«Μετά από σένα» – Τζότζο Μόις

Τρία χρόνια μετά την έκδοση του ένατου κατά σειρά βιβλίου της, η Βρετανίδα συγγραφέας Τζότζο Μόις αποφασίζει να απαντήσει στις απαιτήσεις των χιλιάδων θαυμαστών του, οι οποίοι μέσω facebook και twitter την πιέζουν να γράψει τη συνέχεια. Η απάντησή της στο ερώτημα αν θα μάθουμε τελικά τί συνέβει στη Λου Κλαρκ μετά τον χαμό του Γουίλ Τρέινορ είναι θετική κι έτσι το 2015 προκύπτει το δεύτερο βιβλίο της σειράς ονόματι «Μετά από σένα», το οποίο και μέλει εξαιρετικά σύντομα να γνωρίσει την τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε και το πρώτο.

Συντετριμμένη, λοιπόν, η πρωταγωνίστρια του πρώτου βιβλίου από την άσχημη κατάληξη που είχε ο έρωτας της με τον τετραπληγικό Γουίλ, καλείται να βρει το κουράγιο και την δύναμη να συνεχίσει τη ζωή της. Πώς; Πέφτοντας από την ταράτσα του διαμερίσματός της που διατηρεί στο Λονδίνο. Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο και ο τραυματιοφορέας Σαμ Φίλντινγκ κάνει ό,τι μπορεί για να τη μεταφέρει σώα και αβλαβή στο Νοσοκομείο. Η Λου σώζεται από θαύμα και από κει και πέρα η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τη φράση: «Ποτέ δεν ξέρεις τί πρόκειται να συμβεί όταν πέσεις από μεγάλο ύψος.»

Περίληψη από το οπισθόφυλλο

Πώς προχωράς αφού χάσεις τον άνθρωπο που αγαπάς; Πώς ξαναχτίζεις τη ζωή σου από την αρχή;

Η Λουίζα Κλαρκ δεν είναι πια ένα συνηθισμένη κορίτσι. Ύστερα από τους έξι μήνες που πέρασε με του Γουίλ Τρέινορ, πασχίζει να τα καταφέρει χωρίς αυτόν. Όταν ένα απίστευτο ατύχημα την αναγκάζει να γυρίσει στο πατρικό της και στην οικογένειά της, αισθάνεται ότι είναι ακριβώς πίσω στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Το σώμα της αναρρώνει, αλλά η ψυχή της θέλει βοήθεια. Κι έτσι η Λου καταλήγει σε μια αίθουσα εκκλησίας με τα μέλη μια ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης με τα οποία μοιράζεται σκέψεις, γέλιο και δάκρυα. Εκεί θα γνωρίσει και τον Σαμ Φίλντινγκ, τον νοσοκόμο που την έσωσε, τον μόνο που μπορεί να την καταλάβει. Και τότε θα εμφανιστεί ένα πρόσωπο από το παρελθόν του Γουίλ και θα ανατρέψει τα σχέδιά της, οδηγώντας τη σ’ ένα διαφορετικό μέλλον…

Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ, ένα μυθιστόρημα που θα σας κάνει να γελάσετε, να κλάψετε και να απολαύσετε κάθε σελίδα, κάθε στιγμή.

Το βιβλίο «Μετά από σένα» της Τζότζο Μόις κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Η γνώμη μου για το «Μετά από Σένα»

Η ιστορία ξεκινάει με πολλά «κλισέ», τα οποία δεν σας κρύβω ότι με προϊδέασαν αρκετά αρνητικά στην αρχή. Κι αυτό γιατί από μια συγγραφέα του επιπέδου της Μόις δεν περιμένεις να συναντήσεις κάτι τέτοιο. Θεωρώ πως είναι ευφυέστατη, γράφει εξαιρετικά καλά και πραγματοποιεί εξίσου άψογη συγγραφική έρευνα, άρα δεν έχει καμία ανάγκη να καταφύγει σε στερεότυπα πλοκής για να καθηλώσει τον αναγνώστη. Παρ’ όλα αυτά στην πορεία και καθώς η πλοκή εξελισσόταν ομολογώ πως δεν απογοητεύτηκα καθόλου με την χρήση αυτών των «κλισέ». Η Τζότζο Μόις απέδειξε πόσο καλά ξέρει να χειρίζεται το στοιχείο της έκπληξης, κάνοντάς με για μία ακόμη φορά να τη θαυμάσω ως συγγραφέα. (Θα καταλάβετε ακριβώς τί εννοώ όταν διαβάσετε την εκπληκτικά ευφυέστατη ανατροπή που υπάρχει στα μισά του βιβλίου).

Το «Μετά από σένα» είναι από αυτά τα βιβλία που τα διαβάζεις μία και δυο φορές. Την πρώτη φορά λίγο βιαστικά γιατί ανυπομονείς να δεις τί θα συμβεί στη συνέχεια και τη δεύτερη πιο εμπεριστατωμένα, ώστε να μελετήσεις σε βάθος τα μηνύματα που έχει να περάσει η ιστορία στον αναγνώστη. Το περιεχόμενο της ιστορίας είναι σαφέστατα πιο αισιόδοξο από αυτό της προηγούμενης. Η Λου βιώνει ακόμα την απώλεια, μέσα της πενθεί για την απώλεια του Γουίλ και, στην προσπάθειά της να το διαχειριστεί, καταφεύγει σε μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης. Εκεί ένα καινούριο πρόσωπο μπαίνει στη ζωή της ενώ, την ίδια ακριβώς στιγμή, ένα πρόσωπο από το παρελθόν του Γουίλ κάνει την εμφάνισή του. Από κει και πέρα η πρωταγωνίστρια αρχίζει να βαδίζει μπροστά με μικρά αλλά σταθερά βήματα, έχοντας παράλληλα στο πλάι της ένα άτομο που μοιάζει να αντιπροσωπεύει το παρελθόν της, αλλά και ένα δεύτερο που φαίνεται πως ίσως και να αποτελεί το μέλλον της.

Η μόνη ένσταση που έχω για το βιβλίο είναι το τέλος του. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν κακό ή λάθος – αντίθετα θεωρείται απόλυτα λογικό και αληθοφανές – απλά εμένα προσωπικά δεν με ικανοποίησε. Κι αυτό γιατί η Λου στο τέλος της ιστορίας αποφασίζει να πάρει την πιο σωστή απόφαση της ζωής της στην πιο λάθος στιγμή. Αρχικά ήμουν κάθετα αντίθετη με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όμως όταν άρχισα να υποψιάζομαι ότι ίσως αυτό το τέλος να αποτελεί και μια ανοιχτή πόρτα για μια τρίτη συνέχεια της ιστορίας, τότε δεν μπόρεσα παρά να δείξω κατανόηση.

Αν μου ζητούσαν να ξεχωρίσω μια αγαπημένη φράση από το βιβλίο, τότε σίγουρα θα ήταν αυτή εδώ: «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί όταν πέφτεις από μεγάλο ύψος»

Συνοψίζοντας…

Το βιβλίο απαντά με ρεαλιστικό αλλά συνάμα αισιόδοξο τρόπο στο ερώτημα που θέτεται στο οπισθόφυλλο: «Πώς προχωράς αφού χάσεις τον άνθρωπο που αγαπάς; Πώς ξαναχτίζεις τη ζωή σου από την αρχή;». Αποτελεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο ανάγνωσμα και δεν περιέχει καθόλου το έντονο αίσθημα της στεναχώριας που, ενδεχομένως, να σας προκάλεσε η ανάγνωση του πρώτου βιβλίου της σειράς.

Ευχαριστημένη από την αγορά μου;

Τόσο πολύ ευχαριστημένη που, ενώ αρχικά το αγόρασα σε ebook, στη συνέχεια πήγα και το αγόρασα και σε έντυπη μορφή. Αναμφισβήτητα είναι από αυτά τα βιβλία που θες να τα έχεις (και να τα καμαρώνεις) στη βιβλιοθήκη σου!

Διαβάστε το χωρίς δεύτερη σκέψη αν…

  • Έχετε διαβάσει και έχετε αγαπήσει το βιβλίο «Πριν έρθεις εσύ». Το «Μετά από Σένα» θα σας συναρπάσει, μιας και συμπληρώνει την πλοκή του πρώτου βιβλίου με έναν πολύ πιο αισιόδοξο τρόπο
  • Θέλετε να δείτε με ποιό τρόπο ξεπερνιέται η απώλεια ενός ανθρώπου και πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας έχοντας χάσει αυτόν που αγαπάμε.

Μην το διαβάσετε εάν…

  • Δεν μείνατε ικανοποιημένοι από το πρώτο βιβλίο.
  • Δεν σας ελκύει και τόσο το στερεότυπο: «συνηθισμένη κοπέλα ερωτεύεται τον γόη που κοιμάται με όλες» (πρόκειται, δυστυχώς, για το «κλισέ» που ανέφερα στην αρχή).

 

© Μιχελακάκη Μαρία

 

Image Credits

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “«Μετά από σένα» – Τζότζο Μόις

  1. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Καλώς σε ξαναβρίσκω Μαράκι μου, έστω και καθυστερημένα!
    Είχα δει την ταινία αρχικά και πραγματικά είχα συγκινηθεί με την ιστορία! Η δε Λουίζα Κλαρκ, τόσο αυθόρμητη και περίεργη (υπήρξα και εγώ έτσι κάποτε) ήταν Η ηρωίδα για μένα! Έσπευσα λοιπόν να αγοράσω και να διαβάσω σε βιβλίο πέρυσι το «Μετά από Σένα»
    Λοιπόν, το συγκεκριμένο βιβλίο το διάβασα πέρυσι το βρήκα αρκετά περισμιστικό και αργό…δεν σταμάτησα όμως να διαβάζω. Και αργότερα, όταν έμαθα ότι υπήρχε η συνέχεια, απλά δεν μπορούσα παρά να προστρέξω στην αγγλική του έκδοση, απλά γιατί δεν μπορούσα να περιμένω να γίνει η μετάφραση!

    Το βιβλίο Still Με (το τρίτο της τριλογίας) απλά για μένα δεν παίζεται. Η Λουίζα αλλάζει, με τρόπους που δεν το περίμενε και η γραφή και οι εξελίξεις είναι απανωτές, όμορφες, το βιβλίο είναι καλογραμμένο, φαίνεται ότι η Moyes απλά αισθανόταν ότι έπρεπε να «περάσει» από το δεύτερο βιβλίο αναγκαστικά, για να συνεχίσει ενθουσιωδώς με το τρίτο. Το αγάπησε πιστεύω αυτό το τρίτο βιβλίο γράφοντάς το, όπως το αγάπησα και εγώ. Όπως αγαπώ και λατρεύω την Λου!!!!

    Επηρεασμένη από το βιβλίο αυτό λοιπόν, κατά σύμπτωση διάβασα τούτο το καλοκαίρι και ένα άλλο
    https://www.public.gr/product/books/greek-books/literature/translated-literature/to-teleytaio-gramma-apo-ton-erasti-soy/prod1740829pp/?gclid=CjwKCAjwydP5BRBREiwA-qrCGuK7zzC91FROuGlbbJTbhb0eymC0cUtYHfWOf91ui5eEYSo2Ac5LOBoCrc0QAvD_BwE

    από την Moyes, πολύ παλιότερο της, αλλά δεν τρελάθηκα με αυτό. Γιατί το συγκεκριμένο είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φορτωμένο κλισε, οπότε και δεν το συνιστώ.

    Διάβασε αντ’αυτού το Still Me και θα με θυμηθείς!
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε