Beautiful Oblivion (Βιβλιοκριτική + Συμβουλές Συγγραφής)

Τελευταία ανάρτηση της χρονιάς η σημερινή και μετά από μεγάλη σκέψη αποφάσισα να την αφιερώσω σε ένα μυθιστόρημα που διάβασα πρόσφατα, εγκαινιάζοντας έτσι μια καινούρια κατηγορία αναρτήσεων στο blog μου, αυτή των βιβλιοκριτικών. Η αλήθεια είναι ότι το έχω επιχειρήσει ήδη μια φορά στο παρελθόν και ομολογώ πως δεν στέφτηκε και με τόσο μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω να οφείλεται στο γεγονός ότι τότε δεν διέθετα την εμπειρία που έχω τώρα κι έτσι αυτή τη φορά θα καταφέρω να συντάξω μια πιο λεπτομερή και πιο ενδιαφέρουσα βιβλιοκριτική. Το βιβλίο που θα σχολιάσω είναι το ρομαντικό μυθιστόρημα Beautiful Oblivion της Αμερικανίδας συγγραφέως Jamie McGuire και αποτελεί την συνέχεια της τριλογίας “Beautiful Series” και το πρώτο της τετραλογίας “The Maddox Brother Series”. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν,…

Beautiful Oblivion cover

Περίληψη από το οπισθόφυλλο

Το φαινόμενο των βιβλίων «Γλυκιά Καταστροφή» και «Κινούμενη Καταστροφή» συνεχίζεται στο πρώτο ρομαντικό new adult μυθιστόρημα της τετραλογίας: «The Maddox Brothers series»

Η Camille «Cami» Camlin είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που εγκατέλειψε γρήγορα την ανέμελη παιδική ζωή. Έπιασε την πρώτη της δουλειά πριν ακόμα μάθει να οδηγεί και μετακόμισε στο δικό της διαμέρισμα κατά τον πρώτο της έτος στο κολλέγιο. Εργάζεται ως σερβιτόρα στο μπαρ «Red Door» και δεν έχει χρόνο για τίποτε άλλο πέρα από τη δουλειά της και τα μαθήματά της. Όταν ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην πόλη όπου σπουδάζει το αγόρι της ακυρώνεται, η Κάμι έχει το πρώτο της ρεπό έπειτα από περίπου ένα χρόνο και σκοπεύει να το περάσει μόνη διασκεδάζοντας στο Red Door.

Ο Trenton Maddox ήταν ο βασιλιάς του Eastern State University και έβγαινε με φοιτήτριες πριν καν τελειώσει το Λύκειο. Οι γυναίκες τον θέλουν σαν τρελές ενώ οι φίλοι του θέλουν να του μοιάσουν. Έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του, ο Τρέντον παρατά τη σχολή του και προσπαθεί να ξεπεράσει τις τρομερές τύψεις που νιώθει. Δεκαοκτώ μήνες μετά, ζει στο σπίτι του πατέρα του και δουλεύει στο tattoo studio της περιοχής για να βοηθά στα έξοδα του σπιτιού. Πάνω που πιστεύει ότι η ζωή του επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, παρατηρεί την Κάμι να κάθεται μόνη σε ένα τραπέζι στο Red Door και αποφασίζει να την πλησιάσει. Ως η μικρότερη αδερφή τεσσάρων αγοριών, η Κάμι πιστεύει πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κρατήσει αυστηρά πλατωνική τη φιλία της με τον Trenton Maddox. Εκείνο όμως που δεν ξέρει είναι ότι όταν ένας Maddox ερωτεύεται, ερωτεύεται για πάντα.

8beca15eaf33962ab4958cfa6924d549

Η γνώμη μου για το Beautiful Oblivion:

Το πρώτο μέρος της ιστορίας το βρήκα αρκετά ίδιο με αυτό της «Γλυκιάς Καταστροφής» και υπερβολικά βαρετό. Ίδιο σκηνικό, ίδιοι χαρακτήρες, ίδια προβλήματα, ίδιοι ενδοιασμοί… κοινώς μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών άλλαζαν. Η Κάμι (όπως και η Άμπυ, πρωταγωνίστρια στο «Γλυκιά Καταστροφή») δεν θέλει να μπλέξει με τον Τρεντον γιατί οι αδερφοί Μάντοξ φημίζονται για το ότι αλλάζουν τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Ο Τρέντον (ακριβώς όπως και ο Τράβις Μάντοξ, συμπρωταγωνιστής της Άμπυ στο «Γλυκιά Καταστροφή») είναι επιρρεπής στους καβγάδες, στο ποτό και στις γυναίκες, αλλά όταν γνωρίζει την Κάμι αποφασίζει να σοβαρευτεί και να τη διεκδικήσει. Και πώς την διεκδικεί; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που διεκδίκησε ο αδερφός του την Άμπυ στο βιβλίο «Γλυκιά Καταστροφή»: προτείνοντάς της να γίνουν απλά φίλοι. Αν δεν είχα ήδη διαβάσει τη «Γλυκιά Καταστροφή» ίσως και να έβρισκα το α’ μέρος του «Beautiful Oblivion» ενδιαφέρον, όμως τώρα μόνο δυο λέξεις μου έρχονται στο μυαλό: επαναλαμβανόμενο και βαρετό. Προσπέρασα αρκετές δεκάδες σελίδες χωρίς να τις διαβάσω, μέχρι να φτάσω σε κάποιο σημείο που να έμοιαζε ενδιαφέρον.

Η δράση για μένα άρχισε από το δεύτερο μέρος του βιβλίου και μετά, όπου η Κάμι χωρίζει μεν με το αγόρι της, αλλά λόγω κάποιου «μυστικού» προσπαθεί πάσει θυσία να κρύψει απ’ όλους την καινούρια της σχέση με τον Τρέντον. Και ενώ εμείς ως αναγνώστες φτάνουμε προς το τέλους του βιβλίου και έχουμε πραγματικά «σκάσει» ως προς το «τί είναι πια αυτό το μυστικό;», η πολυπόθητη βόμβα σκάει δέκα σελίδες πριν το τέλος αφήνοντάς μας πραγματικά άναυδους. Θεωρώ κορυφαία την τελευταία ατάκα του Τρεντ, όταν η Κάμι τον ρωτά αν θύμωσε με τις αποκαλύψεις και εκείνος της απαντά: «Όχι, γιατί είμαι βλάκας. Όλη η αλήθεια για το μυστικό σου βρισκόταν συνεχώς μπροστά μου κι εγώ απλά δεν έδωσα σημασία.». Ναι, Τρεντ, σε νιώθω! Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ! Η συγγραφέας Jamie McGuire μας είχε δώσει αρκετά στοιχεία για να το καταλάβουμε από μόνοι μας και εμένα απλά μου ξέφυγε.

1

Συνοψίζοντας…

Αρκετά βαρετό στην αρχή, αλλά η ανατροπή που είχε στο τέλος με αποζημίωσε πλήρως!

Ευχαριστημένη από την αγορά μου;

Ναι. Διάλεξα να το διαβάσω επειδή υπέθεσα ότι θα είχε μια διασκεδαστική ρομαντική ιστορία για να με χαλαρώσει και ακριβώς αυτό ήταν.

Αγοράστε το, χωρίς δεύτερη σκέψη, εάν…

  • Θέλετε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, να ξεκουράσετε τον εγκέφαλό σας και να αποδράσετε από την πραγματικότητα μέσα από μια ρομαντική ιστορία.
  • Έχετε ήδη γνωριστεί με την γραφή της Jamie McGuire και έχετε λατρέψει τον Τράβις Μάντοξ. Ο Τρέντον είναι αρκετά ίδιος χαρακτήρας με τον μικρότερό του αδερφό, οπότε η ιστορία έχει πάνω κάτω την ίδια ροή. Φυσικά εμφανίζεται και ο Τράβις σε αρκετά σημεία.
  • Λατρεύετε την New Adult λογοτεχνία και κυρίως τα ρομαντικά μυθιστορήματα που περιέχουν αρκετές ερωτικές σκηνές. Δεν έχει τόσες όσες το «Γλυκιά Καταστροφή», αλλά σίγουρα έχει.

Μην το αγοράσετε αν…

  • Ηλικιακά είστε γύρω στα 20 και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος που σας έκανε να ταυτιστείτε με την ιστορία της Άμπυ και του Τράβις στο Γλυκιά Καταστροφή. Στο Beautiful Oblivion η Κάμι είναι μια γυναίκα πολύ πιο έμπειρη σεξουαλικά από την Αμπυ, γεγονός που απογοήτευσε πολλές από τις φαν της Γλυκιάς Καταστροφής επειδή δεν μπόρεσαν να ταυτιστούν με την Κάμι, τόσο όσο ταυτίστηκαν με την Άμπυ.
  • Τα αγγλικά σας δεν είναι σε καλό επίπεδο. Το βιβλιο πωλείται στην αγγλική του έκδοση από τα Public.gr και, δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο απάντησαν στο φανγκρουπ του βιβλίου στο Facebook ότι είναι υπό σκέψη όσον αφορά την μετάφραση και έκδοσή του, επομένως περιμένουμε.
  • Είστε απαιτητικός αναγνώστης. Αν οι απαιτήσεις σας στη λογοτεχνία από άποψη πλοκής, γραφής ή λεξιλογίου είναι πολύ υψηλές ή αν επιλέγετε βιβλία για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και ταυτόχρονα να προβληματιστείτε μέσω της πλοκής, τότε σίγουρα αυτό το βιβλίο δεν είναι για εσάς. Πρόκειται μια ευχάριστη ρομαντική ιστορία και μέχρι εκεί.
Ekdoseis Metaixmio

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν στα ελληνικά και τα τρία βιβλία της τριλογίας «Beautiful Series». Τα δύο πρώτα αφηγούνται την ίδια ιστορία: το Γλυκιά Καταστροφή είναι γραμμένο από την οπτική γωνία της Άμπυ και το Κινούμενη Καταστροφή από την οπτική γωνία του Τράβις.

– ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ –

Και μιας και αυτό το blog είναι αφιερωμένο στη συγγραφή, σκέφτηκα τις βιβλιοκριτικές μου να τις συνοδεύει και ένα δεύτερο μέρος της ανάρτησης, το οποίο θα περιλαμβάνει μια προσωπική ανάλυση σχετικά με το πώς χειρίστηκε η συγγραφέας την ανάπτυξη της ιστορίας της και πώς δόμησε την εξέλιξη της πλοκής της. Σκέφτομαι να το κάνω σε κάθε κριτική μου από εδώ και πέρα και βασιζόμενη στη θεωρία περί συγγραφής που έχω αναρτήσει στην κατηγορία: «Πώς να γράψεις ένα μυθιστόρημα».

Υπενθυμίζω σε όλους όσους με διαβάζουν, αλλά και σε αυτούς που πρόκειται να διαβάσουν αυτό το ποστ στο μέλλον, πως δεν είμαι καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, ούτε και κάποια έμπειρη συγγραφέας με πλήθος βιβλίων στο βιογραφικό μου. Είμαι απλά μια ερασιτέχνης συγγραφέας που ακόμα «ψάχνεται» πάνω στο θέμα της συγγραφής και σε αυτό το μπλογκ καταθέτει τις σκέψεις και τα αποτελέσματα της έρευνάς της. Οποιεσδήποτε επισημάνσεις, διορθώσεις ή ενστάσεις επί της συγκεκριμένης ανάλυσης είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες!

Spoiler Alert

Από δω και κάτω, λοιπόν, συνεχίζετε την ανάγνωση με δική σας ευθύνη καθώς πρόκειται για **SPOILER** (αναλύσεις και σχόλια που προδίδουν την εξέλιξη της πλοκής και το τέλος του βιβλίου). Αν η μέχρι τώρα κριτική μου σας κέντρισε το ενδιαφέρον και θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο, τότε καλό θα ήταν να σταματήσετε εδώ την ανάγνωση της ανάρτησης και να επιστρέψετε σε αυτήν αφότου το διαβάσετε. Αν πάλι είστε από εκείνους που δεν τους επηρεάζει το να μάθουν το τέλος και θα διάβαζαν το βιβλίο είτε ήξεραν πώς τελειώνει είτε όχι, τότε συνεχίστε ελεύθερα την ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Τίτλος: Beautiful Oblivion

Συγγραφέας: Jamie McGuire

Πρωταγωνίστρια: Κάμι Καμλίν

Συμπρωταγωνιστής: Τρέντον Μάντοξ

Ανταγωνιστής: T.J. (το αγόρι της Κάμι)

Δομή Beautiful Oblivion

Χειρόγραφες σημειώσεις πάνω στο σχεδιάγραμμα δομής ενός μυθιστορήματος.

Κεφάλαιο 1 (Εισαγωγή): Η ιστορία ξεκινάει με ένα τηλεφώνημα του T.J. προς την Κάμι, όπου και της λέει ότι για μια ακόμη φορά πρέπει να αναβάλουν τα σχέδια τους λόγω δουλειάς. Με αυτό το περιστατικό η συγγραφέας μας βάζει κατευθείαν στο θέμα: η πρωταγωνίστρια Κάμι έχει πρόβλημα με τη σχέση της επειδή για τον σύντροφό της η δουλειά του είναι πιο σημαντική απ’ ότι η σχέση του. Με ένα απλό περιστατικό, λοιπόν, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι η Κάμι δεν είναι ευχαριστημένη από τη σχέση της, γεγονός που θα παίξει κύριο ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

Καθημερινότητα: Στις επόμενες σελίδες η συγγραφέας μας εξηγεί εν τάχει ποιά είναι η πρωταγωνίστριά μας, πώς κατέληξε με τον T.J. και τί συμβαίνει σε γενικές γραμμές με τη σχέση τους. Ο αναγνώστης πια έχει μια αρκετά καλή ιδέα σχετικά με το τί ισχύει στη ζωή της Κάμι ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τη συνέχεια.

Πρόκληση: Εμφανίζεται ο Τρέντον και αρχίζει να την φλερτάρει.

Άρνηση της Πρόκλησης: Η Κάμι γοητεύεται από τον Τρέντον, όμως ξέρει ότι δεν είναι σωστό να αποδεχτεί το φλερτ του επειδή έχει ήδη σχέση. Όταν εκείνος της ζητάει να βγουν, εκείνη το αρνείται.

1ο Σημείο Καμπής: Παρόλο που η Κάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει μαζί με τον Τρέντον, συμβαίνει το ανέλπιστο: Έρχονται τα πάνω κάτω και ενώ δεν ήθελε αναγκάζεται να βγει μαζί του.

Δοκιμασίες, Προκλήσεις, Εμπόδια: Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι όπου η συγγραφέας ουσιαστικά μας παρουσιάζει την προσπάθεια που καταβάλει η Κάμι να απορρίψει το φλερτ του Τρέντον, ενώ την ίδια στιγμή ο Τρέντον προσπαθεί να της αποδείξει ότι είναι πολύ καλύτερος από τον Τ.J. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί το «πρόβλημα» της σχέσης της Κάμι με τον T.J. ως βασικό όπλο κατάκτησης του Τρέντον: ο T.J. είναι ένας συγκρατημένος νεαρός που έχει στο επίκεντρο της ζωής του τη δουλειά του, ενώ ο Τρέντον αποδεικνύει συνεχώς με τις πράξεις του στην Κάμι ότι αυτή και μόνο αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής του.

2ο Σημείο Καμπής: Η Κάμι συνειδητοποιεί ότι ο T.J. δεν είναι ο άντρας της ζωής της και τελικά τα φτιάχνει με τον Τρέντον.

Δράση και Διαμάχες: Σε αυτό το κομμάτι παρακολουθούμε την εσωτερική διαμάχη της Κάμι μεταξύ του «πρέπει» και του «δεν πρέπει». Θέλει να είναι με τον Τρέντον γιατί τον αγαπά, όμως λόγω ενός μυστικού δεν πρέπει να είναι μαζί του. Η Κάμι εξακολουθεί να είναι με τον Τρέντον, παλεύοντας συνεχώς με τις τύψεις της.

Αποκαλύψεις: Ένα τραγικό γεγονός την αναγκάζει να συνειδητοποιήσει ότι αγαπά τον Τρέντον και πλέον δεν έχει κανένα λόγο να σκέφτεται ότι δεν πρέπει να είναι μαζί.

Προετοιμασία: Παρόλο που η Κάμι αποφάσισε να παραβλέψει το «μυστικό» που της υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να είναι με τον Τρέντον, αρχίζουν και συμβαίνουν πράγματα που το φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αποκάλυψη.

Κλιμάκωση: Ένα τραγικό γεγονός γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν όλα.

Λύση του Μυστηρίου: Εδώ η συγγραφέας βάζει τους πρωταγωνιστές και τον ανταγωνιστή να συζητούν όλοι μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε εμείς οι αναγνώστες μέσω της συζήτησής τους να καταλάβουμε τί ήταν αυτό το μυστικό και γιατί έπρεπε να παραμείνει κρυφό.

Τέλος: Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το μυστικό.

Σχόλια επί της δομής:

Όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω είναι η δομή της ιστορίας του «Beautiful Oblivion», το σχεδιάγραμμα, δηλαδή, που υποθέτω ότι έκανε η Jami McGuire στο μυαλό της πριν να ξεκινήσει να γράφει την ιστορία. Διαβάζοντας γενικά κριτικές του βιβλίου στο ίντερνετ, ανακάλυψα ότι τα παράπονα των αναγνωστών επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα:

  • Στον τρόπο που κάλυψε το α’ μέρος της ιστορίας της (το οποίο απ’ ότι είπαν όλοι – και συμφωνώ κι εγώ – ήταν πάρα πολύ βαρετό)
  • Στο είδος του «μυστικού» που είχε η Κάμι
  • Στο είδος σχέση που είχε η Κάμι με τον Τρέντον (συγκριτικά πάντα με τη σχέση ανάμεσα στον Τράβις και την Άμπυ)

Τα δύο τελευταία προβλήματα δεν θεωρούνται «συγγραφικά λάθη» γιατί είναι καθαρά θέμα «σεναρίου». Το θέμα της ιστορίας της ήταν ένα μυστικό το οποίο προβλημάτιζε την Κάμι και η σχέση που είχε με τον Τρέντον ήταν η σχέση δύο έμπειρων σεξουαλικά ατόμων. Αν θα ήθελε η Jamie McGuire να το διορθώσει έπρεπε απλά να γράψει μια άλλη ιστορία κι όχι αυτή.

Όσον αφορά στο πρώτο παράπονο, προφανώς και σφάλει η συγγραφέας. Το πρώτο κομμάτι ήταν βαρετό γιατί οι σκηνές που επέλεξε για να φέρει κοντά τον Τρέντον και την Κάμι (ώστε να καταλάβει η Κάμι ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός για εκείνη) ήταν βαρετές και λίγο «άσχετες». Προσωπικά πιστεύω ότι κατέληξαν έτσι γιατί έγινε ένα μικρό λάθος στην κατανομή των σκηνών μέσα στην ιστορία. Τί εννοώ μ’ αυτό:

Τα προβλήματα που έχει στη ζωή του ο πρωταγωνιστής μας είθισται ως συγγραφείς να τα αναλύουμε στο α’ μέρος του βιβλίου, ενώ τους φόβους του στο β’ μέρος. Τα προβλήματά του είναι αυτά που τον φέρνουν κοντά με τον συμπρωταγωνιστή (ή με την πρόκληση της ιστορίας) και οι φόβοι του προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του με τον συμπρωταγωνιστή. Στην περίπτωση του «Beautiful Oblivion» έχουμε τα εξής προβλήματα:

  • Η Κάμι είναι δυσαρεστημένη με τη σχέση της γιατί ο T.J. δεν την αγαπά όσο εκείνη θα ήθελε και, επίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα της.
  • Ο Τρέντον έχει ψυχολογικά από το θάνατο της μητέρας του, αλλά και από το αυτοκινητιστικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή στην τότε κοπέλα του.

Σαν αναγνώστης, λοιπόν, περιμένω στο α’ μέρος να δω τους Κάμι και Τρέντον να έρχονται κοντά λόγω αυτών των προβλημάτων, κοινώς επειδή ψάχνει ο ένας στον άλλον μια παρηγοριά. Η Κάμι, δηλαδή, να δεθεί με τον Τρέντον γιατί της δίνει τη σημασία που θα ήθελε να της δίνει ο T.J., αλλά και επειδή ο Τρέντον λειτουργεί ταυτόχρονα σαν προστάτης για εκείνη απέναντι στη βία που δέχεται από τον πατέρα της. Ο δε Τρεντον να δεθεί με την Κάμι επειδή του καλύπτει το συναισθηματικό κενό που του δημιούργησε ο θάνατος της μητέρας του, αλλά και επειδή μέσω εκείνης μπορεί να ξεπεράσει τις τύψεις που του δημιούργησε το αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η συνειδητοποίηση αυτών των προβλημάτων και το γεγονός ότι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνο αν είναι μαζί θα πρέπει να είναι ο λόγος που τα φτιάχνουν στα μισά του βιβλίου.

Η Jamie McGuire δυστυχώς δεν το κάνει αυτό. Είτε επέλεξε άσχετα με τις φοβίες τους γεγονότα για να τους φέρει κοντά στο α’ μέρος, είτε σκόρπισε περιστατικά συσχετιζόμενα με τα προβλήματα τους σε όλο το βιβλίο, κάνοντάς το να μην έχει συνοχή. Για παράδειγμα: η επίθεση του πατέρα εναντίον της Κάμι και η επέμβαση του Τρέντον για να τη σώζει, γίνεται στο β’ μέρος ενώ θα ταίριαζε καλύτερα στο α’ μέρος. Στο β’ μέρος, ο αναγνώστης έχει αγωνία σχετικά με το ποιό είναι το μυστικό της Κάμι και από πού κι ως πού άμα αποκαλυφθεί θα γίνει αυτό η αιτία να χωρίσουν, άρα δεν έχει νόημα να του αποσπάς την προσοχή με περιστατικά που δεν σχετίζονται με αυτό. Επίσης, στο α’ μέρος στοιβάζονται ένα σωρό άσχετες σκηνές… ή τουλάχιστον σκηνές που μοιάζουν άσχετες. Με μια πιο προσεκτική (τρίτη) ανάγνωση κατάλαβα ότι η McGuire τις έβαλε αυτές τις σκηνές επειδή ήθελε να δείξει στον αναγνώστη πόσο στοργικός θα ήταν ο Τρέντον σαν πατέρας και πως η Κάμι τον ερωτεύεται επειδή της θύμιζε τον πατέρα που εκείνη ποτέ δεν είχε. Αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση και σίγουρα δεν είναι καλό. Η συγγραφέας δεν το παρουσίασε τόσο ξεκάθαρα όσο το είχε η ίδια στο μυαλό της, επομένως πολλοί από τους αναγνώστες της δεν το κατάλαβαν και έτσι απλά θεώρησαν το α’ μέρος εκπληκτικά βαρετό.

Επίσης (κάτι που ανακάλυψα όσο έφτιαχνα το σχεδιάγραμμα δομής) υπάρχει ένας άνισος καταμερισμός σελίδων βάσει του διαγράμματος. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα 290 σελίδων, το οποίο βάσει της «Πυραμίδας του Freytag» (ή αλλιώς «Σχεδιάγραμμα δομής ενός μυθιστορήματος»), το 1ο σημείο καμπής έπρεπε να συμβεί κοντά στην 72 σελίδα (και όχι στην 35 που το έβαλε η Jamie McGuire) και οι αποκαλύψεις γύρω στη 218 σελίδα (και όχι στην 272), επομένως ίσως αυτές οι 90 παραπάνω σελίδες που αφιέρωσε η Jamie McGuire σ’ αυτό το κομμάτι να κατέληξαν να το κάνουν κουραστικό.*

*Οι αριθμοί των σελίδων είναι με βάση το ebook που διάβασα… συγνώμη αν δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα – μιας και η έντυπη έκδοση αριθμεί 368 σελίδες. Με την πρώτη ευκαιρία θα βρω τους σωστούς αριθμούς σελίδων και θα το διορθώσω.)

Σχόλια επί του γενικότερου αποτελέσματος:

Η συγγραφέας επέλεξε την πρωτο-πρόσωπη αφήγηση, γεγονός που μας επιτρέπει καλύτερα να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Κάμι (η οποία και αφηγείται την ιστορία). Η αφήγηση σε α’ πρόσωπο έχει μεν το θετικό της αμεσότητας και της εύκολης ταύτισης με την πρωταγωνίστρια, αλλά είναι λίγο δύσκολη στο θέμα της ανάπτυξης των υπόλοιπων χαρακτήρων. Το τί σκέφτεται ο Τρέντον, ο T.J. ή η κολλητή της Κάμι μπορούμε δηλαδή μόνο να το ανακαλύψουμε μέσα από τους διαλόγους τους ή μέσα από τις σκέψεις ή υποθέσεις που κάνει η Κάμι γι’ αυτούς.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η Jamie McGuire κατάφερε να μας μεταδώσει τις σκέψεις του Τρέντον καλύτερα απ’ ότι τις σκέψεις της Κάμι, όμως θεωρώ πως αυτή της η επιλογή της πρωτο-πρόσωπης αφήγησης τής κόστισε στο θέμα του «μυστικού». Ήταν ένα μυστικό που η Κάμι το ήξερε από την αρχή και αυτό φάνηκε ότι δυσκόλεψε την Jamie McGuire από το να το «κρύψει» από τους αναγνώστες. Τί εννοώ; Άλλο να ήταν ένα μυστικό που το ήξερε πχ. μόνο ο Τρέντον ή ο T.J. και η Κάμι να το ανακαλύψει από αυτούς, κι άλλο να το ξέρει ήδη η Κάμι κι η συγγραφέας να προσπαθεί να δομήσει με συγκεκριμένο τρόπο τις σκέψεις της πρωταγωνίστριάς της ώστε να μην το καταλάβει ο αναγνώστης. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο έγιναν τραγικά λάθη, διότι η McGuire δεν είχε το ταλέντο να χειριστεί επιδέξια της σκέψεις της Κάμι (ώστε να λέει μεν κάτι για το μυστικό, αλλά στην ουσία να μην λέει τίποτα) και τελικά έγραψε πράγματα που ήταν λες και ανταποκρίνονταν σε ένα τελείως άλλο μυστικό. Μέγα συγγραφικό λάθος!

Συμβουλή προς επίδοξους συγγραφείς: Αν επιλέξετε πρωτο-πρόσωπη αφήγηση, καλό θα ήταν το «μυστικό» της ιστορίας σας να μην το γνωρίζει ο πρωταγωνιστής. Είναι προτιμότερο ο αναγνώστης να το ανακαλύψει σταδιακά μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις του πρωταγωνιστή, παρά να είναι κάτι που γνωρίζει ήδη ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, γιατί κινδυνεύετε να κάνετε σοβαρά λάθη. Αν πάλι επιμένετε να το κάνετε, αναζητήστε τη συμβουλή κάποιου έμπειρου δασκάλου δημιουργικής γραφής να σας πει πώς να το χειριστείτε. Είναι άκρως επίφοβο και στην περίπτωση της Jamie McGuire και του Beautiful Oblivion, απλά δεν έπιασε!

Και κάπου εδώ ολοκληρώνω την συγγραφική ανάλυση του βιβλίου. Αν είστε ερασιτέχνης συγγραφέας σαν κι εμένα θα χαρώ να διαβάσω στα σχόλια αν σας βοήθησε ή σας μπέρδεψε περισσότερο. Αν πάλι είστε έμπειρος συγγραφέας και έτυχε να διαβάσετε το βιβλίο θα χαρώ να ακούσω αν συμφωνείτε μαζί μου στα λαθάκια της συγγραφέως που αναφέρω ή αν εντοπίσατε εσείς κάποιο άλλο που εγώ δεν εντόπισα. Και, φυσικά, αν είστε απλά ένας βιβλιοφάγος που παρακολουθεί το blog μου περιμένω να ακούσω τα σχόλιά σας σχετικά με την κριτική μου, αν σας έπεισε, αν σας ήταν αδιάφορη και πώς θα μπορούσα να την βελτιώσω. Μέχρι την επόμενη βιβλιοκριτική να περνάτε καλά και να διαβάζετε πολύ!

Με εκτίμηση,

Μιχελακάκη Μαρία

Υ.Γ. Αν σας δημιούργησα περιέργεια σχετικά με το ποιό ήταν αυτό το μυστικό και αν δεν πρόκειται να διαβάσετε ποτέ το βιβλίο, έχω γράψει spoiler στο Goodreads  εδώ.

Βιβλιογραφία:

Photo Credits:

38 σκέψεις σχετικά με το “Beautiful Oblivion (Βιβλιοκριτική + Συμβουλές Συγγραφής)

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Τζο, το περίμενα ότι θα το σχολίαζες εσύ αυτό! αχαχαχα
      Ενταξει, είμαι απλά τραγική! Δεν «το’χω» με τα μικρά σε έκταση κείμενα, αν δεν γράψω «ανάλυση ιδεών» δεν μπορώ… κάτι παθαίνω!

      Το κομμάτι με τη συγγραφική ανάλυση πώς το ‘δες; Λες να βοηθήσει καθόλου κάτι τύπους σαν κι εμάς; 😛

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Γεννημένη πολυλογού νομίζω ότι είμαι κι όχι συγγραφέας, αχαχαχαχα!! 😛
        Τώρα για το βιβλίο μου δεν ξέρω αν θα εκδοθεί ποτέ αλλά και τίποτα να μην γίνει, να’σαι σίγουρη πως θα στο στείλω εκτυπωμένο με αφιέρωση να το διαβάσεις! 🙂 Και περιμένω να κάνεις το ίδιο και με το δικό σου, ε; Θέλω υπογραφή, αφιέρωση, αναμνηστική φωτό,.. απ’ όλα!!! 🙂

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η cherrybookish λέει:

        Μωρε κατσε να το γραψω και σου βαζω μαζι και καρυδοπιτα της μαμας!Θα εκδοθεί!Αρχισε να κοιτας σε εκδοτικους οικους,και αν δεν βρεις ακρη κοιτα μην το εκδοσεις σε μορφη ηλεκτρονική.Μπορείς να το μεταφρασεις στην Αγγλική και να το βγαλεις παλι ηλεκτρονική μορφή!

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

        Άστα,.. και εκδοτικούς έχω σκεφτεί και αυτοέκδοση και ebook και μετάφραση στα Αγγλικά και Amazon και απ’ όλα. Απλά όσο τα σκέφτομαι αγχώνομαι, δεν ξέρω τί να κάνω και το κυριότερο πότε θα γίνουν όλα αυτά! 😦 Προς το παρόν ένα βήμα τη φορά: να τελειώσω με τις διορθώσεις και βλέπουμε. (είναι πάρα πολλές οι άτιμες!) 😦 Τουλάχιστον έχουμε και τη Φωτεινή και ευτυχώς σκέφτομαι ότι υπάρχει ένα άτομο εμπιστοσύνης εδώ γύρω στο οποίο μπορώ να βασιστώ για μια δεύτερη γνώμη 🙂

        Υ.Γ. Αυτό με την καρυδόπιτα θα το θυμάμαι, να το ξέρεις! Κάνε παρουσίαση βιβλίου και θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σου ζητήσω! αχαχαχα

        Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.) λέει:

    Έτσι μπράβο βρε Μαριάννα! Υπέροχη στήλη και τελείως διαφορετική από τις συνηθησμένες της κατηγορίας «Βιβλιοκριτικές». Μπράβο για όλα αυτά τα «βοηθητικά» που παραθέτεις…. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τύχει ακόμα να διαβάσω κάτι από την συυγραφέα… αλλά θα την έχω στα υπόψιν…. Ενδιαφέρουσα πάντως η σειρά βιβλίων…. και θα τα προσθέσω στην bookreadlist μου.
    Να είσαι καλά και Καλή χρονιά να έχεις!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Ευχαριστώ, Μαράκι! Σου κρατάει καλή παρεούλα η συγκεκριμένη συγγραφέας, αλλά το κακό είναι ότι από ένα σημείο και μετά όλες οι ιστορίες της σου φαίνονται ίδιες! Ή που θα επιλέξεις ένα απ’ όλα ή που καλύτερα να διαβάσεις το ένα τώρα και το άλλο μετά από κανένα χρόνο.
      Καλή χρονιά και σε σένα!!!! 🙂

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η pote-pote tin kiriaki λέει:

    Δεν νομίζω να εχω διαβάσει ξανά κριτική συνδυασμένη και με τεχνική ανάλυση.Μου άρεσε παααραα πολύ!!:) Να ξέρεις και στα μαθήματα που κάνω, μας προτείνουν να αποφεύγουμε το πρώτο πρόσωπο δεδομένου ότι είμαστε άπειροι.Μπορει να σε χαντακώσει

    Αρέσει σε 3 άτομα

  3. Ο/Η MichaelK λέει:

    Αυτό δεν ήταν κριτική αλλά δοκίμιο! Πολύ χρήσιμη για εμένα καθώς κατέδειξε ότι το βιβλίο δεν είναι my cup of tea αλλά πέραν αυτού εντυπωσιάστηκα! Η συγγραφική ανάλυση ήταν εξαιρετική για να μη πω επαγγελματική. Μήπως τελικά μας κρατάς και εσύ κανένα μυστικό;

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Να τος κι ο άλλος! 😛 χαχα Δεν μπορώ να γράψω μικρής έκτασης κείμενο τ’ ομολογώ! Πέρυσι έπρεπε να πάρω μέρος σε διαγωνισμό διηγήματος και έπαθα σοκ με τον μικρό αριθμό λέξεων που ζητούσαν! Απλα δεν μπορούσα να το κάνω.

      Χαχα! Όχι καλέ, τί μυστικό; Απλά ως καθηγήτρια έχω διορθώσει τόσες πολλές εκθέσεις μαθητών στη ζωή μου που πλέον μπορώ να εντοπίσω λάθη στη δομή ενός κειμένου (ή να μπω στη διαδικασία να εξηγήσω σε κάποιον πώς και με ποιά λογική γράφτηκε μια έκθεση, ένα άρθρο, μια πτυχιακή ή ένα μυθιστόρημα). Τις περισσότερες φορές οι μαθητές μου μου φέρνουν ένα χάος από σκέψεις στα τετράδιά τους και πρέπει να μαντέψω τί θέλουν να πουν και να προσπαθήσα να το βάλω σε μια λογική σειρά. Κάπως έτσι ανακάλυψα τις «δομές» στο γράψιμο! χαχα

      Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ο/Η fantra13 λέει:

    Διάβασα το πρώτο μέρος και νομίζω θα το διάβαζα κι εγώ ευχάριστα το βιβλίο… το δεύτερο μέρος δε το διάβασα ακριβώς για να μη μου χαλάσω την αγωνία σε περίπτωση που θελήσω να το διαβάσω 🙂 Τέλεια η ιδέα σου ν’ αρχίσεις να γράφεις βιβλιο-κριτικές. Αν όχι εσύ που το ‘χεις ψάξει τόσο πολύ, τότε ποιος; Περιμένουμε πολλές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου! 😉

    Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Ο/Η metaphrasi λέει:

    Καλημέρα! Πολύ καλή η κριιτκή σου Μαριάννα μου! Πολύ κατατοπιστική σχετικά με το βιβλίο και πολύ ειλικρινές το σχόλιο σχετικά με το σε ποιον θα ταίριαζε ένα τέτοιο βιβλίο 🙂

    Όσο για την ανάλυση, τι να πω! Εσύ κορίτσι μου θα έπρεπε να γίνεις κριτικός ή επιμελήτρια, τρομερή διείσδυση και αντίληψη!!

    Καλή συνέχεια στο γράψιμό σου και ξέρεις ότι έχεις άλλον ένα που ανυπομονεί να το δει τελειωμένο! Φιλιά πολλά!!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Φωτεινή μου, ένα βήμα τη φορά! Χαχα Κάτσε πρώτα να γίνω συγγραφέας και έχει ο Θεός και για επιμελήτρια! 🙂

      Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ενθαρρυντικό είναι να ακούω κάτι τέτοιο από μια μεταφράστρια! Ελπίζω και οι επόμενες κριτικές να βγουν εξίσου ενδιαφέρουσες! 🙂 Κι όσο για το βιβλίο… έχω πολύ δρόμο ακόμα!! χαχα
      Φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Κυρα…δημοσιογράφε, απλα…έγραψες!! Ειχα αφήσει καιρο τούτη την ανάρτηση για να τη διαβάσω με την ησυχία μου και επιτέλους το κατάφερα! ΜΜμμ, δεν μπορω τα βιβλια που ειναι τριλογίας και Τετραλογίες (θα μου,πεις κοπελιά γιατι αποφάσισες τοτε να αγοράσεις το Δράκο της Πρέσπας;) (γιατι ειναι Παραμύθι, ντε! Και δη αλληγορικό και τρελαίνομαι για τετοια) οποτε δεν θα το τολμήσω το πονημα για το συγκεκριμένο βιβλιο της συγγραφέως…Μπήκα μαλιστα να διαβάσω και το,περιβόητο μυστικό στα goodreads ούτε αυτο το κατάλαβα, μάλλον έχω κάψει τον εγκεφάλου μου αυτές τις τελευταίες μερες… 🙂

    Η κριτική ανάλυση εξαιρετική όπως παντα, άντε και καθηγήτρια δ.γ. Αλλα και επιμελήτρια! Οσο για καρυδοπιτες, πρεπει να κανω δίαιτα, αλλα κορίτσια και γω θέλω, όπως και το βιβλιο σου όπως κ η Τζο, υπογεγραμμένο! Φιλακιαααα

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Σ’ ευχαριστώ βρε κοριτσάρα!!!! Μην ανησυχείς καλές που δεν κατάλαβες το «μυστικό», είναι που δεν έχεις διαβάσει τα 2 πρώτα βιβλία! χαχα
      Κοίτα, τα βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέως δεν ξέρω τώρα αν μπορούμε να τα πούμε ακριβώς sequel, διότι η Jamie McGuire κάνει ουσιαστικά το εξής: παίρνει δευτερεύοντες χαρακτήρες από το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε (το «Γλυκιά Καταστροφή») και δημιουργεί ιστορίες με αυτούς ως πρωταγωνιστές σε άλλο βιβλίο. Γενικά αυτό το concept έχει γίνει πολύ μόδα τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, προσωπικά δεν ξέρω αν θα το έκανα σαν συγγραφέας, αλλά σαν αναγνώστρια μ’ αρέσει πολύ γιατί γενικά λατρεύω τους δευτερεύοντες χαρακτήρες στα βιβλία και πάντα θα ήθελα να μάθω την ιστορία τους. Για το Oblivion λοιπόν, επειδή την Κάμι και τον Τρεντον τους είχα γνωρίσει στο «Γλυκιά Καταστροφή», ενθουσιάστηκα πολύ όταν διάβασα στην περίληψη του Oblivion ότι κατέληξαν ζευγάρι, επομένως ήθελα πολύ να το διαβάσω. 🙂

      Υ.Γ. Όπως είπα και στην Φωτεινή «ένα βήμα τη φορά». Κάτσε να γίνω πρώτα συγγραφέας και το βλέπουμε για επιμελήτρια και κριτικός! χαχα

      Αρέσει σε 1 άτομο

  7. Ο/Η Δεσποινα λέει:

    Μαριάννα η κριτική σου είναι εντυπωσιακή! Και η ανάλυση κάτω το ίδιο αν και εγώ υπέκυψα στο πειρασμό να μάθω το μυστικό της κοπέλας ωστόσο δε μπορώ να πω οτι το γεγονός αυτό με κάνει να θέλω να το διαβάσω. Προφανώς το μυστικό αυτό ήταν υπερβολικά ανόητο για να περάσει από το μυαλό κανενός!
    Η ανάλυση της πλοκής με εντυπωσίασε πάρα πολύ! Εντάξει, οτι είσαι ταλέντο σε αυτό κάνει μπαμ από μακριά και το διαπίστωσα και τη πρώτη φορά που έπεσα τυχαία στο μπλογκ σου, ξημερώματα ήταν όπως και αυτή τη στιγμή. Συνέχισε λοιπόν σταθερά, και ελπίζω να μάθουμε κάτι κι εμείς που από όνειρα ξεχειλίζουμε αλλά από έργα… δεν έχουμε κάνει ακόμη την αρχή!
    Καλή Χρονιά και καλή συνέχεια σου εύχομαι!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Μιχελακάκη Μαρία λέει:

      Το μυστικό ήταν τόσο χαζό και αναμενόμενο που ειλικρινά εκνευρίστηκα που δεν μου πέρασε καν από το μυαλό όταν το διάβαζα! Συνήθως στις ταινίες τα εντοπίζω αμέσως κάτι τέτοια και λέω «Κοίτα να δεις που θα είναι ο τάδε και θα ξενερώσω», αλλά κάτι σ’ αυτό το βιβλίο με έκανε να μην το υποψιαστώ καν! Αν το σκεφτείς δεν είναι τόσο ανόητο όσο κοινότυπο κι αυτό είναι που σε εξαγριώνει που δεν το σκέφτηκες νωρίτερα. Όπως και να’χει πάντως είναι ένα ρομαντικό ανάγνωσμα απλά για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Τίποτα παραπάνω.

      Αχ, χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Ελπίζω να βοήθησε αν και, να σου πω την αλήθεια, για πρώτη απόπειρα ανάλυσης διάλεξα κάτι εύκολο για να μην τα κάνω θάλασσα – οι ρομαντικές ιστορίες έχουν πολύ στάνταρ δομή οπότε εύκολα την εντοπίζεις σε οποιοδήποτε βιβλίο.

      Καλή χρονιά και σε σένα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!!!! 🙂

      Υ.Γ. Βρε συ, να σε ρωτήσω: εσύ δεν έγραφες μια ιστορία στο wattpad και την παράτησες κάπου στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο; Θα την συνεχίσεις;; Κάπου ανέφερες ότι την έχεις ήδη αναρτήσει στο μπλογκ σου αλλά έψαξα και δεν τη βρήκα. Αν την έχεις ακόμα στο blog κάνε ένα κόπο και πόσταρε μου το link της εδώ για να τη διαβάσω. 🙂

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε