Writing update: Ανασκόπηση 2016-2017

Με αφορμή τα μηνύματα που δέχτηκα στο προηγούμενο ποστ, αλλά και δεδομένου ότι έχω εξαφανιστεί από την μπλογκόσφαιρα για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, αποφάσισα σήμερα να γράψω και να ανεβάσω αυτή την ανάρτηση, όχι τόσο για να απαριθμήσω τους λόγους για τους οποίους χάθηκα, όσο για να κάνω μια ανασκόπηση αυτής της χρονιάς. Οι λόγοι που με κράτησαν μακριά από το προσωπικό μου blog ήταν πολλοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο σημαντικοί, όλοι τους όμως ανεξαιρέτως απαιτούσαν πολύ χρόνο και προσωπική προσπάθεια, γεγονός που χωρίς να το θέλω, με ανάγκασε να βάλω το blogging για λίγο καιρό στην άκρη. Ποιοι ήταν αυτοί οι περιβόητοι λόγοι; Ας τους πάρω έναν έναν με τη σειρά…

 1. Αλλαγή συνηθειών – Αλλαγή στόχων

Ο όρος «αλλαγές» θα μπορούσε να περιγραφεί για μένα με τη χρήση και μόνο 2 φράσεων: (α) Δεύτερο Πτυχίο και (β) Δεύτερο Επάγγελμα. Θα σας ακουστεί τρελό, αλλά τελικά η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή επέφερε πολύ περισσότερες και πολύ πιο ριζικές αλλαγές στη ζωή μου απ’ ότι περίμενα ή φανταζόμουν αρχικά ότι θα επιφέρει. Ίσως επειδή μου άνοιξε το δρόμο προς συγκεκριμένες επιλογές που ποτέ δεν θα είχα σκεφτεί να ακολουθήσω αν δεν καταπιανόμουν με τη λογοτεχνία ή ίσως επειδή έβγαλε στην επιφάνεια επιθυμίες που πάντα είχα και που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν, αφού εξαιτίας των συνθηκών (αλλά και των συγκεκριμένων «τάσεων» που επικρατούν κάθε εποχή προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς προσανατολισμούς), είχα αναγκαστεί να ακολουθήσω μια επαγγελματική καριέρα που λίγο με ικανοποιούσε. Πρόπερσι, πήρα την μεγάλη απόφαση να δώσω εξετάσεις για την εισαγωγή μου στην Ισπανική Φιλολογία (ένα όνειρο που είχα από μικρή αλλά ποτέ δεν ακολούθησα, μιας και οι καθηγητές της Β’ Βάθμιας μου είχαν κολλήσει την ταμπέλα: “Καλή στα μαθηματικά, καθόλου καλή στα φιλολογικά”) και τον Σεπτέμβρη του 2016 πέρασα με υπερηφάνεια και συγκίνηση το κατώφλι της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, αισθανόμενη περίσσιο ενθουσιασμό για τον καινούριο μονοπάτι που ετοιμαζόμουν να διαβώ.

Από κει και πέρα, θεωρώ πως όλα πήραν το δρόμο τους, έναν δρόμο που έπρεπε να έχουν πάρει ίσως εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά, όπως λέει κι ο σοφός λαός, κάλιο αργά παρά ποτέ! Η ζωή μου άλλαξε δραματικά και σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι από εκεί που ήμουν ο μοναδικός λάτρης της λογοτεχνίας μέσα σε μία παρέα ατόμων με εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα, ξαφνικά βρέθηκα μέσα σε ένα περιβάλλον όπου όλοι λατρεύουν το διάβασμα, όλοι ασχολούνται με την λογοτεχνία και όλοι έχουν τις ίδιες συγγραφικές ανησυχίες με εμένα. Η συναναστροφή μου με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα με έβαλε ακόμη πιο ουσιαστικά στο συγγραφικό και λογοτεχνικό στίβο και, αναπόφευκτα, με «έσπρωξε» και σε μία θέση εργασίας απόλυτα σχετική με το αντικείμενο. Προφανώς, το να προσπαθείς μετά τα 30 σου χρόνια να συνδυάσεις δουλειά, προσωπική ζωή και σπουδές δεν είναι και ότι πιο εύκολο (και κατά συνέπεια οι ώρες ελεύθερου χρόνου είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες), αλλά άξιζε η θυσία, παρόλο που αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους χάθηκα από το blogging.

 1. Επιμέλεια – Διόρθωση

Οφείλω να παραδεχτώ πως η διόρθωση και η επιμέλεια του πρώτου μου μυθιστορήματος έχει καταντήσει επιεικώς «σίριαλ». Το ολοκλήρωσα στα τέλη του 2015, αισίως πλησιάζει η Πρωτοχρονιά του 2018 και ακόμα, όχι μόνο δεν πλησιάζω στην ολοκλήρωσή του, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα πως πρέπει σε πολύ μεγάλο ποσοστό να σβηστεί και να γραφεί από την αρχή. Το «φταίξιμο» (αν φυσικά μπορώ να το αποκαλέσω έτσι) το φέρει η Φιλολογία, μιας και από τα πρώτα κιόλας μαθήματα λογοτεχνίας που παρακολούθησα, συνειδητοποίησα ότι το μυθιστόρημα που είχα γράψει δεν διαθέτει και τόσο ξεκάθαρο θέμα, αλλά ούτε και σαφή κοινωνικό προβληματισμό. Η διαδικασία των διορθώσεων, λοιπόν, μπήκε στην αναμονή μέχρις ότου να ολοκληρώσω τα μαθήματα λογοτεχνίας που ήθελα να παρακολουθήσω και, με τις καινούριες γνώσεις μου ως εφόδια, να καταφέρω να βάλω σε μια σωστή σειρά τις διορθώσεις. Από την Σεπτέμβρη αισίως ξεκίνησα σιγά σιγά να το διορθώνω και παράλληλα να αισθάνομαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

 1. Wattpad

Όπως είχα παρουσιάσει και σε παλαιότερη ανάρτηση, το Wattpad αποτελεί μια συγγραφική πλατφόρμα, ιδανική για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που θέλουν να κάνουν test-drive στις συγγραφικές τους δυνατότητες. Το 2016 ανέβασα την πρώτη μου ιστορία με τίτλο “Dreams of Dancing”, το οποίο προς έκπληξη μου είχε αρκετά θετική ανταπόκριση. Το 2017 και ενώ είχα αποφασίσει πως δεν θα ξεκινούσα δεύτερη ιστορία στην εφαρμογή του Wattpad (δεδομένου ότι εκκρεμούσαν οι διορθώσεις του μυθιστορήματος που ήθελα να στείλω προς αξιολόγηση σε Εκδοτικούς Οίκους), έκανα το λάθος να ξεκινήσω να γράφω και παράλληλα να ανεβάζω το δεύτερο βιβλίο της σειράς, που έφερε τον τίτλο “Dreams of Love”.

Τα αρνητικά της συγκεκριμένης εφαρμογής θεωρώ ότι συνοψίζονται πρώτον στο γεγονός ότι σου δίνει μια άκρως πλασματική ψευδαίσθηση επιτυχίας (πλασματική και ίσως «επικίνδυνη» για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο, αν και γι’ αυτό θα μιλήσω αναλυτικά σε μελλοντική ανάρτηση) και δεύτερον στο ότι, χωρίς να το καταλαβαίνεις, σε κατευθύνει στη συγγραφή πολύ συγκεκριμένης θεματολογίας. Τι ακριβώς θέλω να πω μ ’αυτό; Ότι αυτή η καθημερινή (και ανά κεφάλαιο) αλληλεπίδραση με το αναγνωστικό κοινό, μπορεί μεν να βοηθήσει στη βελτίωση των συγγραφικών δεξιοτήτων ενός συγγραφέα (μιας και σου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσεις το πώς ακριβώς σκέφτεται ο αναγνώστης καθώς διαβάζει βήμα προς βήμα το μυθιστόρημά σου), όμως την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά σου να ακολουθήσεις τα σχόλια και τις διορθώσεις των αναγνωστών, «σπρώχνει» την ιστορία προς το να πάρει μια μορφή που ποτέ ως συγγραφέας δεν θέλησες να πάρει. Για όσους λοιπόν με ρωτάτε γιατί διέκοψα την ιστορία μου στο Wattpad (και γενικά την δραστηριότητά μου στη συγκεκριμένη εφαρμογή), ο λόγος ήταν ότι ξαφνικά αισθάνθηκα πως είχε αρχίσει να με απομακρύνει από τον βασικό μου στόχο, αντί να με βοηθά να τον κατακτήσω. «Κατέβασα» όσα κεφάλαια του “Dreams of Love” είχα αναρτήσει, παίρνοντας την απόφαση να μην το ανεβάζω την ίδια στιγμή που το γράφω, μόνο να περιμένω πρώτα να το ολοκληρώσω, ώστε να είμαι σίγουρη ότι θα ολοκληρώσω τη συγγραφή του ανεπηρέαστη και δίνοντάς του αποκλειστικά και μόνο τη μορφή που θέλω εγώ να πάρει. Βέβαια, δεδομένου ότι τώρα προέχει η διόρθωση του μυθιστορήματός μου και η αποστολή του προς αξιολόγηση σε εκδοτικό οίκο, αυτή η συγκεκριμένη ιστορία πιθανολογώ ότι θα αργήσει αρκετά.

 1. Προώθηση Συγγραφέα

Μέσα στην όλη φρενίτιδα που επικρατεί αυτή την εποχή (κυρίως στους κύκλους των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής) σχετικά με τον τρόπο προώθησης/διαφήμισης ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, πήρα κι εγώ την απόφαση να ξεκινήσω να ακολουθώ επιλεκτικά κάποιες από αυτές τις συμβουλές του τύπου: «Πώς να βρω περισσότερους αναγνώστες για το βιβλίο μου;», «Πώς να προωθήσω το βιβλίο μου;» «Πώς να προωθήσω τη συγγραφική μου ιδιότητα;», συμβουλές που θεώρησα ότι ταίριαζαν στον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μου και θα μπορούσαν ίσως να αποδώσουν. Μάλιστα, δεδομένου ότι εκείνο τον καιρό είχα ολοκληρώσει το μυθιστόρημα “Dreams of Dancing”, θεώρησα λανθασμένα ότι θα αποτελούσε το ιδανικότερο «προϊόν» για τα διαφημιστικά μου πειράματα, μιας και κατά την ταπεινή μου άποψη διέθετε ένα πολύ μεγάλο προσόν: ήταν ΔΩΡΕΑΝ.

Η προσπάθεια διαφήμισής του (και κατ’ επέκταση η διαφήμιση και της συγγραφικής μου ιδιότητας) εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο! Θα μιλήσω σχετικά με αυτό σε συγκεκριμένο ποστ στο μέλλον, γιατί το ζήτημα της προώθησης ενός λογοτεχνικού έργου είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και θα ήθελα να μοιραστώ και να συζητήσω μαζί σας την εμπειρία μου και τους προβληματισμούς μου, συνοπτικά όμως θα σας αναφέρω ότι αυτή η προωθητική αποτυχία ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να κλείσω το blog dreamsbookseries.wordpress.com μετά από ένα χρόνο λειτουργίας (ένα niche blog που είχα δημιουργήσει πέρυσι αποκλειστικά και μόνο για την προώθηση του “Dreams of Dancing”) και να μεταφέρω εδώ τα λιγοστά του άρθρα.

Και μετά από όλη αυτή την εκτενέστατη ανάλυση, έρχομαι με χαρά να σας ανακοινώσω ότι επιστρέφω επιτέλους στη βάση μου, στο πρώτο μου blog δηλαδή, το οποίο και θεωρώ ότι είναι το μοναδικό που μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί να με εκφράζει και να θεωρείται και αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου. Το ξεκίνησα του 2014 θέλοντας να μοιραστώ τη συγγραφική μου περιπέτεια με όλους εσάς και, έπειτα από ένα χρόνο άσκοπων διαδικτυακών περιπλανήσεων, συνειδητοποίησα πως ήταν λάθος μου να «σπάσω» τη δημιουργικότητα και την ενέργειά μου σε διάφορα άλλα blog, πλατφόρμες και social media, αντί να την εστιάσω στη Συγγραφική μου Τρέλα. Φυσικά και δεν μετανιώνω για το λάθος μου, άλλωστε έμαθα πολλά από αυτό, σίγουρα πάντως χαίρομαι που το ανακάλυψα νωρίς και πριν να είναι πολύ αργά.

Κλείνω με την ευχή να τα λέμε συχνότερα από δω και πέρα και να μην χαθώ πάλι μέσα στον χαμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων και των ακαδημαϊκών παραδόσεων. Μέχρι την επόμενη φορά να έχετε όλοι σας μια καλή και δημιουργική συνέχεια!

Με εκτίμηση,

Μιχελακάκη Μαρία

Advertisement

9 σκέψεις σχετικά με το “Writing update: Ανασκόπηση 2016-2017

 1. Ο/Η fantra13 λέει:

  Ένας χρόνος που χρησίμευσε σαν διάστημα για ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αυτό εισπράττω απ’ όσα λες. Θέλω να σου ευχηθώ καλή δύναμη με όσα κάνεις και όσα πρέπει να τελειώσεις (ως non-stop φοιτήτρια πέρα από επαγγελματίας και χομπίστρια, σε νιώθω απόλυτα!) ενώ πρέπει να πω πως χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι πάλι κοντά μας! 🙂 Αναμένουμε νεότερα!

  Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Ο/Η mariafanblog λέει:

  Καλώς ορισες πίσω στη μπλογκόσφαιρα… Αναμένουμε τα επόμενα κείμενα σου… Δεν ήξερα ότι είχες Wattpad…Και εγώ έχω αν και έχω γράψει μόνο μια ιστορία και καταλαβαίνω αυτό που έγραψες ότι σε κατευθήνουν με κάποιο τρόπο οι αναγνώστες με τα σχόλια τους… Αν δεν κάνω λάθος είμαστε και φίλοι στο fb…Φιλιά…καλη επιστροφη…

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η Αλφαράς Γιάννης λέει:

  Καλησπερα. Με λενε Γιαννη. Δεν ειμαι συγγραφεας αλλα τρελαινομαι να γραφω και να διαβαζω. Κατα καιρους γραφω, διαφορα ειδη, πειραματιζομαι και καποιες φορες σταματαω. Και παλι απο την αρχη. Δεν εχω δωσει ποτε, σε καποιον γνωστη του ειδους να διαβασει αυτα που εχω γραψει. Ειμουν με καποιους φιλους και επεσε η ιδεα να μου δωσουν καποιες λεξεις, σχετικες ή ασχετες μεταξυ τους και απο αυτες τις λεξεις να τις συμπεριλαβω σε κειμενα/διηγηματα, ετσι δημιουργησα τρια κειμενα. Θα θελατε να τις αναρτησω να μου πειτε την γνωμη σας ?

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Ο/Η Νυχτερινή Πένα λέει:

  Καλή Χρονιά με κάθε καλό και επιτυχία στους στόχους σου.
  Μην ανησυχείς, για το πόσο παίρνει η επιμέλεια, εγώ έκανα ένα χρόνο σχεδόν για το Δάκρυ Του Ουρανού. Τώρα σχετικά με τον προβληματισμό σου, παρότι είναι απαραίτητο να υπάρχει σαφές θέμα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινωνικός προβληματισμός ειδικά αν μιλάμε για μια καθαρόαιμη περιπέτεια ή ένα αστυνομικό.
  Το κοινό του wattpad πράγματι αγαπάει συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένες φόρμες, είναι ένα κοινό που δεν μπόρεσα ακόμα να κατακτήσω, λες να φταίει που έχω ολοκληρώσει την ιστορία από πριν; Είναι άλλη η αίσθηση της αλληλεπίδρασης έχεις δίκιο, το έχω δοκιμάσει σε φόρουμ και είναι διαφορετικό αν και όχι πάντα βοηθητικό.
  Περμένω με ανυπομονησία την ανάρτηση για την προώθηση, από μάρκετινγκ δεν έχω ιδέα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s