Wattpad: Ένα κοινωνικό δίκτυο για συγγραφείς

Εν έτει 2016 και καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς, τα πάντα αλλάζουν γύρω μας και, όπως είναι φυσικό, ο τομέας της συγγραφής και της ανάγνωσης βιβλίων δεν θα μπορούσε να παραμένει στάσιμος. Από το 2000 και μετά άρχισαν να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους τα ebooks σοκάροντας τους λάτρεις των έντυπων βιβλίων, το 2007 η Amazon κάνει την επανάστασή της στον τομέα της αυτοέκδοσης με την ίδρυση της CreateSpace και, σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση των κοινωνικών δικτύων, η ψηφιακή τεχνολογία μπαίνει πια για τα καλά στη ζωή του συγγραφέα. Ο σημερινός συγγραφέας, είτε βρίσκεται υπό τη στέγη ενός παραδοσιακού εκδότη είτε καταφεύγει στο μοναχικό δρόμο της αυτοέκδοσης, έχει στη διάθεσή του τα Κοινωνικά Δίκτυα (Social Media) για να διαφημιστεί, να προβάλει το έργο του, να συνομιλήσει με το αναγνωστικό του κοινό και άλλα πολλά. Μέχρι στιγμής τα πιο γνωστά είναι το Facebook και το Twitter, όμως ένα ακόμα δυνατό εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης είναι και το Wattpad, το οποίο και θα αποτελέσει το θέμα της σημερινής μου ανάρτησης.

Τί είναι το Wattpad;

Το Wattpad εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2006 και σήμερα αποτελεί τη διασημότερη συγγραφική κοινότητα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο αποκλειστικά αφιερωμένο στα βιβλία με χρήστες που μπορεί να είναι είτε συγγραφείς, είτε αναγνώστες ή και τα δύο. Μέσω αυτού οι ερασιτέχνες ή οι επαγγελματίες συγγραφείς μπορούν να αναρτούν τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα ή τα ποιήματα τους και στη συνέχεια να αλληλεπιδρούν με το αναγνωστικό τους κοινό. Οι δε αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τις ιστορίες που τους αρέσουν, να σχολιάζουν ή να προτείνουν την ιστορία που τους κέντρισε το ενδιαφέρον και σε άλλους αναγνώστες. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια συγγραφική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να δείξουν τη δουλειά τους ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και σε ήδη καταξιωμένους συγγραφείς ώστε να διαφημίσουν το ταλέντο τους.

Amazon Kindle Wattpad

Η εφαρμογή του Wattpad για κινητά και για το Kindle της Amazon.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Σε συγγραφείς αλλά και σε αναγνώστες. Η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν και η ανάγνωση των βιβλίων που προσφέρει είναι δυνατή μέσω υπολογιστή, tablet ή κινητού (απαιτείται εγκατάσταση της εφαρμογής για κινητά). Οι συγγραφείς μπορούν να ανεβάσουν οποιαδήποτε ιστορία τους (είτε πρόκειται για αυτή που γράφουν τώρα ή για κάποια ήδη ολοκληρωμένη) και μαζί με τους αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν την ανάγνωση χιλιάδων άλλων δωρεάν ιστοριών μέσα από μία ευρεία γκάμα λογοτεχνικών ειδών. Μέσω υπολογιστή η ανάγνωση είναι εφικτή μόνο με ενεργή σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ στα κινητά και στα tablet οι ιστορίες αποθηκεύονται στη μνήμη και μπορούν να διαβαστούν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ.

Πώς λειτουργεί;

Η λογική του Wattpad είναι παρόμοια με κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε χρήστης πρέπει να πραγματοποιήσει μια εγγραφή με όνομα, username και κωδικό, να γράψει λίγα λόγια για τον εαυτό του στο προφίλ του και να αρχίσει να ακολουθεί ή να ακολουθείται από άλλους χρήστες. Σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους μας Facebook (όπου το κύριο αντικείμενο των αναρτήσεων είναι οι εικόνες, τα βίντεο και τα διάφορα σχόλια), στο wattpad το κύριο αντικείμενο ανάρτησης είναι οι ιστορίες. Ιστορίες φαντασίας, τρόμου, μυστηρίου, ρομαντικές, διηγήματα ή ποιήματα.

Ο επίσημος λογαριασμός της Anna Todd στο Wattpad. Αριστερά είναι γραμμένα λίγα λόγια για τον εαυτό της, δεξιά οι ιστορίες της (με ένα κλικ επάνω στο εξώφυλλο του κάθε βιβλίου μπορούμε να αρχίσουμε να τις διαβάζουμε) και κάτω δεξιά οι “Λίστες Ανάγνωσής” της με αποθηκευμένα τα αγαπημένα της βιβλία. (εικόνα προερχόμενη από υπολογιστή)

Ο επίσημος λογαριασμός της Anna Todd στο Wattpad.
Αριστερά είναι γραμμένα λίγα λόγια για τον εαυτό της, δεξιά οι ιστορίες της (με ένα κλικ επάνω στο εξώφυλλο του κάθε βιβλίου μπορούμε να αρχίσουμε να τις διαβάζουμε) και κάτω δεξιά οι “Λίστες Ανάγνωσής” της με αποθηκευμένα τα αγαπημένα της βιβλία. (εικόνα προερχόμενη από υπολογιστή)

Ο κάθε συγγραφέας που δημιουργεί λογαριασμό στο Wattpad έχει τη δυνατότητα να αναρτήσει μία ή περισσότερες ιστορίες ανά κεφάλαια. Και λέγοντας ανά κεφάλαια, εννοώ πως όταν πατήσει το κουμπάκι «Δημιουργία» το Wattpad θα του ζητήσει να δηλώσει το είδος της ιστορίας του, τον τίτλο, την περίληψη και το εξώφυλλο της και στη συνέχεια θα του ζητήσει να την ανεβάσει στο site ανά κεφάλαια. Μια λογική αρκετά διασκεδαστική γιατί, άπαξ και η ανάρτηση των κεφαλαίων γίνεται σταδιακά, αυτό δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να παρακολουθεί κεφάλαιο προς κεφάλαιο την γνώμη των αναγνωστών του για τους ήρωες της ιστορίας του ή την αγωνία τους για την εξέλιξη της πλοκής, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα σχόλια του κάθε κεφαλαίου.

Στην περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι συγγραφέας, αλλά απλός αναγνώστης (ή συγγραφέας και αναγνώστης μαζί), το Wattpad του παρέχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τις ιστορίες που του κίνησαν το ενδιαφέρον ώστε να τις αναζητήσει και να τις ξαναδιαβάσει αργότερα. Για το λόγο αυτό δημιουργεί τις λεγόμενες «Λίστες Ανάγνωσης» και τις αποθηκεύει στη «Βιβλιοθήκη» του. Επίσης μπορεί να ακολουθήσει (Follow) τον συγγραφέα που του κίνησε το ενδιαφέρον για να ενημερώνεται για τα καινούρια κεφάλαια ή τις καινούριες ιστορίες που αναρτά ή ακόμα και να συνομιλήσει με άλλους χρήστες στέλνοντάς τους προσωπικό μήνυμα.

Απολαμβάνοντας τη διαδικασία της ανάγνωσης μιας ιστορίας, ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτή ψηφίζοντας το κεφάλαιο που του άρεσε ή εκφράζοντας τη γνώμη του μέσω κάποιου σχόλιου. Το σχόλιο αυτό μπορεί να είναι κάποια ερώτηση σχετικά με την πλοκή, μία επισήμανση σχετικά με τους πρωταγωνιστές ή απλά τα συγχαρητήρια του για την προσπάθεια που κάνει ο συγγραφέας. Όλα αυτά τα σχόλια (comments), οι ψήφοι (votes) αλλά και οι αναγνώσεις (reads) που δέχεται ξεχωριστά το κάθε κεφάλαιο προσμετρούνται στα συνολικά στατιστικά της ιστορίας, ώστε βάσει αυτών η ιστορία να τοποθετηθεί στην καλύτερη (ή ίσως στη χειρότερη) ημερήσια κατάταξη ανά είδος.

Το κεφάλαιο 44 της ιστορίας «After» της Anna Todd. Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ο αριθμός των συνολικών αναγνώσεων του κεφαλαίου, των ψήφων και των σχόλιων, ενώ αναλυτικά τα σχόλια του κεφαλαίου εμφανίζονται στο τέλος της σελίδας. (εικόνα προερχόμενη από υπολογιστή)

Το κεφάλαιο 44 της ιστορίας «After» της Anna Todd. Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ο αριθμός των συνολικών αναγνώσεων του κεφαλαίου, των ψήφων και των σχόλιων, ενώ αναλυτικά τα σχόλια του κεφαλαίου εμφανίζονται στο τέλος της σελίδας. (εικόνα προερχόμενη από υπολογιστή)

Πώς βρίσκω ιστορίες για να διαβάσω;

Είτε στη μηχανή αναζήτησης (αν γνωρίζετε ήδη τον τίτλο της ιστορίας), είτε βάσει κάποιας ετικέτας (tag) ή ανατρέχοντας στην επιλογή «Ανακαλύψτε», όπου και θα σας εμφανίζει τις δημοφιλέστερες ιστορίες ανά είδος. Εναλλακτικά μπορείτε απλά να εμπιστευτείτε τη γνώμη των φίλων σας. Να παρακολουθείτε, δηλαδή, τις προτιμήσεις των χρηστών που ακολουθείτε, έτσι όπως αυτές εμφανίζονται στην Αρχική Σελίδα σας (κάτι σαν την αντίστοιχη Αρχική Σελίδα του Facebook, όπου εμφανίζονται όλες οι κινήσεις των φίλων σας) και να επιλέξετε κάποια από αυτές.

Οι πέντε δημοφιλέστερες ιστορίες στην κατηγορία των Ρομαντικών για την Τρίτη, 2/2/2016. Κάθε μέρα ένας αλγόριθμος αξιολογεί ανά είδος όλες τις ιστορίες και τοποθετεί σε σειρά κατάταξης τις 1000 καλύτερες. Η κατάταξη προκύπτει βάσει των στατιστικών της κάθε ιστορίας (αριθμός αναγνώσεων, ψήφων και σχόλιων) όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη ημέρα.

Οι πέντε δημοφιλέστερες ιστορίες στην κατηγορία των Ρομαντικών για την Τρίτη, 2/2/2016.
Κάθε μέρα ένας αλγόριθμος αξιολογεί ανά είδος όλες τις ιστορίες και τοποθετεί σε σειρά κατάταξης τις 1000 καλύτερες. Η κατάταξη προκύπτει βάσει των στατιστικών της κάθε ιστορίας (αριθμός αναγνώσεων, ψήφων και σχόλιων) όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη ημέρα.

Οι πέντε δημοφιλέστερες ιστορίες στην κατηγορία του Θρίλερ/Μυστηρίου για την Τρίτη, 2/2/2016. Κάθε μέρα ένας αλγόριθμος αξιολογεί ανά είδος όλες τις ιστορίες και τοποθετεί σε σειρά κατάταξης τις 1000 καλύτερες. Η κατάταξη προκύπτει βάσει των στατιστικών της κάθε ιστορίας (αριθμός αναγνώσεων, ψήφων και σχόλιων) όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη ημέρα.

Οι πέντε δημοφιλέστερες ιστορίες στην κατηγορία του Θρίλερ/Μυστηρίου για την Τρίτη, 2/2/2016.
Κάθε μέρα ένας αλγόριθμος αξιολογεί ανά είδος όλες τις ιστορίες και τοποθετεί σε σειρά κατάταξης τις 1000 καλύτερες. Η κατάταξη προκύπτει βάσει των στατιστικών της κάθε ιστορίας (αριθμός αναγνώσεων, ψήφων και σχόλιων) όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη ημέρα.

Είμαι συγγραφέας και θέλω να αναρτήσω το βιβλίο μου στο Wattpad. Τα υπερ και τα κατά της εφαρμογής:

Για τα υπέρ και τα κατά αυτής της εφαρμογής μπορώ να μιλάω για αιώνες, δεδομένου ότι είμαι πάνω από δύο χρόνια αναγνώστρια και φέτος συμμετέχω και με μια ιστορία ως συγγραφέας. Αν κάποιος μου ζητούσε να χαρακτηρίσω το Wattpad με μία λέξη, τότε θα του απαντούσα τη λέξη: «ελευθερία». Το Wattpad είναι μια δωρεάν εφαρμογή, ο καθένας μπορεί να αναρτήσει τις ιστορίες του ελεύθερα δίχως αυτές να περνούν από κάποιον έλεγχο, όπως επίσης και ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του σχολιάζοντάς τες. Βάσει αυτής της ελευθερίας, λοιπόν, δημιουργούνται αρκετές αρνητικές και θετικές παράμετροι οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:

Είναι κοινωνικό δίκτυο: Πρόκειται για μια ιδιότητα του Wattpad η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα και ως θετικό και αρνητικό στοιχείο. Θετικό γιατί επιτρέπει στον συγγραφέα να γίνει γνωστός και αρνητικό γιατί λειτουργεί με τη λογική του κοινωνικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας με το να διαθέσει την ιστορία του στο αναγνωστικό κοινό του Wattpad, ουσιαστικά επιδιώκει μέσω αυτού να κερδίσει αναγνώστες και αναγνωσιμότητα, γεγονός που θα αρχίσει να το επιτυγχάνει μόλις δει τον αριθμό των σχολίων, των ψήφων αλλά και των ακολούθων του (followers) να μεγαλώνει. Οι αναγνώστες είθισται να εκφράζουν το θαυμασμό τους προς τον κάθε συγγραφέα μέσω των σχολίων τους, των ψήφων τους ή ακολουθώντας τον για να τον γνωρίσουν καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει πάντα. Ακολουθώντας τη λογική των Κοινωνικών Δικτύων η οποία υπαγορεύει πως «όσους περισσότερους followers έχω, τόσο πιο διάσημος είμαι», ενδέχεται κάποιοι χρήστες του Wattpad να μην ενδιαφέρονται πραγματικά για τη δουλειά σας και ο σκοπός για τον οποίο σας κάνουν follow ή ψηφίζουν την ιστορία σας να είναι απλά επειδή θέλουν να εμφανίσουν μεγάλο αριθμό followers στον λογαριασμό τους (όσοι έχετε λογαριασμό στο twitter καταλαβαίνετε τί εννοώ).

Αποτελεί μια προσομοίωση της πραγματικής αγοράς του βιβλίου: Το οποίο σημαίνει ότι, όπως και στην έντυπη αγορά του βιβλίου, έτσι και σε αυτό δημοσιοποιείς μια ιστορία σου και αγωνιάς για την εντύπωση που θα κάνει στο αναγνωστικό κοινό. Προσπαθείς καθημερινά να παρακολουθείς τη γνώμη των αναγνωστών, το πόσο δημοφιλής είναι, τί μπορείς να κάνεις ώστε να την διαφημίσεις καλύτερα ώστε να την διαβάσουν περισσότεροι αναγνώστες κ.ο.κ. Επίσης, υπάρχουν sites, blogs, σελίδες και group στο Facebook αφιερωμένα σε συγγραφείς και έργα συγγραφέων του wattpad, γεγονός που προσφέρει πλήθος κριτικών και συνεντεύξεις συγγραφέων. Αν η ιστορία σας, λοιπόν, πάει καλά έχει μεγάλες πιθανότητες να φιλοξενηθεί στα εν λόγω blogs ή να σας ζητηθεί ως συγγραφέας να δώσετε κάποια συνέντευξη.

Πνευματικά Δικαιώματα: Είναι μεν κατοχυρωμένα και το Wattpad διαβεβαιώνει τους συγγραφείς ότι μπορεί να αποδείξει την ημερομηνία πρώτης ανάρτησης σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα υποκλοπής, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το ίντερνετ είναι χαοτικό και επομένως θεωρώ πως δεν μπορούμε να είμαστε 100% καλυμμένοι στο ότι το κείμενο ή η ιδέα μας δεν θα οικειοποιηθεί εν αγνοία μας από κάποιον τρίτο. Έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές υποκλοπές έργων (κυρίως άτομα που «κλέβουν» ιστορίες που υπάρχουν σε συγγραφικά blogs και τις ανεβάζουν στο Wattpad χωρίς την άδεια του συγγραφέα ή ακόμα και παρουσιάζοντάς τες ως δικές τους), μεταφράσεις ξένων βιβλίων που δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά και παράνομη ανάρτηση βιβλίων που κυκλοφορούν ήδη στα ελληνικά. Προφανώς και δεν είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο, οπότε καλό είναι να καταγγέλλεται όταν υποπέσει στην αντίληψή μας.

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «πλατφόρμα για Αρλεκιν»: Η αλήθεια είναι ότι η κατηγορία των Ρομαντικών είναι ασφυκτικά γεμάτη από τολμηρά έργα ερωτικής λογοτεχνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ιστορίες που εμπίπτουν σε αυτό το είδος ακολουθούν απαραίτητα και το πρότυπο των Άρλεκιν. Σίγουρα υπάρχουν ιστορίες που απευθύνονται ξεκάθαρα στους λάτρεις της ερωτικής λογοτεχνίας, σίγουρα υπάρχουν κι αυτές που θυμίζουν ρομαντικές κομεντί, όπως άλλωστε υπάρχουν και άλλες που εξισορροπούν περίτεχνα ανάμεσα στον αισθησιασμό και στον ρομαντισμό. Απλά χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για να βρείτε την ιστορία που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και που θα ταιριάζει στις αναγνωστικές σας προτιμήσεις.

Ο καθένας “ανεβάζει” ό,τι θέλει: Κατά 98% το Wattpad αποτελείται από ερασιτέχνες συγγραφείς, το οποίο για κάποιον πρωτο-εμφανιζόμενο θεωρείται αρκετά θετικό. Δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να ανεβάσει ό,τι έργο θέλει χωρίς να περάσει πρώτα από την κρίση του Εκδοτικού, ο οποίος ενδεχομένως να το απέρριπτε επειδή το θέμα του δεν είναι καλό ή επειδή το ύφος του δεν ταιριάζει με το ύφος του Εκδοτικού. Το αν είναι καλή ή κακή μια ιστορία ή αν ο συγγραφέας της έχει ταλέντο ή όχι, αυτό κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους αναγνώστες του Wattpad.

Στα έργα που κυκλοφορούν δεν έχει γίνει καμία (μα καμία απολύτως) επιμέλεια κειμένου: Το οποίο σημαίνει ότι ορισμένα έργα ενδέχεται να είναι γεμάτα με ορθογραφικά λάθη, να είναι δυσανάγνωστα, κακογραμμένα ή να περιέχουν πολλές αναλήθειες. Μην σας πτοεί όμως αυτό, θέλει απλά αρκετό ψάξιμο μέχρι να βρείτε την ιστορία (ή τον συγγραφέα) που θα σας ικανοποιήσει.

Παρέχει στον συγγραφέα πλήθος στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων σχετικά με το έργο του: Πόσοι διάβασαν την ιστορία σας, τί ποσοστό βαρέθηκε και την παράτησε στη μέση, ποιά κεφάλαια ήταν περισσότερο δημοφιλή και ποιά όχι, ποιές ηλικιακές κλάσεις τη διαβάζουν λιγότερο και ποιές περισσότερο, πού διαμένουν οι αναγνώστες σας και πόσους αναγνώστες έχετε επί ημερησίας βάσεως, είναι κάποια από τις στατιστικές πληροφορίες που μπορεί να μας παρέχει το Wattpad. Είναι ίσως το πιο θετικό στοιχείο του Wattpad, αφού ένας μη-έμπειρος συγγραφέας μπορεί να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες από τα στατιστικά του και να διορθώσει τόσο τον τρόπο με τον οποίο προωθεί την ιστορία του, όσο ενδεχομένως και την ίδια του την πλοκή.

Ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών της ιστορίας σας, οι ολοκληρωμένες αναγνώσεις ανά κεφάλαιο και η ηλικία των αναγνωστών σας είναι μερικά από τα στατιστικά που παρέχει το Wattpad στους συγγραφείς.

Ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών της ιστορίας σας, οι ολοκληρωμένες αναγνώσεις ανά κεφάλαιο και η ηλικία των αναγνωστών σας είναι μερικά από τα στατιστικά που παρέχει το Wattpad στους συγγραφείς.

Ο κάθε αναγνώστης έχει την ελευθερία να σχολιάσει όπως θέλει: Το οποίο σημαίνει ότι αν είστε συγγραφείς και αναρτάτε την ιστορία που με τόσο κόπο γράφετε, θα ακούσετε από όμορφα σχόλια, μέχρι κολακείες και βρισιές. Οπλιστείτε με θάρρος, αυτογνωσία και αντοχή στην αρνητική κριτική διότι πολλές φορές η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Πότε θα ανεβάσεις επόμενο κεφάλαιο;»: Αν είστε συγγραφέας στο Wattpad και ανεβάζετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθετε αντιμέτωπος με αυτή την ερώτηση. Είναι τρομερά κολακευτική και συγκινητική για έναν συγγραφέα αφού μέσω αυτής ο αναγνώστης ουσιαστικά δηλώνει το ενδιαφέρον του για την ιστορία σας και σας δείχνει ότι αγωνιά για το τί θα γίνει στη συνέχεια. Στην περίπτωση, όμως, που η ιστορία σας αποκτήσει ένα αρκετά μεγάλο κοινό τότε ενδεχομένως να φτάσετε στην ευχάριστη θέση να βομβαρδίζεστε καθημερινά με αυτή την ερώτηση, γεγονός που δεν θα αργήσει να εξελιχθεί σε κάτι το επικίνδυνα αγχωτικό. Αν θέλετε να το αποφύγετε, τότε καλό θα είναι να έχετε ήδη ολοκληρωμένη την ιστορία σας πριν αρχίσετε να την ανεβάζετε ανά κεφάλαια στο Wattpad. Αν πάλι την ξεκινάτε τώρα, τότε ενημερώστε τους αναγνώστες σας κάθε πότε θα ανεβάζετε κεφάλαιο και τηρήστε πιστά το εν λόγο πρόγραμμά σας.

Ιστορίες επιτυχίας χρηστών του Wattpad:

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση θέλω να αναφερθώ σε ιστορίες επιτυχίας συγγραφέων που ξεκίνησαν δειλά τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα αναρτώντας τις ιστορίες τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και, αφού γνώρισαν τεράστια επιτυχία συγκεντρώνοντας πλήθος αναγνώσεων, ψήφων και σχολίων, κατάφεραν να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον των εκδοτικών και να κυκλοφορήσουν έτσι την έντυπη έκδοση των μυθιστορημάτων τους. Ενδεικτικά αναφέρω:

Anna Todd, συγγραφέα του μυθιστορήματος «After»: Το πασίγνωστο fanfic της Αμερικανίδας Anna Todd με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή Harry Styles του συγκροτήματος «One Direction» ανέβηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Wattpad και μετά την τεράστια επιτυχία του, κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο Simon & Schuster το 2014, για να φτάσει σήμερα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα best seller παγκοσμίως. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη με τον τίτλο: «After – Μετά».

Το βιβλίο «After» της Anna Todd (ή αλλιώς: το πρώτο fanfic που έγινε διάσημο μέσω του Wattpad και το 2014 κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster.) Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Το βιβλίο «After» της Anna Todd (ή αλλιώς: το πρώτο fanfic που έγινε διάσημο μέσω του Wattpad και το 2014 κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster.) Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Christina Lauren, συγγραφέα του «Beautiful Bastard»: Πρόκειται ουσιαστικά για δύο συγγραφείς, την Christina Hobbs και την Lauren Billings οι οποίες υπό το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Christina Lauren ανέβασαν στο Wattpad το πρώτο τους μυθιστόρημα με τίτλο «Beautiful Bastard«. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει άλλα έξι βιβλία της σειράς, ανεβάζοντάς τα προς ανάγνωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο Wattpad κι ύστερα κατεβάζοντάς τα ώστε να πάρουν πια το δρόμο της έντυπης έκδοσης. Τα βιβλία τους κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κεστός.

Christina Lauren Κεστός Εκδοτική

Εσείς έχετε λογαριασμό στο Wattpad;

Αν ναι, μπορείτε να με βρείτε στο προσωπικό μου προφίλ: «Μιχελακάκη Μαρία (username: @Mariana_Nikolaidou), να διαβάσετε το βιβλίο μου “Dreams of Dancing…” (αν είστε λάτρης της ρομαντικής λογοτεχνίας) και, φυσικά, να μου προτείνετε τη δική σας ιστορία για να τη διαβάσω.

Τέλος, (γιατί λένε πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου αυτό θα πέσει και θα σε πλακώσει) να αναφέρω ότι από τη δική μας μπλογκο-παρέα, στο Wattpad συμμετέχουν ο Χάρης Μαύρος του blog: «Ταξίδια με Εικόνες και Λέξεις», ο Μιχάλης του blog: «Tales from the Galactic Empires» και η Δέσποινα του blog: «Μαμάδες σε Κρίση».

© Μιχελακάκη Μαρία

 

Βιβλιογραφία:

Photo credits:

 

46 σκέψεις σχετικά με το “Wattpad: Ένα κοινωνικό δίκτυο για συγγραφείς

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Σ’ ευχαριστώ!!!! 🙂 Προσωπικά με βόλεψε πολύ γιατί στο blog δεν είναι εύκολο να ανεβάζεις ιστορίες ανα κεφάλαια (ο αναγνώστης χάνεται με τη σειρά των κεφαλαίων) επομένως είναι καλό σαν πρόγραμμα αν θες να έχεις στο ίντερνετ ενα δείγμα της δουλειάς σου προς ανάγνωση! 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ο/Η MichaelK λέει:

    Εμπεριστατωμένη και αναλυτική (ως συνήθως) Μαριάννα! Έχω (παρατημένο) λογαριασμό στο Wattpad και με βάζεις σε πειρασμό να το ξαναπιάσω. Ίσως ανεβάσω και καμιά ιστορία μου. Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα από την απόλυτη κυριαρχία των ρομαντικών ιστοριών που λες και εσύ αλλά δεν επέμεινα και αρκετά. Για να δούμε αυτή τη φορά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Εγώ και να κάνω ποστ μικρότερο από καμιά 10αριά σελίδες??? Αποκλείεται! χαχα

      Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο, στην κατηγορία των ρομαντικών γίνεται χ-α-μ-ο-ς με όλη τη σημασία της λέξεως, αλλά αν το σκεφτείς και στο χώρο τον εκδόσεων το ίδιο δεν ισχύει?
      Πάντως αν θες να ανεβάσεις κάποια ιστορία φαντασίας ή τρόμου/μυστηρίου εκεί τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Είναι πολύ λίγες οι ιστορίες που ανεβαίνουν σε αυτή την κατηγορία, επομένως αν είναι ποιοτική και ενδιαφέρουσα η ιστορία σου σίγουρα θα πάει καλά.
      Αντε, με το καλό να ξεκινήσεις και μόλις την ανεβάσεις δώσε μου το link να σε αναφέρω κι εσένα στην ανάρτηση μαζί με τους λογαριασμούς και των υπόλοιπων blogger. 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μαλανδρενη Τζενη λέει:

        Καλημερα! Διαβασα το αρθρο σας και μου φανηκε εξαιρετικα ενδιαφερον. Εγω προσπαθω να κερδισω τους μικρους αναγνωστες γραφοντας παραμυθια και ιστοριες για λιγο μεγαλυτερα παιδια. Δεν καταλαβα ομως πως δημοσιευονται ιστοριες με εξωφυλλο. Αυτο πως το φτιαχνει κανεις;

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Καλησπέρα και καλή αρχή στη συγγραφική σου ενασχόληση!! Το εξωφύλλο ενός βιβλίου συνήθως φτιάχνεται από κάποιον designer (όταν πρόκειται για εμπορική χρήση) αλλά όταν πρόκειται για πλατφόρμες όπως το Wattpad μπορεί να φτιαχτεί και από τον ίδιο τον συγγραφέα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων. Για ένα κάπως πιο ποιοτικό αποτέλεσμα θα σου πρότεινα το canva.com, το οποίο έχει τυποποιημένη εφαρμογή που σε βοηθά να φτιάξεις εξώφυλλο (προκαθορισμένες διαστάσεις σελίδας, προτεινόμενα templates κτλ). Θα τη βρεις κατευθείαν εδώ:
        https://www.canva.com/create/wattpad-covers/
        και όταν φτιάξεις το εξώφυλλό σου το αποθηκεύεις ως εικόνα .jpeg και μετά από την εφαρμογή του Wattpad το εισάγεις στην ιστορία σου.
        Εύχομαι να βοήθησα, και πάλι καλή αρχή σου εύχομαι!!

        Μου αρέσει!

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Για όσους έχουν ήδη συγγραφικό μπλογκ όπου ανεβάζουν έργα τους θεωρώ ότι το Wattpad θα τους βολέψει απίστευτα! 🙂 Κατ’ αρχάς έχει απενεργοποιημένο το copy+paste σε ότι ανεβάζεις και δεύτερον σαν εφαρμογή μοιάζει πολύ με τα ebook readers, πράγμα που κάνει το διάβασμα απίστευτα ξεκούραστο και εύκολο (ειδικά από tablet και κινητά).

      Υ.Γ. Αν κάνεις λογαριασμό, στείλε μου να τον περάσω σαν link μαζί με τα links των υπόλοιπων bloggers που έχω στην ανάρτηση. 😀 😀

      Μου αρέσει!

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Παρόλο που χρειάζεται πάααααρα πολύ ψάξιμο για να βρεις κάτι καλογραμμένο και αξιόλογο (κυρίως από άποψη πλοκής), σαν αναγνώστρια το έχω λατρέψει!
      Σαν συγγραφέας τώρα δεν έχω ακόμη ολοκληρωμένη άποψη, λογικά θα κάνω μια αναφορά στην μέχρι τώρα εμπειρία μου στο επόμενο writing update. 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Και προπάντων εντελώς δωρεάν. Ούτε το να κατεβάσεις την εφαρμογή σου στοιχίζει κάτι (εκτός από πολλά ΜΒ μνήμης στο κινητό – εμένα μου κολλούσε συνέχεια δυστυχώς) ούτε και το να διαβάσεις στοιχίζει κάτι. Αν τελικά το επισκεφτείς και κολλήσεις, στείλε μου να σου προτείνω 2-3 καλές ιστορίες που έχω στα υπόψην, γιατί μέχρι να κατατοπιστείς και να βρεις κάτι καλό θα σου φάει πολύ ώρα στο ψάξιμο!! 🙂

      Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) λέει:

    Μαριάννα, εντελώς τυχαία το «Wattpad» το έμαθα από την αναζήτηση μου στο διαδίκτυο για θέματα περί συγγραφής, πριν αρκετό καιρό. Δεν είχα καταλάβει στην αρχή τι ακριβώς προσφέρει αλλά το έψαξα και κατάλαβα. Διάβασα τώρα και την δική σου ανάρτηση και φυσικά θα δημιουργήσω λογαριασμό. Μάλιστα σήμερα το απόγευμα, κατέβασα στο κινητό μου και την εφαρμογή. Νομίζω πως το «Wattpad» θα μου χρησιμεύσει πολύ στην… συγγραφή μου!
    Ευχαριστούμε για μια ακόμη χρήσιμη ανάρτηση!
    Καλό Σαββατοκύριακο! 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Μαράκι, χρησιμεύει αρκετά στη συγγραφή, ειδικα για εμάς τους… «αρχάριους» προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά στο αναγνωστικό κοινό, τί είδους ιστορίες προτιμάει και κατά πόσο του φαίνεται ενδιαφέρουσα η ιστορία που ανεβάζουμε ή όχι. Κάποια στιγμή σκοπεύω να γράψω ένα ποστ σχετικά με την απήχηση που έχει μέχρι στιγμής η ιστορία που ανεβάζω τώρα, ποιά στοιχεία της πλοκής άρεσαν στους αναγνώστες και τί λάθη μου επεσήμαναν.
      Αν κάνεις λογαριασμό και σκοπεύεις να ανεβάσεις κάποιο δικό σου έργο, πες το μου εδώ στα σχόλια να προσθέσω το link στην ανάρτηση. Πάντως για ό,τι ανεβάσεις να ξέρεις ότι η αντιγραφή δίνει και παίρνει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα οπότε έχε το στα υπόψη πριν ξεκινήσεις. 😀

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) λέει:

        Ευχαριστώ Μαριάννα μου για όλες τις πληροφορίες! Θα το έχω στα υπόψιν…. Να γράψεις ποστ για ό,τι νομ΄ζιεις ότι θα μας βοηθήσει! Εδώ θα είμαστε να τα πούεμ!
        Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

        Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Καλησπέρα!!!! 😀 😀 😀
      Τα στατιστικά για κάθε ιστορία που ανεβάζεις θα τα βρεις (ανοίγοντας το Wattpad από το pc κι όχι από tablet ή κινητό) πηγαίνοντας πάνω δεξιά στο username σου, το κλικάρεις για να εμφανιστεί ένα κουρτινάκι με επιλογές και πατάς «Έργα» και εκεί που σου εμφανίζει τον τίτλο της ιστορίας σου πάς δεξιά και κλικάρεις το πρώτο εικονίδιο που θα συναντήσεις (ένα με τρεις μπάρες – πάνω από εκεί που λέει «+Νέο Κεφάλαιο»). Σημείωση: Αν ανέβασες σήμερα την ιστορία σου θα πρέπει να περιμένεις μία ή δύο ημέρες να ενεργοποιηθούν τα στατιστικά.
      Ελπίζω να βοήθησα!!! 😀

      Υ.Γ. Για ότι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να με ξαναρωτήσεις!! 🙂

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε