Writing Update: Μια ιδέα για blogger συγγραφείς

Writing UpdateΠριν από δύο περίπου βδομάδες ξεκίνησε το διαδικτυακό project NaNoWriMo και δεδομένου ότι σχετίζεται με τη συγγραφή, το θεώρησα υποχρέωσή μου να αφιερώσω μια σχετική ανάρτηση στο blog μιλώντας γι’ αυτό. Τα σχόλια που υπήρξαν κάτω από την ανάρτηση ήταν πολλά, όμως αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το ότι κατά κύριο λόγο τα σχόλια ήταν αρνητικά. Λίγο-πολύ όλοι όσοι παρέθεσαν την άποψή τους είχαν να τονίσουν το πόσο ψυχοφθόρο είναι το να γράψεις τόσες πολλές λέξεις μέσα σε ένα μόνο μήνα και το πόσο πιεστικό είναι να εστιάζεις μόνο στο να προλάβεις μια προθεσμία. Να σας πω τη μεγάλη μου αμαρτία, τα σχόλια αυτά με βρήκαν σύμφωνη. Πράγματι η ασχολία της συγγραφής δεν είναι μόνο το να πληκτρολογείς λέξεις στον υπολογιστή αλλά μία ολόκληρη διαδικασία που, καλώς ή κακώς, για τους περισσότερους από εμάς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 30 μόνο ημέρες.

NaNoWriMo: Τα παράπονα

Η κύρια άποψη που επικράτησε στα σχόλια ήταν το ότι κατ’ αυτό τον τρόπο χάνεται η μαγεία της συγγραφής. Φυσικά και είναι μία μέθοδος που θα δουλέψει για κάποιους ανθρώπους (για καλούς παίκτες και άτομα με γερά νεύρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε), όμως η πλειοψηφία δήλωσε πως δεν θα το τολμούσε. Είτε λόγω του ότι ο συγκεκριμένος μήνας είναι φορτωμένος με υποχρεώσεις (αν λάβουμε υπόψη και την 8ωρη εργασία που ενδεχομένως να έχει ο καθένας, τότε χρονικά τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ), είτε λόγω του ότι το εγχείρημα μοιάζει μάλλον ψεύτικο, αφού οι προθεσμίες φαίνονται τόσο εξωπραγματικές που σε κάνουν να υποπτεύεσαι πως όσοι συμμετέχουν στο NaNoWriMo, μάλλον έχουν ήδη έτοιμα τα κείμενά τους από πριν. Το καλό είναι πως όλοι συμφωνούμε στο ότι η συγγραφή χρειάζεται αφοσίωση και προσήλωση, χωρίς αυτό καθ’ εαυτό να αποτελεί μία διεκπεραιωτική διεργασία που παραπέμπει ίσως σε πτυχιακή εργασία. Το γράψιμο είναι πάνω απ’ όλα ευχαρίστηση και απόλαυση, συνεπώς δεν θέλει πίεση!

Writing Update: Η ιδέα

Συνομιλώντας με τους περισσότερους από εσάς στα σχόλια της ανάρτησης αλλά και κυρίως με την Φανή του μπλογκ «Της Φανής της φάνηκε ωραίο», μου ήρθε ξαφνικά η εξής ιδέα: Γιατί να μην καθιερώναμε όλοι εμείς οι blogger ένα δικό μας project που να σχετίζεται με τη συγγραφή, αλλά να μην εμπεριέχει καταπίεση και άγχος; Η ιδέα μου βρήκε σύμφωνη τη Φανή, επομένως αρχικά προσπάθησα να βρω έναν μήνα που να μας βολεύει όλους, ώστε να ξεκινούσαμε κάτι αντίστοιχο με το NaNoWriMo. Εξετάζοντάς το λίγο πιο διεξοδικά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Όλοι εμείς οι blogger έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα τελείως διαφορετικό ο ένας με τον άλλον επομένως το να βρεθεί ένας μήνας όπου να μπορούμε να ασχοληθούμε όλοι ταυτόχρονα αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή θα ήταν ένα εγχείρημα που θα κατέληγε σίγουρα σε αποτυχία.

Και κάπως έτσι, μετά από ακόμα περισσότερη σκέψη κατέληξα στην ιδέα του Writing Update. Τί είναι αυτό; Μια υπόσχεση που θα δώσει όποιος θελήσει να συμμετάσχει, ότι μία φορά το μήνα θα αφιερώνει στο blog του μια ανάρτηση με θέμα: «τί έκανα όλο αυτό το μήνα σχετικά με το βιβλίο μου». Χωρίς προθεσμίες και χωρίς όριο λέξεων, ο κάθε blogger που αυτό το καιρό τυγχάνει να ασχολείται και με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, νουβέλας ή διηγήματος θα καλείται να μας ενημερώσει (εμάς που συμμετέχουμε στο Writing Update ή γενικά τους followers του blog του) για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή το προσχέδιό του. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε όσοι έχετε ασχοληθεί με τη συγγραφή, εκτός από το να γράφουμε το κείμενό μας σε ένα αρχείο word, συγγραφή επίσης είναι το:

  • να κάνω έρευνα
  • να καταγράφω χιλιάδες πρόχειρες ιδέες μέχρι να καταλήξω στη σωστή
  • να διαβάζω μυθιστορήματα ή να βλέπω ταινίες για να πάρω ιδέες
  • να κάνω βόλτες και ταξίδια μέχρι να μου ‘ρθει η έμπνευση
  • να συνομιλώ με ανθρώπους στην προσπάθειά μου να σκιαγραφήσω αληθοφανείς λογοτεχνικούς χαρακτήρες
  • να κουράζομαι, να απογοητεύομαι ή να στερεύω από έμπνευση
  • να διορθώνω το κείμενό μου ή να κάνω επιμέλεια

Η συγκεκριμένη ιδέα πλησιάζει αρκετά τη λογική του ημερολογίου και σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο καθένας μας θα έχει πάντα κάτι να αναφέρει σχετικά με το τί έκανε τον μήνα που μας πέρασε.

«Έγραψα 1000 λέξεις αυτό το μήνα ή δεν έγραψα τίποτα.»

«Έκανα μόνο έρευνα ή είχα τρεξίματα με τη δουλειά και δεν έκανα τίποτα.»

«Δεν είχα έμπνευση κι έτσι προτίμησα να κάνω κάποιο ταξίδι ή να πάω μια βόλτα ώστε να βρω καινούρια ερεθίσματα.» κ.α.

Κατά τη γνώμη μου, το Writing Update δεν θα καταλήξει να είναι πιεστικό ή ψυχοφθόρο και εν τέλει θα λειτουργήσει μόνο ως παρακινητικό. Σκεφτόμενοι, δηλαδή, ότι κάποιος τρίτος παρακολουθεί την πρόοδό μας και περιμένει να διαβάσει το επόμενο μηνιαίο ποστ μας, θα παρακινούμαστε να ασχοληθούμε με τη συγγραφή ώστε να έχουμε κάτι να γράψουμε. Αλλά και ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα συγγραφικά, τότε θα έχουμε τουλάχιστον να μιλήσουμε για τους λόγους που μας εμπόδισαν να το κάνουμε.

Σε περίπτωση που σας φαίνεται ενδιαφέρουσα σαν ιδέα, ρίξτε μια ματιά και σε αυτή την ανάρτηση να δείτε περίπου πώς το σκέφτομαι στην πράξη: Writing Update: May 2015

(Σε περίπτωση που θεωρήσατε ότι η παντέντα της ιδέας είναι αποκλειστικά δικής μου πνευματικής ιδιοκτησίας, σας ενημερώνω πως όχι, δυστυχώς κάποιος άλλος με πρόλαβε.)

Μέχρι στιγμής έχω μιλήσει με τις blogger του ιστολογίου «Της Φανής της φάνηκε ωραίο» αλλά και του «Όνειρα Παραμυθιού» και μου έχουν απαντήσει ότι θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο. Περιμένω, λοιπόν, να μου πείτε κατ’ αρχάς πώς σας φάνηκε σαν ιδέα, να συζητήσουμε σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να την τελειοποιήσουμε ώστε να τη φέρουμε περισσότερο στα… «μέτρα» μας και, φυσικά, ποιοί άλλοι από εσάς θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Μόλις κατασταλάξουμε στο τί μας αρέσει και τί όχι, θα τολμήσω να κάνω εγώ την πρώτη ανάρτηση με τίτλο: «Writing Update – Νοέμβριος 2015» ώστε να μου πείτε πώς σας φαίνεται και αν θα αλλάζαμε κάτι ή όχι.

Με εκτίμηση,

Μιχελακάκη Μαρία

Βιβλιογραφία:

54 σκέψεις σχετικά με το “Writing Update: Μια ιδέα για blogger συγγραφείς

  1. Ο/Η MichaelK λέει:

    Μαριάννα η ιδέα σου μου φαίνεται εξαιρετική και ας μην είμαι συγγραφέας. Count in για τακτική αναφορά της προόδου των συμμετεχόντων στο Ex Libris αν το προχωρήσετε. Μια παρατήρηση μόνο, αν μου επιτρέπεις. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ειδικά για την αναπαραγωγή των writing updates όσων συμμετέχουν. Θα διευκόλυνε πολύ όλους εμάς που θέλουμε να παρακολουθήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους συγγραφείς.

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλησπέρα Μιχάλη κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά και για την πρότασή σου! Εννοείται πως θα χαρώ να μιλήσω γι’ αυτό στο Ex Libris, αφού με το καλό πάρει πρώτα μορφή αυτή η ιδέα και υπάρξει, φυσικά, ενδιαφέρον. Κι όσο για το θέμα της διευκόλυνσης το σκέφτηκα κι εγώ ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο απλός επισκέπτης να εντοπίζει εύκολα τα συγκεκριμένα posts σε κάθε blog οπότε θα ψάξω να βρω μια λύση και γι’ αυτό.

      Και πάλι σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η eleniplus λέει:

    Καλημέρα Μαριάννα,
    Έχω χάσει επεισόδια αφού λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων επισκέπτομαι λιγότερο συχνά τα αγαπημένα μου blogs, οι ιδέες σας όμως με συναρπάζουν. Ακόμη και το NaNoWriMo, για ανθρώπους που έχουν το χρόνο να αφιερώσουν, δεν θα το απέκλεια. Συμφωνώ πως σίγουρα το χρονικό όριο είναι μικρό και στερεί από το συγγραφέα κάποιες από τις χαρές της γραφής. Από την άλλη πλευρά, επειδή κι εγώ είμαι άνθρωπος που δουλεύω πολύ και αποδοτικά όταν… πνίγομαι ενώ όταν έχω χρόνο είμαι πολύ χαλαρή και ασυγκέντρωτη, το είδα σαν μια πρόφαση για να κάτσει κανείς και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που θέλει να κάνει/δημιουργήσει. Παρόλα αυτά είναι τόσες οι προϋποθέσεις που μάλλον το κάνουν ανέφικτο όλο αυτό το προτζεκτ. Το δικό σου, από την άλλη, είναι πολύ πιο φιλικό και ενθαρρυντικό, οπότε ψηφίζω την ιδέα σας αν και δεν μπορώ να μπω στο παιχνίδι – παρότι θα το ήθελα.
    Δεν έχω καθόλου χρόνο και κυρίως δεν έχω κάτι μέσα μου να πω αυτή την περίοδο, οπότε αν το προχωρήσετε θα απολαμβάνω τη δική σας πρόοδο και τις συζητήσεις σας ως παρατηρήτρια.

    Καλημέρα και φιλιά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Ελενάκι σ’ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου και τα καλά σου λόγια. Εγώ πάλι όπως λες έχω περιόδους που με βοηθάει το να πιέζομαι αλλά έρχονται και μέρες που νιώθω ότι πνίγομαι και θέλω να τα παρατήσω όλα. Κι εγώ το πιστεύω πως σαν ιδέα το Writing Update δεν θα είναι τόσο πιεστικό και ναι μεν θα έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να γράψουμε κάτι, αλλά κι αν δεν το κάνουμε δεν χάλασε κι ο κόσμος! Φτάνει λοιπόν να το δούμε στην πράξη πώς θα πάει και τί αλλαγές θα χρειαστούν.

      Δεν χρειάζεται να ανησυχείς που δεν έχεις κάτι στα σκαριά ώστε να συμμετάσχεις τώρα σ’ αυτή την ιδέα, όταν προκύψει η κατάλληλη έμπνευση και ξεκινήσεις να γράφεις κάτι, ξεκινάς τότε αυτόματα και με τα Writing Updates. Θα σκεφτώ έναν τρόπο ώστε να ενημερωνόμαστε όλοι για το ποιοί καινούριοι συγγραφείς συμμετέχουν και να είναι εύκολο να παρακολουθούμε τα posts τους.

      Φιλάκια πολλά πολλά!!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η aristea k λέει:

    Καλημέρα Μαριάννα.
    Να σου πω την αλήθεια δεν έχω σκεφτεί να γράψω βιβλίο.Όχι πια, Έχω γράψει βέβαια εδώ και χρόνια ένα μυθιστόρημα, παιδικό, που δεν το έχω τελειώσει και που δεν έχω ασχοληθεί μαζί του επίσης για χρόνια. Μικρότερη ήθελα να γίνω συγγραφέας. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν αρκεί μόνο η επιθυμία. Από την άλλη, εμένα μου βγαίνει ποιητικός ο λόγος μου και δοκιμάζομαι τακτικά στην ποίηση, αλλά δεν έχω επίσης σκεφτεί την έκδοση, για πολλούς λόγους.
    Με ενδιαφέρει να σας παρακολουθώ. Με μαγεύει η διαδικασία της συγκέντρωσης πληροφοριών …

    Προς το παρόν δοκιμάζομαι να κατασκευάζω μικρές ιστορίες στο μπλογκ μου στα πλαίσια διαφόρων δρώμενων που κάνω στο χώρο μου τακτικά αλλά κι άλλων στην μπλογκογειτονιά που δραστηριοποιούμαι.
    (Τώρα για παράδειγμα τρέχουν οι Ιστορίες της Νύχτας. Σε προσκαλώ αν θέλεις να λάβεις μέρος. Η διορία είναι ως τις 25 Νοεμβρίου. Αναρτάς την Ιστορία σου στο μπλογκ σου , όπως όλοι όσοι συμμετέχουν και στο στο τέλος κάνω κλήρωση. Δύο συμμετέχοντες που θα κληρωθούν κερδίζουν κάποια δημιουργία μου :))) Δες στο σύνδεσμο σχετικά :
    http://princess-airis.blogspot.gr/2015/10/2_27.html )

    καλή εβδομάδα 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Μέχρι 25 Νοεμβρίου;; Πω, πω, με σκοτώνεις! 😛 Θα το τσεκάρω άμεσα και θα δω τί μπορώ να προλάβω να γράψω μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. 🙂

      Είσαι σίγουρη πως δεν θες να συμμετάσχεις σ’ αυτή την ιδέα έστω και με αυτές τις μικρές ιστορίες που ανεβάζεις στο blog σου; Ή ακόμα και με τα ποιήματα; Το άφησα επίτηδες «ανοιχτό» το θέμα ως προς το λογοτεχνικό είδος ώστε πραγματικά να μπορεί όποιος θέλει να το ακολουθήσει. Όπως και να’ χει θα το δεις αν είναι στα πρώτα posts πως θα βγει στην πράξη κι αν σου ταιριάζει μη διστάσεις!

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η aristea k λέει:

        Καλημέρα Μαριάννα! Θα παρακολουθώ εσάς και μπορεί τρώγοντας να μου έρθει η όρεξη! ☺
        Όσο για τις ιστορίες χτες κάθισα να γράψω την τρίτη συμμετοχή μου…Σήμερα την ανάρτησα κιόλας!
        Συνήθως γράφουμε σύντομες μα μεστές ιστορίες!
        Πολλά φιλιά :))

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Τέλεια!! Θα την διαβάσω κατά το βραδάκι γιατί τώρα με πετυχαίνεις στο τρέξιμο. 🙂

        Πράγματι, κάτσε να δούμε πώς θα βγει στην πράξη σαν ιδέα (γιατί εγώ μπορεί να το’χω τέλειο μες στο μυαλό μου αλλά άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις) και αναλόγως βλέπεις κι εσύ αν θα πάρεις μέρος!

        Φιλάκια!!!!!!!!! 🙂 🙂

        Μου αρέσει!

  4. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Μαριαννα μου, την ιδεα τη βρίσκω εξαιρετική! Και γω σκέφτηκα βεβαια όπως εσυ και ο Μιχάλης οτι με κάποιο τροπο θα πρεπει ο αναγνώστης να μπορει να ανατρέχει κατευθείαν στα updates , τωρα πως θα γίνει αυτο με την έννοια οτι καθενας στο μπλογκ του ενδέχεται να εχει διαφορετικό φορματ και εμφανιση αναλόγως του blog theme που εχει επιλέξει…ειναι ενα θέμα! Με βάζεις πολυ στο mood, γιατι αν και δεν έχω μυθιστόρημα ή διήγημα στα σκαριά, ήθελα και εν όψει των Χριστουγέννων να πραγματοποιήσω κατι που σκεφτόμουν απο καιρο, να μεταφράσω δηλαδη στα Αγγλικά και να τοποθετήσω σε συνέχειες στο μπλογκ μου το χριστουγεννιάτικο παραμύθι που ειχα γράψει παλιότερα. Η ιδεα ηταν να αρχίσω να το μεταφράζω μέσα στο Νόεμβριο και μετα καθε μερα η δεύτερη μερα του Δεκέμβρη να αναρτώ κι ενα κομμάτι του κειμένου…Ελπίζω να βρω το χρόνο να το κανω και να ενημερώνω και τις αναρτήσεις και τα updates μου!! 🙂 🙂 Π´αντως, ιδιαίτερα για κάποιον που γράφει συγκεκριμένα μυθιστόρημα, είναι πολυ καλο σαν ψυχολογικός και πρακτικός μπούσουλας το όλο θέμα με τα updates! 🙂 !!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Τέλεια, τέλεια, τέλεια!!! Mετάφραση;;; Πω, πω, αυτό πρέπει να’ναι πολύ δύσκολο. Κι εγώ σκέφτομαι να το τολμήσω κάποια στιγμή στα ισπανικά αλλά φοβάμαι!

      Τώρα όσον αφορά το πώς θα βρίσκει ο καθένας μας τις αναρτήσεις, σαν πρώτη σκέψη έχω σκεφτεί να δημιουργηθεί μια κατηγορία αναρτήσεων που θα ονομάζεται «Writing Updates» ή μία λέξη-κλειδί που να παραπέμπει σ’ αυτό. Από κει και πέρα ίσως και να εξυπηρετεί περισσότερο η λύση της φωτογραφίας-logo, όπου να κάνεις κλικ επάνω της και να σε παραπέμπει αμέσως στη λίστα με τα συγκεκριμένα posts.

      Λοιπόν, κοίτα τί θα κάνουμε: Θα γράψω την πρώτη ανάρτηση και παράλληλα θα φτιάξω ένα σωρό «κουμπάκια» στο μπλογκ μου και θα μου πείτε εσείς ποιό σας φαίνεται πιο ωραίο και εύχρηστο κι από κει και πέρα θα αναρτήσω οδηγίες για το πώς το φτιάχνουμε. 🙂 🙂

      Υ.Γ. Βάλε ένα χεράκι να πείσουμε και τη Τζο να συμμετάσχει! 😛

      Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο/Η Martha Sakka λέει:

    Μαριάννα μου, καταρχήν καλώς βρεθήκαμε!
    Μου αρέσει η ιδέα σου, αλλά έχω τους εξής δύο ενδιασμούς:
    1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να γράψω κάτι ολοκληρωμένο. Κανά δυό προσπάθειες που είχα κάνει στο παρελθόν, έπεσαν στο κενό.
    2. Όπως έχεις ήδη δεί έχω ξεκινήσει ένα άλλο project, οπότε δουλειά, ένα 3χρονο μια εγκυμοσύνη αλλά και αυτό που έχω ξεκινήσει είναι ήδη αρκετά!

    Παρ’όλα αυτά, την βάζω την ιδέα στο μυαλό μου και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα μου βγεί! Αν καταφέρω να στρωθώ θα σε ενημερώσω άμεσα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλώς σε βρήκα!!!! 🙂
      Με την ιδέα μου πιο πολύ θέλω να εστιάσω σε αυτην την προσπάθεια που αναφέρεις και όχι τόσο στο «στατιστικό» κομμάτι της συγγραφής. Σε κάθε Update δηλαδή να έχουμε συν τοις άλλοις να πούμε και για το πόσο προσπαθήσαμε να γράψουμε μέσα στον μήνα και αν απέδωσε αυτή τη προσπάθεια ή όχι. Και σε περίπτωση που δεν αποδώσει ή απογοητευτούμε να έχουμε μια εμψύχωση και μια στήριξη από τους υπόλοιπους στο να συνεχίσουμε. (ώστε να μην πέφτει η προσπάθειά μας στο κενό)

      Όσο για τις υποχρεώσεις, έχεις απόλυτο δίκιο, όλοι μας λίγο πολύ είμαστε πιεσμένοι και πιο πολύ γι’ αυτό σκέφτηκα τα Updates να γίνονται ανά μήνα ώστε να είναι πιο εφικτό για κάποιον να βρει έστω και μία μόνο ώρα για συγγραφή. Αλλά για να μην λέω πολλά, καλύτερα να περιμένουμε να το δούμε στην πράξη πώς θα εξελιχθεί κι αν όλα πάνε καλά ελπίζω να πάρεις κι εσύ μέρος. 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Αχ, είπα να κάτσω να υπολογίσω το ποσοστό που δικαιούσαι σύμφωνα με το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (για να σε δουλέψω λίγο) αλλά ήταν πολλές οι αριθμητικές πράξεις και κουράστηκα 😛
      Εν ολίγοις, αν ποτέ βγάλω λεφτά από το συγκεκριμένο ποστ ή από την συγκριμένη ιδέα (που πιθανότατα θα είναι της τάξεως των 0.05 ευρώ) μην ανησυχείς, θα σου στείλω την επιταγή σπίτι! (Ποιός τη χάρη σου βρε! Τέτοιο ποσό ούτε στην εφορία δε θα χρειαστεί να το δηλώσεις 😛 😛 )

      Υ.Γ. Πέρα από την πλάκα πώς σου φάνηκε σαν ιδέα; Ψήνεσαι να συμμετάσχεις;

      Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

    Τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!! 😀 😀
    Οπότε μένει τώρα να μου απαντήσει κι η Φανή και αισίως θα έχουμε μαζευτεί τέσσερις! Θα προσπαθήσω μες στο ΣΚ να γράψω την πρώτη ανάρτηση, να δούμε πώς θα βγει και μετά τις διορθώσεις που θα μου προτείνετε θα είμαστε πανέτοιμες! 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

  7. Ο/Η asiminamakri λέει:

    Καλημέρα γλυκιά μου Μαριάννα! Έπειτα από αρκετό καιρό, μπόρεσα επιτέλους να βρω χρόνο για να δω τα υπέροχα που έχεις ανεβάσει τελευταία… Με την ιδέα του Nanowrimo, δεν σου κρύβω πως μπήκα στο δέλεαρ να το δοκιμάσω, μα όπως είπες είναι όντως ψυχοφθόρα διαδικασία το να τρέχεις να προλάβεις μέσα σε 30 ημέρες να γράψεις τόσες λέξεις… Και συμφωνώ απόλυτα με την λογική του στημένου, διότι μπήκα και εγώ στην διαδικασία να σκεφτώ την συμμετοχή μου για του χρόνου και πως θα μπορούσα να έχω κάτι έτοιμο για να είμαι σίγουρη πως θα προλάβω… (είμαι απλά ειλικρινής 🙂 ) Όσον αφορά την ιδέα του Writing update, ενθουσιάστηκα!!! Μια ερώτηση έχω μόνο… Για κάποιους από εμάς, που μπορεί να έχουμε γράψει ένα βιβλίο και είμαστε στην διαδικασία προώθησής του, θα μπορούμε να γράφουμε την πρόοδο- εξέλιξη της πορείας του και τι κάνουμε γι’ αυτό το κομμάτι της συγγραφής; Π.χ. έκανα μια ιστοσελίδα με αυτόν τον τρόπο ή έκανα αυτές τις επαφές και βγήκε το τάδε αποτέλεσμα κ.ο.κ…; Γιατί δεν σου κρύβω πως έχω πολλά να πω γι’ αυτά τα κομμάτια και πώς η έμπνευση πάει… περίπατο… όταν έχεις επιλέξει την οδό της αυτο-έκδοσης και φυσικά της προώθησης που επιβάλλεται να κάνεις μόνος σου…. Άγχος πολύ αλλά σίγουρα θα μπορούμε ο ένας να δίνει κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές για κομμάτια και μετά την συγγραφή!

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Ναι, το NaNoWriMο είναι μια διαδικασία που πράγματι σε βάζει σε σκέψεις. Προσωπικά μόνο ένα άτομο ξέρω που συμμετέχει φέτος και σίγουρα δεν έχει γραμμένα κείμενα από πριν (είναι μια συγγραφέας που δημοσιεύει τα έργα της στο Wattpad και ξέρω εδώ και καιρό σε τί ρυθμούς μπορεί να παράγει κείμενα οπότε καταλαβαίνω ότι δεν είναι στημένο 🙂 ) για όλους τους υπόλοιπους επιτρέψετε μου να αμφιβάλω λίγο 😛

      Όσο για το βιβλίο σου (που απ’ όσο ξέρω είναι μάλιστα και το δεύτερο!!) νομίζω πως ο τομέας της προώθησης είναι μέρος της δημιουργίας του οπότε, ναι, εννοείται ότι μπορείς να συμμετάσχεις στα Writing Updates μ’ αυτό το θέμα. Άλλωστε κι εγώ με το βιβλίο μου στα τελειώματα είμαι, οπότε αν όλα πάνε καλά και προχωρήσω σε αυτο-έκδοση, σε λίγους μήνες κι εγώ θα έχω να αναφέρω εμπειρίες και σκέψεις στα Writing Updates σχετικά με το τί «δούλεψε» και τί όχι.

      Υ.Γ. Βρε συ, άσχετο: Πάνω στην εικόνα σου έχεις κατοχυρωμένη μια διεύθυνση wordpress που όταν κάνω κλικ με βγάζει σε ένα μπλογκ που δεν υπάρχει πια. Για δες πώς μπορείς να την αλλάξεις, για να εμφανίζεται το blog σου όταν κάνουμε κλικ 🙂 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η asiminamakri λέει:

        Καλημέρα! Πρέπει για κάποιον λόγο να κόλλησε γιατί εμένα μου βγάζει το προφίλ μου κανονικά! 🙂 Αν δεν σου κάνει κόπο, ξαναδοκίμασε και πες μου αν είναι να στείλω στο support μήνυμα…

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Και πάλι δεν μου το εμφανίζει 😦
        (βασικά, με παραπέμπει σε αυτό το μπλογκ: asiminamakri.wordpress.com το οποίο, λέει, δεν υπάρχει πια).
        Αν δεις ότι δεν βγάζεις άκρη, τότε κάνε το εξής: όταν μου αφήνεις σχόλιο, να προσθέτεις στο τέλος και το link του blog σου 🙂 🙂

        Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Νυχτερινή Πένα λέει:

    Το NoWriMo έχει ακριβώς το σκοπό να παρακινήσει αυτούς που γράφουν να το κάνουν γιατί πολλοί αν δεν έχουν μια προθεσμία δεν είναι και πολύ τακτικοί, τους αποσπούν άλλα πράγματα κλπ. Η ιδέα σου είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος και είμαι υπέρ της! Είμαι λοιπόν συμμετέχων.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Ο/Η ladytrinstories λέει:

    Είμαι σχετικά νέα στην όλη φάση συγγραφή, πρωτάρα τολμώ να πω, στα γεράματα αποφάσισα πως θέλω να γίνω συγγραφέας (ας πούμε), φαντάσου πως κι εγώ η ίδια σοκαρίστικα όταν συνειδητοποιήσα ότι αυτό είναι που μου αρέσει τελικά!! Δεν είχα ποτέ κάποιο διήγημα στα σκαριά, όμως κάτι γίνεται τώρα. Μου αρέσουν πάρα πολύ όσα γράφεις και οι ιδεες σου και θα προσπαθήσω να ακολουθώ γενικά τα όσα λέτε και κάνετε. Νομίζω πως είναι πολύ βοηθητικά!
    Ελπίζω να τα λέμε…

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Να σου πω την αλήθεια κι εγώ μετά τα 30 αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις περίεργα. Η συγγραφή άλλωστε απαιτεί να έχεις πολλές εμπειρίες από τη ζωή ώστε να τις αποτυπώσεις πάνω στο χαρτί και γι’ αυτό οι Εκδοτικοί δεν εκδίδουν έργα συγγραφέων κάτω των 30.

      Σ’ ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και μιας και ξεκινάς τώρα τις πρώτες προσπάθειές σου στη συγγραφή, μη διστάσεις να εκφράσεις οποιαδήποτε απορία που θα σου προκύψει στην πορεία. Όπως θα έχεις δει και στα σχόλια, όλοι «ψαχνόμαστε» σχετικά με το πώς μπορεί να προκύψει ένα καλό και συνάμα ενδιαφέρον κείμενο και έτσι ανταλλάσουμε συνεχώς ιδέες και λύσεις.

      Καλως ήρθες, λοιπόν, στην παρέα μας και σίγουρα θα τα λέμε συχνά!!! 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  10. Ο/Η Αννα Ζανιδακη λέει:

    Ειναι πολυ ομορφα αξιολογα και κυριως κταννοητα.
    Εγω εγραφα απο μικρη..στροφουλες απλες…τη συνεχεια το εθαψα ..μα οπως λενε τ απωθημενα..διεκδικουν το χαμενο τους χωρο και επαξια ταρακουνουν το εφησυχασμενο ως τωρα εγωκεντρισμο μας..
    Ηδη εχω τελειωσει προλογο και 1κεφαλαιο..και παω αισιως για το 2•••
    Καλο μας ξημερωμα.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε