Writing Update 1: Η εισαγωγή

Έχει περάσει σχεδόν μία βδομάδα από τότε που τέσσερις blogger συγγραφείς πήραμε την απόφαση να καταγράψουμε στα ιστολόγια μας τη συγγραφική μας πρόοδο και απόψε είναι η δική μου σειρά να αφιερώσω σχετική ανάρτηση. Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τη Georgia που ξεκινά τώρα το μυθιστόρημά της (οι υπόλοιποι δεν μας έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για τα δικά τους), εγώ θα μιλήσω για ένα που γράφω εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο συγγραφικός δρόμος που έχει ήδη διανυθεί είναι πολύς, επομένως θα ξεκινήσω με κάποιες συνοπτικές πληροφορίες γι’ αυτό, έτσι ώστε να είναι για εσάς πιο εύκολο να με παρακολουθήσετε από δω και πέρα στα Writing Updates.

writing update photofunia
Λίγα λόγια για το πρώτο μου μυθιστόρημα…

Η ιστορία που σκαρφίστηκα τον καιρό που ήμουν ακόμη φοιτήτρια, μιλά για μία νεαρή κοπέλα που αποτρέπει κατά λάθος την εκτέλεση μιας γυναίκας. Όντας ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, προσεγγίζεται από πέντε φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους ανθρώπους, οι οποίοι με δόλιο τρόπο προσπαθούν να μάθουν τί ακριβώς κατέθεσε στην αστυνομία. Ο ένας από αυτούς είναι ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έχουν δικά τους συμφέροντα ώστε να αποβλέπουν στη συγκάλυψη ή στην αποκάλυψη του συγκεκριμένου αδικήματος.

το προσωπικό μου αχουράκι

Ένα συνηθισμένο πρωινό συγγραφής

Τί έχω κάνει μέχρι τώρα…

Η ιδέα που περιέγραψα προηγουμένως ήταν μία έμπνευση που με επισκέφτηκε το 2007 με έναν άκρως απροσδόκητο τρόπο και έφτασε να πάρει μορφή πάνω στο χαρτί μόλις τον Ιούνιο του 2013. Από άποψη χαρακτήρων δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα – κυρίως γιατί οι βασικοί ήρωες της ιστορίας βρίσκονταν επί έξι χρόνια μες στο κεφάλι μου – οπότε δεν δυσκολεύτηκα στο «χτίσιμο» τους. Το βασικό μου πρόβλημα ήταν η γραφή αυτή καθεαυτή και η συνέπεια στο γράψιμο. Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε έπειτα από πολλή τριβή με το γράψιμο και μέσω των διορθώσεων που έκανα μόνη μου. (Συνήθως ολοκλήρωνα ένα κεφάλαιο και στη συνέχεια το διάβαζα από την αρχή, αφήνοντας στην άκρη την ιδιότητα του συγγραφέα και αναλαμβάνοντας το ρόλο του διορθωτή). Το πρόβλημα της συνέπειας, όμως, αποδείχθηκε πιο επίμονο απ’ ότι περίμενα. Επί ένα χρόνο περίπου δεν κατάφερνα να παράγω μεγάλη ποσότητα «ικανοποιητικού» λογοτεχνικά κείμενου κι έτσι η άνοιξη του 2015 με βρήκε με μόνο οκτώ κεφάλαια ολοκληρωμένα (238 σελίδες μέσα σε 22 μήνες – το λέω και ντρέπομαι).
Το πρόβλημα, τελικά, βρήκε τη λύση του όταν μια φίλη αποφάσισε να με «στρώσει» στη δουλειά, απαιτώντας να της δίνω από ένα καινούριο κεφάλαιο κάθε Παρασκευή για να το διαβάζει. Αυτό ήταν κάτι που γενικά με βοήθησε απερίγραπτα πολύ. Μέσα σε 7 μήνες κατάφερα να ολοκληρώσω 15 κεφάλαια και γύρω στα Χριστούγεννα υπολογίζω ότι θα πέσουν και οι «τίτλοι τέλους».

diortwseis

Παρασκευή μεσημέρι. Καφεδάκι, επιμέλεια και… λίγες πρόχειρες σημειώσεις για αυτά που πρέπει να διορθωθούν.

Writing Update – Νοέμβριος 2015

Ρίχνοντας μια ματιά στο εκτυπωμένο μου προσχέδιο και στις σημειώσεις που κράτησα κατά τον Νοέμβριο ομολογώ πως αυτό τον μήνα δεν έκανα και λίγα. Από πλευράς συγγραφής ολοκλήρωσα δύο κεφάλαια 10.000 λέξεων συνολικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στην πράξη έγραψα τόσες πολλές λέξεις. Γενικά έχω έναν πολύ περίεργο τρόπο που γράφω. Παίρνω την ιστορία μου και τη χωρίζω σε διαφορετικά αρχεία word, τόσα όσα και κεφάλαια του τελικού βιβλίου που θα προκύψει. Στην συνέχεια ξεκινώ να γράφω από το πρώτο κεφάλαιο με κατεύθυνση προς το τελευταίο και όποτε προκύπτει ανέλπιστη έμπνευση σχετικά με κάποιο μελλοντικό κεφάλαιο, ανοίγω το αντίστοιχο αρχείο και την γράφω πρόχειρα εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλές προχειρογραμμένες ιδέες όσο προχωράω προς το τέλος κι έτσι αυτό το μήνα, με το που άνοιξα τα αρχεία των δύο κεφαλαίων που έπρεπε να γράψω, αντίκρισα ένα βουνό από προχειρογραμμένες σκηνές, ιδέες και σημειώσεις. Τα κείμενα αυτά έπρεπε να ξεκαθαριστούν, να καθαρογραφούν και να εμπλουτιστούν με επιπλέον λεπτομέρειες, επομένως γι’ αυτό δεν ξέρω να σας πω πόσες καινούριες λέξεις έγραψα τελικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι προέκυψαν 44 ολοκληρωμένες σελίδες Α5, οι οποίες προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον προσχέδιο των 560 σελίδων.

Συγγραφική Έρευνα:

Η έρευνα που πραγματοποιώ στο πλαίσιο του κάθε καινούριου κεφαλαίου (και του βιβλίου συνολικά) αποτελεί για μένα το πιο ενδιαφέρον και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της συγγραφής. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια προσωπική πρόκληση, αφού συνήθως επιμένω πάρα πολύ στο να ακολουθώ πιστά τον αρχικό σκελετό της ιστορίας μου και αρνούμαι πεισματικά να αλλάξω και το παραμικρό στοιχείο της πλοκής που έχω ήδη σκεφτεί. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξοδέψω ατελείωτες ώρες αναζήτησης στο Google, έτσι ώστε να καταφέρω να εξηγήσω με βάση τους νόμους της φυσικής, της ιατρικής, της τεχνολογίας και της λογικής το καθετί που βοηθά τους ήρωες μου να φτάσουν στη λύση του μυστηρίου.

john_kerry_bike_accident_6-1-2015

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αμερικανό Τζον Κέρρυ στο αεροδρόμιο της Γενεύης απογειώνεται έπειτα από την αναχώρηση του Γραμματέα του Κράτους των ΗΠΑ για τη Βοστόνη με ένα C-17 της πολεμικής αεροπορίας. (FABRICE COFFRINI AFP/Getty Images)

Κατά το μήνα Νοέμβριο ασχολήθηκα κυρίως με την έρευνα σχετικά με τις συσκευές εντοπισμού και με την από αέρος μεταφορά ασθενών-τραυματιών. Στο θέμα της διάσωσης ομολογώ πως στάθηκα αρκετά τυχερή, αφού τον Μάιο του 2015 ο Αμερικανός πολιτικός Τζον Κέρρυ τραυματίστηκε στην Γαλλία, αναγκάζοντας τον αμερικανικό Τύπο να παρουσιάσει ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ σχετικά με το πώς μεταφέρθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος με ελικόπτερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης κι ύστερα στη Βοστόνη με στρατιωτικό C-17. Στο θέμα της παρακολούθησης, δυστυχώς, δεν στάθηκα και τόσο τυχερή. Το ισχύον καθεστώς για τις συσκευές εντοπισμού απαγορεύει τη μεγάλη ακρίβεια των αποτελεσμάτων (30m στην καλύτερη περίπτωση) και δεδομένου ότι η πλοκή μου απαιτούσε ακρίβεια της τάξεως του ενός μέτρου για την παρακολούθηση και σύλληψη ενός εγκληματία, τελικά αναγκάστηκα με βαριά καρδιά να τροποποιήσω την αρχική μου ιδέα, βρίσκοντας έναν άλλο τρόπο εντοπισμού του δράστη.

rescue helicopter

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μου Writing Update εύχομαι να μην σας κούρασα και να το βρήκατε έστω και για λίγο ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως είχα στο μυαλό μου να γράψω χιλιάδες πράγματα για τη συγγραφή και τώρα που το ξαναδιαβάζω νομίζω πως δεν έγραψα τίποτα, όμως καλύτερα που έγινε έτσι γιατί τουλάχιστον δεν κατέληξα κουραστική. Ελπίζω στο μέλλον να παρακολουθήσετε και τις επόμενες συγγραφικές μου αναφορές. Μέχρι τότε εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική συνέχεια!

© Μιχελακάκη Μαρια

Σημείωση προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Κατ’ αρχάς να ενημερώσω ότι τα blogs που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι συμμετέχουν στα Writing Updates είναι τα εξής:

Οποιοδήποτε άλλος blogger θελήσει κάποια στιγμή να πάρει μέρος, δεν έχει παρά να μου αφήσει ένα μήνυμα κάτω από αυτή την ανάρτηση και εγώ με τη σειρά μου θα τον προσθέσω στη λίστα μας.

Επίσης, να αναφέρω ότι στην προηγούμενή μου ανάρτηση εκφράστηκε κυρίως ο εξής προβληματισμός σχετικά με τα Writing Updates:

Πώς θα μπορώ να βρω τα Writing Updates στο ιστολόγιο που επισκέπτομαι;

Δεδομένου ότι όλοι εμείς οι bloggers που συμμετέχουμε στα Writing Updates δεν έχουμε το ίδιο blog theme στο ιστολόγιό μας, ούτε και την ίδια διάταξη των Widgets (πρόσφατα σχόλια, κατηγορίες αναρτήσεων, ετικετοσυννεφο κτλ) είναι εύλογο το ότι θα επικρατήσει μια σύγχυση όσον αφορά στο «πού θα κλικάρει ο επισκέπτης/αναγνώστης ώστε να του εμφανιστούν οι σχετικές αναρτήσεις;» Προσωπικά σαν λύση θα πρότεινα να δημιουργηθεί από τον κάθε blogger μια κατηγορία αναρτήσεων με το όνομα «Writing Updates» (όπου εκεί θα κατηγοριοποιούνται όλα τα ποστ) και να είναι ορατή στο χώρο δεξιά ή αριστερά του blog του. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια επιλογή στο βασικό μενού ή να εισάγουμε μια εικόνα στα Widgets του blog, ώστε με ένα και μόνο κλικ να μεταφερόμαστε στα συγκεκριμένα άρθρα. Ενδεικτικά μπορείτε να τα δείτε στο δικό μου blog και αν τελικά αποδειχθούν εύχρηστα, θα αφιερώσω ένα ποστ εξηγώντας πώς τα έφτιαξα.

Widget Menu

(a) επιλογή στο βασικό Μενού και (b) εικόνα Widget

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι παρ’ ολο που η αρχική ιδέα ήταν να γράφουμε ένα Writing Update το μήνα, τελικά είναι μάλλον προτιμότερο να γράφει ο καθένας οποτεδήποτε θέλει. Επομένως, καλό θα ήταν τα ονόματα των posts να είναι αριθμημένα για να καταλαβαίνουμε ποιό είναι πρώτο, δεύτερο κ.ο.κ. και να φέρουν και μία επεξήγηση. Πχ. «Writing Update 2: Η προσπάθεια να ολοκληρώσω το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου μου» αντί για ένα σκέτο: «Writing Update 2». Ο λόγος που το προτείνω είναι επειδή η Google δυσανασχετεί με τους πανομοιότυπους τίτλους αναρτήσεων και για να μην δούμε το blog μας να κατακρημνίζεται στην κατάταξη αναζήτησης, καλύτερα να τροποποιούμε τον τίτλο του κάθε Writing Update ώστε να μην έχουμε όλοι οι bloggers τον ίδιο.

Φιλικά,

Μιχελακάκη Μαρία

Βιβλιογραφία – Αναφορές:

Image Credits:

56 σκέψεις σχετικά με το “Writing Update 1: Η εισαγωγή

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλά, μην ενθουσιάζεσαι… το πρώτο μου προσχέδιο είναι. Έχω ακόμα να σβήσω και να γράψω… ουουουου, σε κανένα χρόνο θα τελειώσω!

      Πού έχεις κολλήσει βρε παιδί??? (Γιατί για να μην προχωράς, στάνταρ κάπου έχεις κολλήσει). Καταστάλαξες στην ιδέα που μας έλεγες στο Wr. Update 1 ή εκεί είναι το πρόβλημα??

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Ε, άντε στρώσου!!! 😛 Περιμένουμε την επόμενη βδομάδα το αργότερο να μας πεις ότι έγραψες τουλάχιστον 5 σελίδες!

        Πάντως σκέψου μήπως κάτι δεν πάει καλά με την ιδέα ή με την σκηνή που έχεις σκοπό να γράψεις γιατί το έπαθα κάποια στιγμή και επί οκτώ μήνες δεν μπορούσα να γράψω τίποτα! :/

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Έλα βρε,… άκου εκεί «τεμπέλα». 😦 Χαρακτήρες έχεις σκεφτεί; Γιατί αν δεν φτιάξεις πρώτα πλοκή και χαρακτήρες μην περιμένεις να έρθει η έμπνευση. (Παθούσα!!!)

        Υ.Γ. Για εξήγησέ το μου λίγο πιο παραστατικά: Σε ποιό σημείο ακριβώς βρίσκεσαι; Στη φάση του «να ολοκληρώσω πρώτα την ιδέα μες στο μυαλό μου και μετά θα ξεκινήσω να γράφω» ή έχεις προσπαθήσει να γράψεις κείμενο και δεν τα κατάφερες;;;

        Μου αρέσει!

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Και η δεύτερη πρόταση γιατί δεν προχωράει;;; 😛

        (By the way, το πρώτο κεφάλαιο να ξέρεις είναι το χειρότερο και το μόνο που στο μέλλον θα αλλάξεις εκατοντάδες φορές, οπότε μην σε αγχώνει. Γράψε κάτι να «πάρεις μπρος» που λένε κι ύστερα θα το ξανακοιτάξεις με ηρεμία και θα το διορθώσεις)

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Πίστεψέ με, κι εγώ άλλον έναν 😛
        Στο επόμενο Update θα στοιβάξω σε μια γωνιά όλες τις σημειώσεις που έχω κρατήσει και θα τις φωτογραφίσω, να δεις για τί περιβαλλοντική καταστροφή μιλάμε! Αμφιβάλλω αν θα τα χωρέσει η φωτό! 🙂

        Αρέσει σε 2 άτομα

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Εννοείται πως μου’χει τύχει!!! χαχα

        Εγώ έχω και μια μαγική ιδιότητα να ξεχνάω εύκολα οτιδήποτε έχω διαβάσει ή έχω γράψει με αποτέλεσμα κείμενα που διάβασα πριν ένα μήνα να μου φαίνονται τελείως άγνωστα. Οπότε πάντα όταν διαβάζω αυτό που έχω ήδη γράψει μου φαίνεται λες και το έχει γράψει άλλος! χιχι

        Να ξέρεις ότι αυτό βοηθάει πολύ μετά στην επιμέλεια γιατί είναι σαν να το βλέπεις το κείμενό σου πρώτη φορά και έχεις και πολύ πιο καθαρό μυαλό για να το διορθώσεις.

        Υ.Γ. Το να σου φαίνεται πολύ καλό είναι τέλειο συναίσθημα! Το να σου φαίνεται χάλια και να λες «μα, τί βλακείες είναι αυτές που έγραψα»… μη σου τύχει!!! 😛

        Αρέσει σε 3 άτομα

  1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) λέει:

    Μαριάνα, παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον το project «Writing Update» αν και δεν συμμετέχω, ενώ θα το έκανα, α ήμουν σε άλλη ψυχολογική-όχι πιεσμένη κατάσταση. Με όσα έγραψες στο πρώτο μέρος εδώ θα με βοηθήσουν, αν και ήδη με βοηθήσαν να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα ως προς την οργάνωση και όχι μόνο. Θα περιμένω να διαβάσω και τις επόμενες κι από εσένα κι από τους υπόλοιπους που συμμετέχουν!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Μαράκι, σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! 🙂
      Ελπίζω κάποια στιγμή να σε δούμε στην παρέα μας. Το τελευταίο που θέλω είναι να το νιώθετε πιεστικό, επομένως όταν νιώσεις έτοιμη, συμμετέχεις.
      Χαίρομαι που σου φάνηκαν έστω και λίγο χρήσιμα αυτά που έγραψα και ελπίζω μέσα από όλο αυτό να βοηθηθούμε όλοι μας ακόμη περισσότερο. Θα περιμένω με χαρά να δω τα σχόλιά σου και στις επόμενες αναρτήσεις μας.

      Φιλιά και καλή βδομάδα και σε σένα!!!! 🙂

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η messed up λέει:

    Πόσο μα πόσο θα ήθελα να είχα κάποιου είδους οργάνωση σε αυτό το χάος που στηρίζεται στο λαιμό μου και καμιά φορά ονομάζω κεφάλι και καμιά φορά ονομάζω «τι τρέχει σήμερα με τα μαλλιά μου;;;;;»

    In bocca al lupo που λέμε και στο χωριό μου!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλά, από «χάος» δεν είσαι η μόνη, πραγματικά!!! Εγώ πάντα ό,τι άκυρο σκεφτώ το σημειώνω σε ένα χαρτάκι και το βάζω στο συρτάρι. Ξέρεις τί έχει μαζευτεί εκεί μέσα;;; Κάθε φορά το αδειάζω όλο μέχρι να βρω «εκείνη την τέλεια ιδέα που είχα τις προάλλες». 😛

      Γενικά είναι ένα θέμα για όλους μας αυτή η οργάνωση και δυστυχώς μέχρι κι αυτό θέλει… πειθαρχία! 😦

      Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Ο/Η metaphrasi λέει:

    Καλημέρα Μαριάννα! Πολύ καλή η ανάρτησή σου, μας έβαλε στο «μυαλό» του συγγραφέα και μας έδειξε πόσο δύσκολο είναι να οργανώσεις καμιά φορά τις σκέψεις σου αλλά μάθαμε κι άλλες αντικειμενικές δυσκολίες όπως τα τεχνικά στοιχεία 🙂 Καλή συνέχεια καινα ξέρεις ότι ανυπομονούμε να το δούμε στα βιβλιοπωλεία!!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Αχ, σ’ευχαριστώ βρε Φωτεινούλα για τις ευχές σου αλλά μου φαίνεται πως έχω πολύ δρόμο ακόμα να διανύσω. Σίγουρα πάντως θα μαθαίνετε τα νέα μου μέσω των Updates.
      Η οργάνωση είναι το Α και το Ω τελικά, άμα ξεπεραστεί αυτό όλα παίρνουν το δρόμο τους.

      Καλή συνέχεια και σε σένα και να ξέρεις ότι περιμένω πώς και πως τα «Cappuccino Books»!!! 🙂 🙂

      Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Γλύκα λέει:

    Καλημέρα! Πολύ ωραία ιδέα για το writing update. Σίγουρα δίνει ένα κίνητρο για να στρωθείς στο γράψιμο. Εγώ είμαι πολύ χυμαδιό όταν κάθομαι να γράψω. Εσύ γράφεις με πλάνο; Έχεις δηλαδή ήδη καταγεγγραμένο τον σκελετό της ιστορίας σου και προχωράς βάσει αυτού ή ό,τι βγει κάθε φορά; Δεν προκύπτουν καινούριες ιδέες κατά τη διάρκεια της συγγραφικής πορείας;

    Θυμάμαι η δασκάλα της δημιουργικής γραφής μας είχε πει ότι πρέπει να αφήνουμε το κείμενο να «κρυώσει» (να το βάζουμε στην άκρη δηλαδή για κάποιο διάστημα) προτού το ξαναπιάσουμε για διορθώσεις επιμέλεια. Επίσης, αυτό που βοηθάει πολύ εμένα για να διαπιστώσω κατά πόσο το κείμενο ρέει αρμονικά, είναι να το διαβάζω δυνατά. Εκεί και αν βγαίνουν στη φόρα όλα τα προβλήματα του κειμένου!

    Καλή συνέχεια με το συγγραφικό σου εγχείρημα. Θέλει πολύ υπομονή και επιμονή.

    😉

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα από την αρχή φτιαγμένο το σκελετό, αλλά σκόρπιες ιδέες και σκέψεις για το τί θα γίνει σε διάφορες φάσεις τις ιστορίας. Έκατσα ένα 3ημερο και τα έγραψα όλα σκόρπια σε ένα τετράδιο κι ύστερα προσπάθησα να βάλω αυτό το «χάος» σε μια σειρά. Τότε προέκυψε ο σκελετός. Και ναι, είναι 100% βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν καινούριες ιδέες αλλά και ότι δεν θα σου «βγουν» κάποιες από αυτές που είχες ήδη σκεφτεί. Να φανταστείς ότι όταν ολοκλήρωσα το πρώτο μισό της ιστορίας μου μετά άλλαξα τελείως τον σκελετό του β’ μέρους και τον ξαναέγραψα γιατί δεν έβγαζε καθόλου νόημα.

      Αυτό που σας είπε η δασκάλα σου είναι ΜΕΓΑΛΗ αλήθεια!!! Πραγματικά είναι πολύ λάθος να κάνεις επιμέλεια ενώ το έχεις ακόμα φρέσκο – αυτό ακριβώς έκανα επί 2 χρόνια και γι’ αυτό δεν προχωρούσα στο γράψιμο. Μέχρι που επενέβει η φίλη μου και μου λέει: «κάτσε και γράψτο όπως να’ναι να το ολοκληρώσεις και μετά στο τέλος κάνεις επιμέλεια». Και για να καταλάβεις πόσο χαζό ήταν από μέρους μου: πολλές από τις σκηνές που έφαγα μήνες για να τις γράψω, τελικά δεν θα τις κρατήσω. Τσάμπα κόπος μεν, αλλά άμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις! 🙂

      Αυτό το «διαβάζω δυνατά» και κάποιος άλλος μου το έχει πει ότι το κάνει. Κάποια στιγμή που θα πετύχω τελείως άδειο το σπίτι μου φαίνεται πως θα το εφαρμόσω κι εγώ!

      Φιλάκια πολλά και σ’ ευχαριστώ που επισκέφτηκες το blog μου!!! 😀 😀

      Υ.Γ. Θερμή παράκληση: βάλε στο blog σου ένα «κουμπάκι» με την επιλογή subscribe. Το έχω επισκεφτεί τυχαία πάρα πολλές φορές και επειδή δεν μπόρεσα να εγγραφώ (για να μου έρχεται ειδοποίηση στο mail για καινούρια σου άρθρα), όλο το ξαναχάνω 😦

      Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο/Η eleniplus λέει:

    Η υπόθεση του βιβλίου σου ακούγεται πραγματικά ενδιαφέρουσα και χαίρομαι πολύ για την πρόοδό σου – έλα, τώρα πλησιάζεις στο τέρμα, δεν θα κάνεις πίσω!
    Περιμένω νέα και ωραία!

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η Martha Blogging λέει:

    Μου αρέσει πάρα πολύ το γράψιμο! Και ομολογώ ότι με έχουν συνεπάρει οι φωτογραφίες σου. ΜΑ βρε παιδί μου, δεν στρώνομαι με τίποτα. Στο blog γράφω αλλά είναι μικρής ΄κεκτασης οπότε και δεν χρειάζεται τόση συγκέντρωση. Για βιβλίο όμως πρέπει να είμαι πιο συνεπής.
    Μου αρέσει η έρευνα που κάνεις! Δείχνει πόσο ζεστά το έχεις πάρει το θέμα. Ουφ. Δεν ξέρω. Θα το σκεφτώ!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Ο/Η Νυχτερινή Πένα λέει:

    Μια χαρά πήγε ο Νοέμβριος βλέπω.
    Με το καλό ο Δεκέμβριος να βγει με ολοκληρωμένο το έργο.
    Θα ακολουθήσω και εγώ με το δικό μου update. Θα είναι εύκολο να βρεθεί, θα είναι η τελευταία ανάρτηση του μήνα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Μακάρι να βγουν οι ευχές σου για τον Δεκέμβρη, διότι ήδη εδώ και μια βδομάδα με έχει πιάσει η βαρεμάρα μου και δεν ξέρω καθόλου τί θα προλάβω να γράψω. 😛

      Υ.Γ. Τέλεια! Με το που ανεβάσεις την ανάρτηση, θα προσθέσω το αντίστοιχο link και στο δικό μου ποστ μαζί με τα links των υπολοίπων. Περιμένουμε με ανυπομονησία!!

      Φιλικά,
      Μαρία

      Αρέσει σε 1 άτομο

  8. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Καταρχήν, όπως παντα, εξαιρετικά καλογραμμένη και σαφέστατη νοηματικά και εννοιολογικά ανάρτηση!Το έχω ξαναπεί, εσυ κυρα «δημοσιογράφε» αδικείσαι, έπρεπε να εισαι (και) καθηγήτρια Δημιουργικηλς Γραφης! Κατα τα αλλα, δυο πράγματα: Πρώτον ΔΕΝ καταλαβαίνω γιατι θα έπρεπε να ντρέπεσαι με 230 τόσες σελίδες σε δυο χρονια-μια χαρά μου ακούγονται, δεν ειναι οτι κάθεσαι κιόλας κ δεν εργάζεσαι, δεύτερον ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω (με την καλή παντα έννοια) την οργάνωση κ δημιουργικότητα σου, ο Νιέμβριος ηταν σούπερ, η υπόθεση ακούγεται συγκλονιστική, ελπίζω να είμαι απο τους πρώτους οταν εκδοθεί που θα το πιάσει στα χέρια του!!
    Αυτο του να διαβάζουμε δυνατά το έχω ξανακούσει κ γω, κ το έκανα οταν έκανα επιμέλεια στο παραμύθι μου κ τροποίησα λιγο την «ηχητική δομή» του κειμένου (έκανα κάποιες ιδιότυπες ρήμες με τις προτάσεις μου) γιατι αν και αλληγορικό και απευθύνεται κ σε μεγάλους, έτσι που «ρέει» ακουστικά με ενα πιο γλυκό τρόπο, ειναι πιο προσβάσιμο κ στα παιδικά αυτάκια νομίζω…
    φιλακια πολλαα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Λοιπόν, κάτσε να στο θέσω αλλιώς: 230 σελίδες μέσα σε δύο χρόνια σημαίνει 1 σελίδα το μήνα! Δεν ακούγεται ντροπιαστικό τώρα;;; 😛

      Όσον αφορά στην οργάνωση, ειλικρινά με συγκίνησαν τα λόγια σου (όπως και τον υπολοίπων φυσικά). Δείχνει πράγματι τόσο ακατόρθωτο; 😦 Τέλος, λοιπόν, το πήρα απόφαση: θα γράψω μια ανάρτηση με εύκολα tips οργάνωσης σημειώσεων! 🙂

      Έχεις πολύ δίκιο σ’ αυτό που αναφέρεις για την «ηχητική δομή»! Στα παιδικά παραμύθια το θεωρώ υποχρέωση του συγγραφέα να παράγει εύηχο κείμενο (αφού τα παραμυθάκια κατά κύριο λόγο τα διαβάζουν οι γονείς στα παιδάκια), αλλά γενικά θεωρώ πως και στα μυθιστορήματα πρέπει να ισχύει το ίδιο. Μου έχει τύχει αρκετές φορές να διαβάζω ξανά το κεφάλαιο που έχω γράψει και μια λέξη να μην «κολλάει ηχητικά» με τις υπόλοιπες στην πρόταση, επομένως να προσπαθώ να βρω κάποια συνώνυμη που να ταιριάζει καλύτερα! Πραγματικά χαίρομαι τόσο πολύ που το έθιξες σαν θέμα, ειλικρινά νόμιζα πως ήμουν η μοναδική που αγχωνόταν μ’ αυτό. 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

        Όχι εννοειται οτι κ γω αλλάζω πολλές φορές λέξεις που δεν μου ταιριάζουν ηχητικά και σε…»ταχύτητα»! (Εχεις παρατηρήσει οτι πολλές φορες οταν θες να δώσεις έμφαση κ ένταση σε μια σκηνή, πέρα απο τις κοφτές προτάσεις που πρεπει να χρησιμοποιείς, δεν σου «κάθονται» κ στο κείμενο κάποιες πολυσύλλαβες λέξεις;;). Οσο για το ηχητικό, θυμαμαι απο το σχολείο ακόμα και την ανάλυση της Οδύσσειας του Ομήρου που σε κάποιες ραψωδίες και συγκεκριμένους στίχους γίνονταν απο τον Όμηρο πολυ συχνή χρήση των λέξεων που περιείχαν μέσα το γράμμα λάμδα ή και το ρο για να μας εντείνουν το άκουσμα και την εικόνα μπροστα στα ματια μας του υγρού στοιχείου. Μου ειχε κανει τοτε τεράστια εντύπωση αυτο!
        Καλε κοπελιά, χαλάρωσε! Μακάρι να γράφαμε κ μεις μια σελίδα ΚΑΘΕ μερα!
        Ναι!!!! ανυπομονώ για την επόμενη ανάρτηση με τα εύκολα tips οργάνωσης!! 😊😊

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Καλά, στην αρχή έκανα ακριβώς αυτό το τραγικό λάθος που μου περιγράφεις! Είχα «φορτώσει» τις σκηνές δράσης με δύσκολες λέξεις και αναλύσεις επί αναλύσεων, μέχρι που απηύδησε η κοπελιά που το διάβαζε και πήρε ένα μολύβι κι άρχισε και διέγραφε! Μπορεί μεν κάποια πράγματα να τα έμαθα μέσα από τη θεωρία περί συγγραφής, αλλά, πίστεψέ με, όσα έμαθα μέσα από τα λάθη μου ήταν και τα πιο πολύτιμα για μένα. 🙂

        Αυτό για την Οδύσσεια πρώτη φορά τ’ ακούω! (Ή που εγώ ήμουν αφηρημένη στο μάθημα ή που η καθηγήτρια δεν έδινε βάση σε κάτι τέτοια.) Τώρα που το λες, θα το τσεκάρω το κείμενο διαβάζοντάς το, να δω πως ακούγεται!!! Κοινώς, μόλις μου «γέμισες» το Σαββατοκύριακο με δουλίτσα! χαχα 😀

        Υ.Γ. Μία σελίδα το μήνα (όχι την ημέρα). Τον μήνα!!! 😛

        Αρέσει σε 1 άτομο

  9. Ο/Η pote-pote tin kiriaki λέει:

    Εμένα μου φαίνεται ότι έχεις κάνει πολλή καλή δουλειά!Οι λέξεις που έχεις γράψει είναι άκρως ικανοποιητικές!Επίσης ο τρόπος που χωρίζεις τα κεφάλαια σε words, μου φάνηκε πρωτότυπος και νομίζω πρακτικός. Περιμένουμε με το καλό τπ βιβλίο 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Αχ, σ’ ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! 😀 😀

      Πίστεψέ με, η οργάνωση αυτή στο word προέκυψε τελείως τυχαία. Κι αυτό γιατί – εκτός του ότι αν ήθελα να βρω κάτι που είχα γράψει μου έπαιρνε άπειρες ώρες να ψάξω μέσα στο χάος – όσο πλήθαιναν οι σελίδες το word απλά αργούσε να «φορτώσει». Επομένως, αναγκάστηκα να τα χωρίσω και τελικά μου βγήκε σε καλό. Μου δημιουργεί κάθε φορά την ψευδαίσθηση ότι έχω να «σουλουπώσω» μικρής έκτασης κείμενο κι έτσι το αντιμετωπίζω με διαφορετική ψυχολογία. Αν άνοιγα κάθε φορά ένα word 560 σελίδων, στην ιδέα και μόνο θα πάθαινα πανικό! 🙂

      Αρέσει σε 2 άτομα

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Πόσο δίκιο έχεις!! Ώρες ώρες μου θυμίζει αυτό που μας έλεγαν οι καθηγητές μας για το διάβασμα: ότι δεν αρκεί να είσαι έξυπνος και να καταλαβαίνεις με την πρώτη το κάθε μάθημα, θέλει και να διαβάσεις. Το καλό πάντως είναι ότι όσο ασχολείσαι με το γράψιμο συνηθίζεις, οπότε στην πορεία είναι πιο εύκολο και το να γράψεις μεγάλα κείμενα αλλά και να βρεις αυτό που θες στο διαδίκτυο. 🙂

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Ναι!! Και το χέρι και ο εγκέφαλος! 🙂 Είναι σαν να κρατάς σε φόρμα την έμπνευσή σου και όταν τη χρειαστείς για να γράψεις είναι πάντα σε ετοιμότητα 🙂

        Υ.Γ. Για πες εντυπώσεις από τα μαθήματα! Πώς σου φαίνονται μέχρι στιγμής; 🙂

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η pote-pote tin kiriaki λέει:

        Αχ μου αρέσουν πολύ! Κοιτά δεν έχω κάνει πολλά μαθήματα ακόμα (το Σάββατο έκανα το τρίτο) αλλά προς το παρόν είμαι ενθουσιασμένη! Σε καμία περίπτωση όλα αυτα σεμιναρία δεν σου δίνουν οδηγίες για το πώς να γίνεις συγγραφέας. Αλλά πέρνεις σημαντικό feedback γι’αυτά που γράφεις και σε βάζουν σε σκέψεις για το πώς να το προχωρήσεις και να το βελτιώσεις. Επίσης έχω παρατηρήσει πως κάποια θέματα που θίγουμε κατα την διάρκεια του μαθήματος μπορεί να τα εντάξω σε κάποιο κείμενό μου, κάτι που ενδεχομένως να μην έκανα εάν δεν μίλαγα με κάποιον γι’αυτά. Μόλις κάνω κι άλλα μαθήματα, θα επανέλθω 😉

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Νομίζω πως τα σεμινάρια αυτά κυρίως σου μαθαίνουν πώς να αρχίσεις να σκέφτεσαι, να λειτουργείς και να οργανώνεις το σκεπτικό σου σας συγγραφέας! Από κει και πέρα ναι, θέλει δουλειά, εξάσκηση και λίγο ταλέντο. 🙂 Το σημαντικό στη συγγραφή είναι να σκέφτεσαι – πραγματικά το πιστεύω αυτό γιατί αν δεν μεταδώσεις τις απόψεις σου μέσα στο κείμενο που γράφεις, θα βγει κάτι τελείως κενό.

        Περιμένουμε κι άλλες εντυπώσεις από τα μαθήματα και, βρε συ, χίλια σόρρυ για την τόσο αργοπορημένη απάντησή μου στο σχόλιό σου. 😦 Αυτό το wordpress βλακείες ειδοποιήσεις στέλνει, μόλις τώρα ανακάλυψα τυχαία και το δικό σου σχόλιο αλλά και της mrs.tomary 😦 😦 😦

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η pote-pote tin kiriaki λέει:

        Μην το συζητας κι εγω τα ιδια παθαινω!!Ασε που μπαινω να διαβασω posts και μπορει να μην μου εμφανισει καν τα δικα σου πχ, παρά μόνο εαν μπω στο προφίλ σου!Εννοεται ότι θα επανέλθω και με περισσότερες λεπτομέρειες 😉

        Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλέ τί λες; Απεναντίας!! 🙂 Το έργο των αρχαίων Ελλήνων το έχουμε ξεχάσει τελείως πια και το θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος!!! Αυτοί έθεσαν τις βάσεις για να δημιουργηθεί η μορφή που έχει το μυθιστόρημα σήμερα και δεν το θεωρώ καθόλου χάσιμο χρόνου το να ρίχνω πού και πού μια πιο προσεχτική ματιά στα κείμενά τους! 🙂

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε