 400.000 άτομα.

Πώς μπορώ να πάρω μέρος;

Για να λάβουμε μέρος στο NaNoWriMo αρκεί να είμαστε άνω των 13ων ετών και να κάνουμε μια απλή εγγραφή στο site: NaNoWriMo.org. Η εγγραφή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημερομηνία του έτους. Η συγγραφή του μυθιστορήματος ξεκινά τα μεσάνυχτα της 1ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, ούτε επίσημη γλώσσα γραφής. Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να γράψει σε οποιαδήποτε γλώσσα επιθυμεί. Εν τούτοις, το NaNoWriMo επισημαίνει πως ίσως υπάρξουν προβλήματα στην καταμέτρηση των λέξεων, αν το γραπτό δεν περιέχει λατινικούς χαρακτήρες (εναλλακτικά προσφέρεται ξεχωριστό link για καταμέτρηση λέξεων).

Νέοι συγγραφείς κάτω των 17 ετών, μπορούν να συμμετάσχουν στο NaNoWriMo Young Writer’s Program.

Image6

Όροι – Προυποθέσεις συμμετοχής:

Ο βασικότερος κανόνας είναι το μυθιστόρημα να μην έχει γραφτεί από πριν. Ο κάθε συγγραφέας μπορεί να έχει κάνει σχεδιάγραμμα της ιστορίας του, να έχει κρατήσει σημειώσεις για την πλοκή, να έχει σκιαγραφήσει τους ήρωές του ή να έχει ταξινομήσει τις δουλειές που πρέπει να γίνουν σε οργανόγραμμα, αλλά δεν επιτρέπεται να έχει έτοιμα κείμενα από πριν.

Έπαθλα – Βραβεία

Νικητής θεωρείται όποιος συγγραφέας καταφέρει να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του γράφοντας το λιγότερο 50.000 λέξεις μέσα σε ένα μήνα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο βραβείο για κάθε νικητή. Παρ’ όλα αυτά, οι χορηγοί του συγκεκριμένου project ανακοινώνουν κάθε χρόνο ποικίλες προσφορές προς τους νικητές, αλλά και προς όλους τους συμμετέχοντες. Περισσότερα εδώ.

Forums και συναντήσεις

Το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι του NaNoWriMo είναι το ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, ο κάθε συγγραφέας μπορεί να δηλώσει στο site την περιοχή όπου διαμένει, ώστε να επικοινωνήσει και με τους άλλους συμμετέχοντες που ενδεχομένως να βρίσκονται στην περιοχή του. Οι συζητήσεις μπορεί να είναι διαδικτυακές (μέσω του site) ή ακόμα και κατά πρόσωπο. Πολλοί συγγραφείς πραγματοποιούν συναντήσεις σε καφετέριες ή άλλους δημόσιους χώρους της περιοχής τους, κάτι που αναλαμβάνει να οργανώσει ο Municipal Liaison της περιοχής.

Στη Σελίδα του ελληνικού NaNoWriMo στο Facebook μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις συναντήσεις των συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2012.

Το link του επίσημου NaNoWriMo site για την Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε εδώ

Municipal Liaison για την περιοχή της Αθήνας (και γενικότερα της Ελλάδας αν δεν κάνω λάθος) είναι η BearFruitMeg.

Image00

Η ώρα είναι 01.08 και το NaNoWriMo έχει ήδη αρχίσει. Καλή επιτυχία σε όλους!

© Μιχελακάκη Μαρία

Βιβλιογραφία, αναφορές και χρήσιμα links:

Photo Credits:

Advertisements

48 σκέψεις σχετικά με το “NaNoWriMo: 30 ημέρες – ένα μυθιστόρημα

  • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα γιατί κι εγώ πιστεύω ότι το γράψιμο είναι πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση και απόλαυση, συνεπώς δεν θέλει πίεση! Προσωπικά κάθε φορά που γράφω υπό πίεση ξέρω ότι το αποτέλεσμα θα βγει αν όχι χάλια, τουλάχιστον όχι καλό.
   Μάλιστα, αυτό το είχα πάντα απορία και με τους καταξιωμένους συγγραφείς. Πώς γίνεται να τους βάζει ο Εκδοτικός deadline για το επόμενό τους βιβλίο και εκείνοι να καταφέρνουν να βγάζουν κάτι καλό μέσα σύντομο χρονικό διάστημα;;; 😦

   Μου αρέσει!

 1. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Αυτές οι προθεσμίες μου φαίνονται εξωπραγματικές… και ως πονηρή «σχολιάστρια» αναρωτιέμαι αν μερικοί μερικοί έχουν έτοιμο το βιβλίο και τσουπ το παρουσιάζουν μέσα στα deadlines! 😛
  Το γράψιμο ή η μετάφραση λογικά είναι απόλαυση ακόμα και αν γίνεται ως επάγγελμα! 😉

  Γνωρίζετε το παρακάτω Ελληνικότατο site με παγκόσμια επιτυχία που προωθεί και δημοσιεύει κείμενα Ελλήνων, χωρίς προθεσμίες;

  http://tovivlio.net/

  ΑΦιλάκια και καλό μήνα χαλαρό! 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

   Το συγκεκριμένο site το παρακολουθώ ανελλιπώς και συχνά-πυκνά ποστάρω και άρθρα του στη Σελίδα μου στο Facebook. 🙂

   Όσο για το NaNoWriMo ναι, υποτίθεται πως δεν πρέπει να το έχεις γράψει από πριν αλλά όσο και να έψαξα στο site του δεν μπόρεσα να καταλάβω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να σε ελέγχουν γι’ αυτό. Πάντως μου έκανε εντύπωση που κάπου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «δεν μας νοιάζει τόσο η ποιότητα του τελικού κειμένου, όσο το να πιεστεί ο άλλος να το ολοκληρώσει». Στη συνέχεια αναφέρει ότι το τελικό σου κείμενο μπορείς μετά να το πάρεις και να το επιμεληθείς κατάλληλα ώστε να δεις αν θα το αξιοποιήσεις παραπέρα.

   Εν κατακλείδι, μάλλον πρόκειται απλά για μία «πίεση» να βγάλεις ένα αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τίποτα παραπάνω. Βέβαια, αν το καλο-σκεφτείς, με ολοκληρωμένη προετοιμασία από πολύ πριν (έτοιμα σχεδιαγράμματα, περιλήψεις κτλ), μπορεί τελικά να βγει κάτι ποιοτικό. Μην ξεχνάς ότι και ο Γεωργακόπουλος κάτι παρόμοιο έκανε το 2012 με το μυθιστόρημα «Φεβρουάριος» το οποίο τελικά εκδόθηκε. 🙂

   Υ.Γ. Καλό μήνα να’χουμε!! (Ο οποίος μάλλον μας υποδέχτηκε με πολύ πολύ κρύο!)

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Ο/Η mrs. tomary λέει:

  Αν είχε μεγαλύτερη προθεσμία πιστεύω θα ήταν πιο απολαυστικό για όσους συμμετέχουν.
  Υπέροχη ιδέα όμως,και το συναίσθημα όταν το καταφέρεις φαντάζομαι δεν θα συγκρίνεται με τίποτα!!
  καλή επιτυχία,και μεγάλη απόλαυση εύχομαι!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

   Εμένα προσωπικά σαν προθεσμία θα με βόλευε να είναι… ένας χρόνος, για παράδειγμα, αυτό θα το θεωρούσα πιο εφικτό. 🙂
   Απλά ως project λογικά δεν θα τους βολεύει να κάνουν κάτι τέτοιο γιατί μάλλον κάπου στην πορεία θα χάνεται το ενδιαφέρον των συγγραφέων.

   Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Νυχτερινή Πένα λέει:

  Είναι μεγάλο οριο για ένα μήνα και ναι είναι δύσκολο αλλά δεν μπορείς να φανταστείς την ευχαρίστηση να ολοκληρώνεις ένα βιβλίο έτσι. Και η πρώτη εβδομάδα δεν μου πήγε καθόλου καλά αλλά ελπίζω μέσα στο Σαββατοκύριακο να ρεφάρω κάμποσο.
  Ναι συμμετέχω στην προσπάθεια αυτή, Εκτός από το διεθνές παιχνίδι, το sff.gr (http://community.sff.gr/) έχει και στα καθ’ ημάς το αντίστοιχο. Φέτος είμαστε 25 άτομα και το κλίμα είναι υπέροχο, στο κάτω κάτω και αν δεν φτάσεις τις 50.000 λέξεις δεν πειράζει, σημασία έχει ότι θα γράψεις και ίσως τελειώσεις και μια ιστορία ( δεν πιάνουν και όλες τις 50 χιλιάδες ). Στο δικό μας παιχνίδι εξάλλου μπορείς να μπεις όπως εγώ με ήδη υπάρχον βιβλίο αρκεί να έχεις ακόμα 50000 λέξεις να γράψεις. Εγώ ξεκίνησα με 139000 και πάω για τις 189000 ή να ολοκληρώσω το βιβλίο.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Ο/Η messed up λέει:

  Ναι, ναι, ΚΑΘΕ χρόνο – εκτός από πέρσι και φέτος, που με έχουν πιάσει κάτι πανεπιστημιακά διαστροφικά… Ακόμη και όταν δεν περνάω τις λέξεις μου στο μηχανάκι μέτρησης που έχουν, ακόμη και όταν δεν δηλώνω ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι συμμετέχω, πάντα – εκτός από πέρσι και φέτος, που με έχουν πιάσει κάτι πανεπιστημιακά διαστροφικά – πάντα πάντα ο Νοέμβριος είναι μήνας «πίνω καφέ, βάζω κιλά, συσφίγγω σχέσεις με τον υπολογιστή μου»

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

   Θέλω κάποια στιγμή να συμμετάσχω, μόνο και μόνο για να δω τί μπορώ να καταφέρω υπό πίεση! Μη σου πω, ότι αφού είναι μόνο θέμα στατιστικών (και δεν χρειάζεται, δηλαδή, να παραδώσουμε πουθενά το τελικό κείμενο), από του χρόνου μπορεί και να συμμετάσχω απλά και μόνο συνεχίζοντας τα κεφάλαια του μυθιστορήματος που ήδη θα γράφω εκείνη την περίοδο. Κατι παρόμοιο με αυτό που αναφέρει η «Νυχτερινή Πένα» δηλαδή.
   Εσύ τις ιστορίες που έγραψες τελικά τί τις έκανες;

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

    Το παν είναι να τα κρατάς και να μην τα πετάς!! 🙂 Τώρα μπορεί να σκέφτεσαι ότι δεν γράφεις αρκετά καλά αλλά στο μέλλον μπορεί να αναθεωρήσεις! Οπότε καλύτερα να τα έχεις κάπου φυλαγμένα παρά να τραβάς τα μαλλιά σου μετά επειδή τα πέταξες!

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

    Νομίζω ότι τα παραλές!! Ακόμα και χάλια να είναι – που δεν πιστεύω ότι είναι αλλά έστω ότι είναι – το πολύ πολύ όταν τα δείξεις σε κάποιον να σου πει κάποιες ιδέες για το πως να τα βελτιώσεις. Πίστεψέ με κι εγώ στην αρχή χάλια έγραφα και χρειάστηκε πολλή δουλίτσα για να φτάσω τα κείμενά μου σε ικανοποιητικό σημείο. Το παν στη συγγραφή είναι το συνεχές γράψιμο, αλλά αμα δεν σου λέει και κάποιος τις παρατηρήσεις του θα καταλήξεις να γράφεις/επαναλαμβάνεις απλά τα ίδια και τα ίδια λάθη. 🙂

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η fantra13 λέει:

    Αυτό το σκέφτηκα Μαριάνα όταν τα έβαλα κάτω και τα υπολόγισα.Όντως με άλλες υποχρεώσεις (μόνο μια 8ωρη εργασία να έχει κάποιος) δε βγαίνει καθόλου εύκολα! Μια φίλη με προέτρεψε να δοκιμάσω αλλά ο φετινός Νοέμβρης για ‘μένα είναι ίσως ο πιο «φορτωμένος» με υποχρεώσεις μήνας για το 2015. Αδυνατώ να συμμετέχω και ίσως το σκεφτώ π.χ. για του χρόνου. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιοι το τολμούν, συγχαρητήρια μόνο και μόνο για την προσπάθεια!

    Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

    Νομίζω πως το πρόβλημα είναι και ο συγκεκριμένος μήνας που ούτως ή άλλως σε όλους μας είναι φορτωμένος με υποχρεώσεις. Είναι η αρχή της χρονιάς, τρέχεις να καλύψεις ένα σωρό δουλειές ή να ξεκινήσεις άλλες… δεν ξέρω, για μένα πιστεύω ότι αν όλο αυτό γινόταν προς την άνοιξη θα ήταν πιο εύκολο. Κι εγώ όλο λέω «του χρόνου» αλλά κάθε χρόνο το ίδιο φορτωμένος είναι ο Νοέμβρης όπως λες!

    Υ.Γ. Βρε δεν οργανώνουμε μεταξύ μας οι bloggers έναν μήνα συγγραφής (ή μια βδομάδα που λέει ο λόγος) που να στρωνόμαστε στο γράψιμο; Δεν είναι ανάγκη να μας το επιβάλλει κάποιο project, μόνο και μόνο που θα ρωτάμε η μία την άλλη «εσύ πόσες λέξεις έγραψες σήμερα;», όλο και κάτι μπορεί να γίνει 😛

    Αρέσει σε 2 άτομα

 5. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

  Πολυ ενδιαφέρον ποστ, κοριτσακι! Θα μπω και στα δυο site που μας δίνεις. Με το που μας πρότεινες το πρότζεκτ, κατευθείαν σκέφτηκα το βιβλίο «Φεβρουάριος». Το έχω σπιτι, αλλα δεν το έχω διαβάσει, για να αποφανθώ μεσω του στοιχήματος που έβαλε ο Γεωργακόπουλος στον εαυτό του, αν τελικα βγήκε κατι αρκετα καλο απο αυτο…Εγω μέσα στην προοπτική μιας Εβδομάδας Γραψίματος! 😉

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

   Πάει καιρός από τότε που είχα διαβάσει online το «Φεβρουάριος» επομένως περιμένω σχόλια και εντυπώσεις μόλις το διαβάσεις. Όσο για το γράψιμο έχω σκεφτεί μια καλή – θέλω να πιστεύω – ιδέα που δεν θα έχει deadline και ευελπιστώ να μην είναι καθόλου αγχωτική αλλά χαλαρή και διασκεδαστική. Θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση ή απόψε ή αύριο και περιμένω εντυπώσεις, σχόλια και διορθώσεις έτσι ώστε να μας βολέψει όλους και να μπορέσουμε να τηρήσουμε και κάποιο πρόγραμμα συγγραφής.

   Υ.Γ. Όλα καλά εσύ; Πού έχεις χαθεί τόσο καιρό;;; (Κάτι είχες αναφέρει για ένα εθελοντικό πρόγραμμα, αλλά δεν μας είχες εξηγήσει περισσότερα) 🙂

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s